Tvrdá voda a sodovka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?) 
24.1.2009 21:51

Jo, tak už chápu, konečně vím, proč se mi po těžkém jídle uleví, když si dám jablko. A že mi to dost lidí rozmlouvalo, tuhle teorii. Ať žijí rotující molekuly!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 64.231 (?), 24.1.2009 23:42

Věřím, že si všichni děláte tak trochu legraci. Pokud opravdu ne, tak tvrdá voda se dá pro potřeby zalévání okyselit výluhem z rašeliny (nebo jehličí, listovky apod.). pH testery se dají levně koupit v akvaristice. Pro odstranění tvrdosti volte (silně kyselý) katex (v sodném cyklu), který se používá v lepších pračkách apod. Vodu, která v sobě nemá skoro žádné soli, získáte kromě destilace a demineralizace i z ledu namraženého v mrazničce nebo použijte v létě nějakou lepší dešťovou vodu. Sníh obsahuje v obydlených oblastech hodně nečistot z kouřových plynů z topenišť. Takže voda ze sněhu je teď sice měkká a kyselá, ale skoro petrolejová, pokud zrovna nejste napojeni na dálkový teplovod. pH 7 je přesně neutrální. V lidském těle je cca pH 7,4 zhruba normální a 7,2 už je (relativně) docela slušná acidóza vyvolaná např. kyslíkovým dluhem. Síran hlinitý patří k Lewisovým kyselinám, takže pH skutečně sníží. S tvrdou vodou však může produkovat sádru (síran vápenatý), takže by to v některých typech půdy mohlo vadit. Pokud jde o alkalizaci žaludku kyselinou octovou nebo citrónovou libovolného původu, byl bych opatrný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.60 (?), 25.1.2009 1:02
Pane Mimmo legraci si rozhodne nedelame. Co se tyka jablecneho octa muzete si precist clanek: Lecive ucinky jablecneho octa na Doktorka.cz, ale samozrejme dekuji za vas odborny prispevek k tomuto tematu. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 185.138 (?), 24.1.2009 23:38

Je to trochu zmatené vlákno

pH je vyjádření kyselé nebo zásadité povahy roztoku.

Tvrdost je hodnotí obsah vápenatých popř. i jiných iontů. Přesněji   www.sweb.cz/maniakva/chemie3.htm

Takže do punčochy nejlépe neupravenou rašelinu, zatížit a nechat vyluhovat. Ta s upraveným pH má už něco přidáno. je to dobré i pro chlorovanou vodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 25.1.2009 12:12

Asi vysvětlím, proč jsem se pídila po měkčí vodě: naše kohoutková je ze studny a hodně tvrdá. Na vaření dobrá, na praní a spol. špatná. Pro kytky-jak pro kterou. Dostala jsem Falenopsis a bramboříky a taky jsem posadila na zem v květináči hlízy begónií, probírám ze zimního spánku zmijovce.  Měla jsem dojem, že tvrdá voda nikomu z nich neudělá dobře, kdežto sodovka jo. Toť vše. Jablečný ocet je zajímavý bonus... Díky a hezkou neděli, H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 84.25 (?), 25.1.2009 14:14

Nejsem chemik, ale vlákno vedené tímto způsobem a i téma mi připadá poněkud zvláštní. Domnívám se, že sodovka je voda sycená CO2. Zjednodušeno, lze teoreticky sytit vodu tvrdou, měkkou, kyselou i zásaditou. A ten důvod?-lidé ktečí by neměli tu "správnou " vodu by snad neměli pěstovat květiny?!  To už je zajímavější inspirovat se Shakespearem a řešit otázku "být či nebýt".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.122 (?), 25.1.2009 14:36

CO2 s vodou vytváří kyselinu uhličitou. Ale okyselovat sodovkou studnu je blbost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 185.138 (?), 26.1.2009 0:14

Určitě se vyplatí pro orchideje dešťovka, nebo aspoň ředit destilkou. Jestli koupíte nesycenou stolní vodu, nemusí být zrovna měkká.  ale bublinky jistě ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika