Jak čerpat vodu z jímky



Beruna - (40) - 224.77 (?) 
5.6.2015 23:41, zobrazeno: 7153x

Rozhodli jsme se nepoužívanou jímku předělat na zásobáru dešťové vody pro zalévání zahrady. Přívod vody z okapů už je hotový, teď budeme pokládat vedení pro čerpání vody - vybrali jsme PE-MD trubku 32mm (ještě není koupená), kterou chceme vést od zaústění do jímky (v její horní části) v celé trase v mírném a místy ve větším spádu do zahrady, která je přibližně o 3-4m níže. Toto vedení by mělo mít necelých 30 metrů. Na jeho konci, nebo možná někde na trase, potřebujeme udělat něco, odkud by bylo možné celé vedení zavodnit a pak už by měla voda téct sama. Záhony jsou od uvažovaného konce trubky vzdálené ještě desítky metrů, ale už k nim vede pod zemí hadice, takže pak budeje potřeba ještě dořešit nějaké propojení obou systémů. Jak však co nejjednodušeji bez použití eletriky vyřešit "nacucnutí" vody do vedení? Beruna

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 6.6.2015 7:40

Dalo by se upravit potrubí tak, aby se z jímky vytáhlo, zalilo a spustilo zpět. Nebo zavodňovací ventil udělat v nejvyšším botě, tedy u vývodu z jímky. Zespodu to nezalejete, museli byste konec zvednout 4 m. Nebo zalívat tlakem a ten nemáte. Ovšem ten ventil by musel být absolutně těsný. Počítejte s tím, že voda poteče uspokojivě jen v nejspodnějším bodě, čím bude odběr výše, tím bude průtok línější. Přece jen nejlevnější ponorné čerpadlo by byla jistota. A bez namáčení pardon, zalévání.  Možná ve vašem případě by fungovala i kalovka. Ale jestli tam není elektrika tak nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 6.6.2015 8:22

Neumím zde nakreslit schema. Vyguglite si na netu samospádové studny nebo samospádové vodovody. V nejvyšším bodě musí být zavodňovací ventil, kterým zavodníte nějakým způsobem potrubí, pak už by to mělo fungovat. Pamětníci ví, jak samospád fungoval. Pan PP vám také celkem dobře odpověděl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Radomil4 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 245.152 (?), 9.8.2015 14:40

Dnes jsem řešil čerpání vody ze studny pomocí benzínového čerpadla.Čerpadlo jsem napojil na stávající trubku PE, která má dosti velký vnitřní průměr.čerpadlo vodu nevytáhlo.Pokud ale vložím železnou trubku do studny o jiném menším průměru tak není problém.Budu tedy muset pořídit PE trubku s menším průměrem a provést nové vedení.Otázka zní, je nějaká možnost napojení na trubku kolínko v pravém úhlu.Viděl jsem snad jen tepelně, ale tuto možnost nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika