Prestala dotekat voda do vrtu



host - 166.197 (?) 
24.8.2011 15:08, zobrazeno: 6072x

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu. Moj problem je nasledovny : po navrtani studne do hlbky 21,5m priemer 160mm som do nej nainstaloval cerpadlo Malis, na prvy raz som zo studne vytiahol cca 550 lit.vody po hodine som cerpadlo znova zapol a vytiahol som na jeden raz cca 200 lit.vody. Na druhy den som vytiahol cca 100 lit.vody aj to nie naraz. Cerpal som takym sposobom, ze som cerpadlo zapinal aj na niekolko krat no proste viac ako 100 litrov vody som zo studne nedostal, Najvasci problem vsak nastal az teraz, po dvoch mesiacoch od navrtania studne z nej nevytiahnem viac ako 50 litrov vody denne. Nainstaloval som tam aj sondy, ked som v praci nech cerpadlo samo odcerpava vodu do nadrze. Cerpadlo je umiestnene cca 20-30cm od dna. Neviete mi poradit co sa mohlo stat, alebo kde som urobil chybu? Stlpec vody som meral roxorom spustenym na spagate je vysoky cca 75cm. Nemohol sa vriec predrat mimo ruru. Dno je sedy il nezda sa mi, ze voda by unikala tade. Skutocne neviem co s tym mam robit. Budem Vam vdacny za kazdu radu. Je to uz druhy vrt. V prvom sa voda nenasla a druhy sa zacal sprava tak ako som vyzsie popisal. Su asi cca 20m od seba vzdialene. Este podotykam, ze studne su na kopci. Dakujem. Jano.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 22.243 (?), 24.1.2012 21:34

Obcas se stane ze se navrta "kapsa" nasycena vodou, ktera se tvari jako pramen, ale po jejim vycerpani vam zustane sucha dira. Samozrejme to vas pripad byt  nemusi. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 25.1.2012 7:54

Hlavní problém je obvykle malá hloubka vrtu. Zvodnělá úroveň by se měla převrtat nejméně o 10 až 15 metrů (jednak z důvodu zvýšení kapacity, jednak kvůli rezervě při zanášení). V jílovém podloží se někdy vyskytuje voda v kapilárách (nikoli třeba v pískové vrstvičce). Čím více kapilár se preruší, tím se zvýší jímací schopnost studny. Obvykle se v takových případech doporučuje co největší průměr vrtu (větší plocha pláště).

Do vrtů, zejména v jílu, by se nemělo používat čerpadlo typu Malyš (urychluje zanáčení vrtu). Čerpadlo by se mělo instalovat až do části vrtu nad perforací, tj. asi 5 až 6 metrů nad dno (tle technické dokumentace vrtu). Umístění čerpadla u dna podporuje kalení a může způsobit jeho ucpání (zejména pokud je perforace trubek neprofesionlní - jen "nějaké" díry vrtačkkou nebo flexkou).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika