Málo vody ve studni - prokopání či nová?



host - 191.59 (?) 
23.6.2009 22:01, zobrazeno: 23733x

Dobrý den.

Máme na zahradě studnu asi 4,5m hlubokou. Je to rovina a zahrada je u rybníků. Každý rok bylo vody dost, ale tento rok je tam asi 10cm. Nevím kde je problém. Bylo mi doporučeno prohloubit studnu. Jelikož jsem opravdu naprostý laik nevím co s tím. Mám v plánu stavět RD a vodu chci rozvést právě ze studny, ale nevím zda když ji prohloubím, tam voda opravdu bude a dostačující nebo mám nechat udělat nový vrt. 

Můžete mi prosím někdo poradit či doporučit nějakou firmu?Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 23.6.2009 22:32

Podzemní voda se v běžných podmínkách drží ve stejné výši. Je tedy pravděpodobné, že pokud studni prohloubíte, získáte vody více. Asi došlo někde v okolí k nějaké změně vodního režimu, výkop, založení stavby a podobně. Stane se to i spontáně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 191.59 (?), 23.6.2009 22:51

Děkuji za příspěvek. Soused dělal vrt, jelikož bude taky stavět, ale má razítko od hydrogeologů, že by jeho vrt neměl mít vliv na okolní studny... ale asi jo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 24.6.2009 7:01

Hm, já bych řekl, že to razítko vodu nezastaví. Nebo myslíte, že jo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 191.59 (?), 25.6.2009 8:12

Razítko vodu samozřejmě nezastaví, snad ten vrt ano.Ale jelikož má posudek firmy, která se tímto odvětvím zabývá, tak jsem možná naivně myslela, že firmy ví, co dává za potvrzení a vyjádření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 13.8.2011 9:08
Dobrý den, ve vrtu, který se mi dosud nikdy nepodařilo vyčerpat, mi zcela náhle (zhruba před 14ti dny jsem bez problémů čerpal) výrazně poklesla hladina. Měl jsem tam cca 5 metrů vodního sloupce a ani při odběru 1,5m3/hod jsem nikdy nedojel do sucha a to jsem čerpal třeba 3-4 hodiny v kuse. Nyní tam mám asi tak metr vody, avšak hladina už je na úrovni ochranné sondy a spustit čerpadlo více dolů není kam. Když sondu vyřadím, tak stejně nedojedu do sucha, jen se o něco sníží průtok, takže vydatnost bude asi pořád stejně dobrá, jen zkrátka markantně poklesla hladina. Studna je vrtaná, průměr 200 mm, podloží jílové, parcela je pod kopcem. Nemáte někdo představu, co se asi tak mohlo se studnou stát? Pokud by to bylo způsobeno úpravou některé z okolních studen, mám možnost to nějak zjistit? Je možné, že si jen někdo ze sousedů napustil bazén, a za měsíc dva to bude zase v pořádku? Jistě si dovedete představit, jak zoufalý z toho jsem, budu vděčný za jakoukoliv radu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 14.8.2011 8:57
To je u vrtů pro získávání vody běžné. Postupně se zanáší (a tím se může i snížit přítok), a to zejména v jílových materiálech (může to dělat i několik metrů za rok). Z toho důvodu se nové vrty mají převrtat 10 až 15 metrů pod úroveň pramene. Kromě větší zásoby vody se tím i prodlouží životnost vrtu. Tyto úzké vrty se v podstatě čistit (odstranit splavený materiál) nedají, i když to některé vrtařské firmy nabízí (obvykle se jedná jen o profouknutí stlačeným vzduchem, které může poškodit spodní část pažení a tím vrt definitivně zničit). Úprava okolních studní nemá na hladinu vliv (to je obvyklé tvrzení). To by musel někdo se studnou na pramenu nad vámi mnoho dní za sebou zčerpávat veškerou vodu ze studny a vypouštět ji do kanalizace. Pak by v některých případech mohlo k poklesu vody dojít (záleží na druhu podloží). Nejpravděpodobnější ve vašem případě je celkový pokles hladiny vlivem sucha (přívalové deště se do země dostávají minimálně) nebo zanešení vrtu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 24.183 (?), 27.9.2011 20:37

S kolísáním hladiny spodní vody mám zkušeností dost. Ve sklepě jsem si vykopal ve skále studnu. Postupným zvětšováním už se jedná spíš o jeskyni s jezírkem  - perfektní místo na relaxaci v období letních veder .  Kromě zajištění dostatečné zásoby vody na zalévání zahrady má voda za úkol udržovat správnou teplotu a vlhkost ve sklepě. Během roku kolísá hladina skoro o metr a po cca 4 letech pozorování je patrná tendence k sice pomalému, ale měřitelnému poklesu hladiny spodní vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika