Sestava do vrtu



Stránky: 1,  2   
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?) 
9.5.2011 14:36, zobrazeno: 21277x

Dobrý den, rád bych nahradil vibrační čerpadla typu Malyš něčím sofistikovanějším a tak jsem našel vřetenové čerpadlo za pěknou cenu. Měl bych několik dotazů, pokud by někdo byl schopen a ochoten odpovědět, byl bych moc vděčný.

  1. 1) ochrana čerpadla proti chodu na sucho - plovák by ve vrtu 200 mm nefungoval, vodivostní sondy se časem zanesou, a tak jsem vybral tlakový a průtokový spínač, který spíná poklesem tlaku a chrání čerpadlo sledováním průtoku. Při poklesu tlaku pod 2,2 baru zapne čerpadlo a když zavřu vodu, nechá čerpadlo tlakovat až dokud se zcela nezastaví průtok. Alespoň tak jsem to z popisu pochopil. Otázka je, jestli to neškodí čerpadlu.
  2. mohu nějak využít 33-litrovou expansní nádobu, která se mi doma válí? Podle mě ano, ale jak zjistím, že čerpadlo nedá větší tlak než snese expanska?
  3. počítám se zpětnou klapkou namontovanou přímo na výstup čerpadla a na ní se našroubuje hadičník na 1" hadici. Je to správný předpoklad?
  4. když tam bude zpětná klapka, jak se zbavím na zimu vody v potrubí?

čerpadlo:
Ponorné vřetenové čerpadlo HC80 - 0,75 Alfapumpy

ovladač:
Wilo fluidcontrol EK, ovládací řídící jednotka, 230 V

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 9.5.2011 21:49
Je otázkou, není-li již vrt nenávratně poničen použitím vibračního čerpadla (v měkčích horninách). Důležitý je také vnitřní průměr vrtu. Správně by měl být minimálně 15 cm (pak je i větší výběr čerpadel). Pokud je průměr menší, nezbývá než požít některé z 3" čerpadel. Teď k otázkám: 1. tzv. prescontrol (spínací automat) lze používat jen s čerpadly s oběžným kolem (nelze je požít se šnekovým nebo vibračním čerpadlem). Vypnutí zbývá zpožděno o cca 15 vteřin a plnoprůtoková čerpadla nesmí tlačit do zavřeného ventilu. Výrobky některých výrobců jsou trochu poruchové (i renomovaných), ale při správném výběru je to nejvhodnější způsob ochrany. 2. expanzní nádobu je možné do systému zabudovat k dorovnávání tlaků, ale funguje to i bez ní. Skoro žádné běžné čerpadlo nemůže dát tlak, který by expanzku poškodil (použití pojišťovacích ventilů je, kromě speciálních případů, zbytečnost). 3. klapka je nejvhodnější hned nad čerpadlem (některá čerpadla mají klapku zabudovanou, ale je dobré na ni nespoléhat). Ke spojení mezi čerpadlem je dobré použit kvalitní PE hadici. Při jakékoli drobné netěsnosti poběží čerpadlo pořád a časem se spálí. 4. v horní části v zhlaví vrtu v nezámrzné hloubce je nutné instalovat odvodňovací ventil HC od Alfapumpy je na svoji cenu dobré čerpadlo, Wila v posledních letech nedoporučujeme... P.S. čerpadlo by ve vrtu mělo být až v části nad perforací.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 115.51 (?), 10.5.2011 0:12
Dobry den, mal by som otazku na pana Benyho. Ake su to plnoprietokove cerpadla? Ja mam Ebara Idrogo 40/15M a pouzivam ho spolu s "presskontrolom", takze vzdy pred vypnutim bezi asi 10 sekund voci zavretemu ventilu. Je to celkom vykonne cerpadlo - max dopravna vyska 85 metrov, prietok pri 4ATM je 63 litrov. Dakujem, Juraj
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 10.5.2011 6:19
Plnoprůtoková čerpadla jsou taková, která tlačí do výšky veškerou vodu, kterou naberou.Z komunálních čerpadel je to hlavně vibrační Malyš a šneková EVGU (nebo jejich "verze" do vrtu s úzkým motorem). Tato čerpadla nesmí tlačit do zavřeného ventilu a ani se nedoporučuje zmenšovat až k expanzce průměr potrubí. U čerpadel s oběžným kolem se v případě zavřeného ventilu jen "motá" kolo ve vodě a k jeho poškození může dojít až za delší dobu (v konkrétním případě se po třech týdnech tlačení do zamrzlého potrubí ustřihla osa mezi motorem a hyraulickou částí). Výkon čerpadla v tomto případě není důležitý.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
asteroid - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 70.250 (?), 18.5.2011 11:42

Beny, měl by jsem několik dotazů ohledně čerpadla HC80 - 0,75 Alfapumpy.

1. Jaké je nejjednodušší a cenově únosné řešení automatického zapínání tohoto čerpadla bez instalace tlakové nádoby?? Zatím ho mám ve studně a je napojené na potrubní rozvod na zahradě, připojení do domu bude později.. Kdyby to šlo tak prosím i o napsání typu manostatu, či jiného zmiňovaného regulátoru...

2. Psal jste že čerpadlo nesmí tlačit do zavřeného výtlaku. V tomto případě dochází k opotřebování gumy kolem vřetene?? S Malyšem jsem to neřešil, když se zapomělo, běžel klidně pár hodin do zavřeného - vydržel mi 4 roky a jen jednou výměna "gumiček"..A co případ, když nevyužívám "plný průtok" ale potřebuji jen vodu naškrtit?? Průtok závisí na výtlačné výšce - když jí přeženu tak ho také omezuji - nakonec dojde k tomu že čerpadlo již výš vodu nedopraví..

Díky za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 10.5.2011 8:09
Mockrát Vám děkuji za odpovědi, ani nevíte, jak jsem Vám vděčný - už bych býval investoval dva tisíce zbytečně... Pokud se tedy presscontrol k šnekovému čerpadlu nehodí, nevěděl byste jak hlídat alespoň minimální hladinu? Jak jsem už psal, v 200 mm vrtu plovák asi fungovat nebude (leda by se dělalo nějaké "mikro" provedení) a vodivostní sondy se mi v tvrdé vodě s obsahem Fe a Mn zřejmě dost rychle zanesou (musel bych asi často celou sestavu vytahovat kvůli čištění). A ještě jeden dotázek bych na Vás měl, pokud dovolíte: zapojit expanzku do systému bez tlakového spínače asi nemá moc smysl, že?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 10.5.2011 8:45
Jsem to ale osel, vždyť vlastně sonda nemusí být připevněná k hadici, ale můžu ji mít na samostatném lanku... Tím by byla jedna starost vyřešena.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 10.5.2011 21:47
Expanzka bez tlakového spínače má smysl při použití presscontrolu jen ve speciálních případech. Zanášení sond je závislé také na vlastnostech vody ve studni. V Západních Čechách nebo na Jižní Moravě je jejich životnost obvykle velmi krátká (vlastní zkušenost). V jiných regionech je to prý lepší (údajně mohou fungovat i přes osm let). Na sací čerpadla zapomeňte, pokud nejste kutil a nebaví Vás neustálá práce kolem nich. Kvalita je čím dále, tím horší. Stále častěji je nahrazujeme normálním čerpadlem. Reálná sací výška je dlouhodobě jen 6 metrů a životnost sacích košů proměnlivá... Sondy nemusí být připevněné na hadici, ale aby se Vám to tam všechno vešlo. Záleží na průměru vrtu. Nezapomeňte, že závěsné lanko musí být zvlášť (nesepnout dohromady s hadicí a kabelem!!!).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 34.194 (?), 13.5.2011 21:20
Zatím mám zkušenost jen se samonásávacími čerpadly. U nyní koupeného domu budu řešit nové připojení studny. Z hlediska místa a hlučnosti uvažuji o čerpadle ve studni. Studna je hluboká 7m vzdálená 30m od domu. Můžete poradit typ čerpadla a jeho správnou instalaci?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 13.5.2011 22:28
Nejlevnějším řešením by byla ponorná vodárna. Při hloubce 7 metrů by její výkon byl dostatečný (pokud to není moc do kopce). V případě zapojení spotřeby celého domu doporučuji kdekoli na vstup připojit malou expanzku (cca 2 l) na dorovnávání tlaků při malých odběrech (dopouštění záchodu). Jinak klasické zapojení v 1" PE hadici. Vhodné je umístění odvodnění do studny. Celkové náklady cca do 12.000,-Kč. Ostatní verze jsou dražší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika