Zelená řasa v rybníčku



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Kinginrin - (12) - 119.62 (?) 
13.11.2007 19:30, zobrazeno: 39959x
Zdravím, už vážně nevím co dělat. Cca v květnu jsme založili rybníček - cca 5 kubíků, je osazen KOI kapry a spoustou různých rostlin. Ph, uhličitany, dusičnany atd. vody je vše OK, ale trápí mě řasa. Zelená, dlouhá, slizská a neskutečně odolná. Vyzkoušela jsem snad všechny dostupné přípravky, některé řasu tak na týden zahubily, ale po týdnu se rozjela nanovo, snad ještě víc. Tvoří takové dlouhé chuchvalce a roste na všem, čeho se může chytit. Je tak "hustá", že se do ní chytají i malé rybky. I teď, když je zima, stále se jí daří Už vážně nevím, co s ní. Nemáte někdo prosím nějakou zkušenost??? Díky moc
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 13.11.2007 21:58
Kristýnko, nepíšete, zda máte filtraci. Je to dost důležité. Než bych to všechno popsala, odkáži Vás na tuto adresu:  http://www.sera.cz/04/04.htm#preventivni  - tam je úplně všechno moc pěkně a srozumitelně vypsané. Určitě tam najdete radu.    Zdravím - Daniela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kinginrin - (12) - 119.62 (?), 14.11.2007 11:00
Dobrý den, máme filtraci Bioforce 9000 s integrovanou UV lampou. Obojí se každý týden až 14 čistí. Ryb je tam 6, z toho 2 jsou 25 cm, zbytek je menší. Krmíme jen tolik, kolik do pár minut sežerou. Počet rostlin je cca 10-15 na m2, což si myslím, že je také dost. Všechny hodnoty vody jako Ph, dusičnany atd jsou naprosto v normě, voda je průzračná až na dno, jen ty řasy :-( Vůči chemickým prostředkům jsem už docela skeptická, protože jsme toho vyzkoušeli už tolik - o penězích ani nemluvím a nic nezafugovalo dlouhodobě, max. týden. Ptám se spíš proto, jestli někdo s uživatelů nemá podobnou zkušenost s takovouto řasou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 6.12.2007 18:23

Popsaný filtr Bioforce neznám, nikdy jsme neměl s ním tu čest. Myslím ale, že Vám funguje aspoň nějak - dlouhá vláknitá řasa je obvykle příznakem pro průzračnou vodu - málokdy se mi stává, že zákazník přide s tím, že má zakalenou vodu a ještě vláknitou řasu. Podle mého se vláknité řasy nedá zbavit nějakou filtrací - můžete ji ubrat životní prostor, to ano, ale nikdy ji zcela nevyhubíte. Na potlačení vláknité řasy používáme přípravek Pond Protect - který funguje na biologické bázi. Přípravek má smysl aplikovat, když teplota vody je alespoň 10-12 stupnňů - a zkušenosti mám dobré, sám ho používám. Ještě můžete použít tvrdou jezírkovou chemii, třeba algoper od Fiapu - ten funguje, ale nepřirostl mi moc k srdci - to je opravdu chemie jak se patří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Zyka - (14) - 54.18 (?), 7.12.2007 9:30

Dobrý den, měl jsem stejný problém s řasou jako vy, máme 2 jezírka asi 6 let a zkoušeli jsme různé přípravky ale nic nepomáhalo, nemáme ani filtraci. Až letos jsem přidal do jezírka tzv. vodní přesličku a vodní mor, je to vodní rostlina která se rychle rozroste a vysaje z jezírka většinu živin tak, že se řasa nemá čím živit a odumírá. U nás to zabralo do měsíce, je to dobrá rada ale má i nevýhodu tu že až se voda vyčistí tak tu přesličku je lepší částečně vyhodit aby nezabrala celou plochu jezírka ale je to jednoduší než bojovat s řasou mluvím z vlastní zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 7.12.2007 9:55

Jistě také řešení - přes tu přesličku, viděl jsme ale několik jezírek, kde byla "přesličky" více než 1/3 plochy - a mezi nimi vesele rostla vláknitá řasa. Jinak ale souhlasím - čím více vyšších rostlin v jezírku - tím lépe pro zahradní jezírka - resp. jejich čistou vodu. Pokud by jste zkoumali někdy nějaké materiály o filtrech do jezírek, někteří (ti slušnější výrobci) uvádí jako jednu z podmínek dobré osázení nádrže - ti zbylí o něm pak nehovoří vůbec :(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Zyka - (14) - 54.18 (?), 7.12.2007 16:34

Nevím jestli mluvíte o stejné přesličce nebo moru, ta co myslím se rozrustá jen těsně pod hladinou jako řasa a nepatří mezi vysoké vodní rostliny ale jinak s váma souhlasím do jezírka větší rostliny patří (také je tam máme) a společně s rybami a  fitrací to musí zabrat.Jen jsem chtěl poradit tuto variantu pro ty kteří nemají stalý zdroj el.proudu jako u nás v zahrádkářské kolonii.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 24.4 (?), 10.12.2007 15:32

Moc Vám oběma děkuju za radu, letos už se nám nic kvůli ledu asi nepovede  vymyslet, ale na jaře hned něco zkusíme. Ta řasa je šílená, bují i teď, když má voda kolem nuly :-( Rostlinek máme snad více než dost, ta filtrace Bioforce i s UV lampou stála pres 20.000,- takže doufám, že snad funguje... Vodu máme krásně průzračnou, jen ta řasa bídná. Asi před měsícem dávali na ČT1 - Zahrada je hra, kde se touto řasou zabývali a řešili to něčím, jako "kyslík v prášku" po kterém ta řasa zmizela, respektive se uvolnila a potom se dala normálně sesbírat z hladiny. Jenže nikde nemohu přijít na to, co to bylo za přípravek :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 207.92 (?), 10.12.2007 17:01

Technika není vše. Znám člověka, který dal za UV lampu, filtry, čerpadla apod. cca 100.000,-. Nefungovalo to a tak všechno vypojil. Voda se sama vyčistila a byl pokoj.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 11.12.2007 10:20

Na jazierko sa chystam na jar. Problem s riasami je ten najvacsi s prevadzkou jazierka. Trochu som sa s tymto problemom oboznamil na internete. V jazierku prebieha konkurencny boj medzi riasami, rastlinami a bakteriami o ziviny. Cim viac rastlin, tym lepsie cistenie vody a tym menej rias. Ryby produkuju dusikate splodiny a pravdepodobnost vyskytu rias rastie. Rastliny potlacaju riasy, treba co najviac rastlin.

Filtre. Ich funkcia odfiltrovat hrube necistoty je uplne druhorada. Vo filtroch rastu bakterie, ktore odoberaju z vody ziviny a tym sa potlaca rast rias. Nevyhoda komercnych filtrov je ich objem. 50 l filter je nadstandard ale nie je zrejme dostatocny pre potrebny pocet bakteriovych kultur. Toto firmy nahanaju relativne vykonnymi cerpadlami, ktore precerpaju vodu v jazierku 5 krat za den cez filter! Toto sa iste prejavi na uctoch za elektrinu. Slabe cerpadlo 50 W pocas 24 hod dokaze za rok spotrebovat dost elektriny. Vacsie jazierka napr 10 m3 podla vyrobcov potrebuju podstatne silnejsie cerpadlo, hlavne ak su v jazierku ryby. Prietoky su obrovske a bakterie nemaju sancu v 50 l filtry (co je dost velky filter) odfiltrovat ziviny pri prietoku povedzme 50 l minutu. Voda len prebehne cez medium.

Preto som sa rozhodol, ze filter nebudem kupovat. Pri jazierku chcem vybudovat mensie jazierko zasypane jemnym strkom 4-8 frakcia? az takmer po okraj, pripadne inym materialom. Na dno budem privadzat vodu z jazierka cerpadlom a ta bude zlinat hore cez strk a ako vodopad alebo potocik sa vracat spat do jazierka s vodou. Objem filtracneho jazera chcem zvysit az na 200 l, co by mohlo byt dostatocne pre biologicku filtraciu. Do takto vytvorenej mokrade nasadim rastliny, ktorych korene symbioticky podporuju bakterie. Navyse zasobuju bakterie kyslikom v case zastavenia prevadzky cerpadla.

Mozno spekulovat aj o filtracnom materialy. Strk mozno nie je najvhodnejsi. Dalsim materialom by mohol byt keramzit, chcem overit, ci nedochadza k destrukcii tohto materialu pocas zmrznutia a chcem overit ake dava pH. Vysoke pH podporuje riasy. Vapenec je preto nevhodny. Vyborny je aj zeolit, ktory viaze amoniak. Kto je chcemik, vie ho aj regenerovat. Kusky mineralnej vlny by tiez boli fajn a poskytli by dost priestoru pre rast bakterii. Dolezity je merny povrch filtracneho materialu.

UV lampa je fajn, ze zabija jednobunkove riasy a odstrani zelenu farbu z vody. Ale tiez zabija baterie, preto vhodnost jej umiestnnia vo filtry je diskutabilna. Neriesi problem, potlaca jednobunkovce ale tym nahrava rozmnozeniu vlaknitych rias. Docital som sa, ze dobre biofiltrovanie sa zaobide aj bez lampy.

To su moje plany. Mozno tie komercne riesenia nie su tie najlepsie a preto chcem skusit moju cestu, trosku experimentovanie, ale ked to bude fungovat, budem mat z toho lepsi pocit, ako s vybavou za 100 tis. a vysokym uctom za elektrinu.

Zahrada je hra je na internete a program si mozno pozriet a zistit kyslik v prasku. Ja by som vsak nieco take do vody kde su rastliny nedaval. Neverim tomu, ze chemia co zabija riasy v prebehu par minut, neposkodi rastliny. Vyriesi problem na par tyzdnov (to by hoc aky dezinfekcny prostriedok) ale narusi rovnovahu.

Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika