Typ UV trubice



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 238.26 (?) 
23.1.2019 10:30

Ještě jsem slyšel názor, že i když je šachtice z polypropylenu (odolný vůči UV) tak UV lampa zkrátí její životnost a proto se to nedoporučuje. Bubnový filtr je vyroben z HDPE. Má uchycení pro UV ale taky asi bude snižovat jeho životnost. Potom u čerpadlového zapojení je asi rozumnější dát UV lampu do rozvodu od čerpadla k bubnovému fitru i když sníží průtok. Váš názor pane Hrkal?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 72.176 (?), 24.1.2019 8:28

Já se necítím být úplně odborníkem na plasty, nicméně konstatuju že jsem viděl už jednu instalaci ve které ponorná Uv lampa bez pouzdra určitě napomohla prasknutí vany filtru ve kterém byla umístěna.
Já když vidím jak lidi s filtrací zachází spíše zohledňuju to riziko mechanického poškození, které je u ponořených lamp IMHO vyšší.  Snížení průtoku při instalaci do rozvodu samozřejmě vzniká, na druhou stranu máte možnost to ovlivnit způsobem instalace. Kde je psáno že veškerá voda co pumpa tlačí musí jít přes lampu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.26 (?), 30.1.2019 11:08

Trochu jsem zaskočen, nabouralo mi připravenou koncepci ponornou UV lampu v čerpadlové šachtici z plastu a uvažuji pane Hrkal nad Vaší nápovědou v poslední větě:

"Kde je psáno, že veškerá voda co pumpa tlačí musí jít přes lampu."

Uvažuji jak se to v praxi realizuje. Napadají mě dvě myšlenky.

1. Do šachty dát dvě čerpadla, jedno by tlačilo vodu z jezírka přímo do bubnového filtru a druhé by tlačilo vodu z jezírka přes UV lampu zpět do jezírka.

2. V šachtě bude jedno čerpadlo a vodu z jezírka bude tlačit trubku 63 mm která se rozdělí na dvě větve 63 mm přičemž v jedné větvi bude UV lampa. Z každé větve udělat vůstup do bubnového filtru zvlášť a nebo je mám opět spojit a potom jeden vstup do bubnového filtru?

Potřebuji pane Hrkal další nápovědu a předem děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 72.176 (?), 1.2.2019 16:28

To hodně závisí na typu použité lampy, takhle to nejde jednoznačně říci.  Pokud se jedná opravdu o ponorný typ lampy, měl byste vystačit s jedním čerpadlem a umístit jí do některé z komor. Platí že výhodnější bude to dávat do části kde už je voda mechanicky vyčištěná a kde to nezasáhne jakkoli biologii filtru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.26 (?), 25.2.2019 14:33

Myslím si, že otázka jakou UV lampu k jezírkubpoužít je dost nejednoznačná. Snažil jsem se procházet české diskuse k tomuto tématu a převzít zkušenosti je jich málo a také na stránkách jezírkářských firem není tato problematika podrobně rozepsaná jako tomu je nápříklad u filtrace. V podstatě jsem došel k závěru, že při výběru UV lampy je správné respektovat tyto zákonitosti:

1. Co nejmenší ztráta průtoku. Výrobci hodně opomíjené kritérium i u profesionálních zařízení. V tom je ponorná UV lampa jedinečná. Problém ponorných UV lamp je však v tom, že pokud jsou v plastových šachticích neúměrně snižují životnost plastu. Například Banat má výborně popsanou sekci rozvodů a důležitost tvaru kolena na omezování průtoku ale u nejprodávanější profesionální UV lampy TMC 110W na svých obrázcích realizace zapojení toto nebere v potaz a ani výrobce této lampy si nedělá těžkou hlavu, že voda čelně náráží do stěny při průtoku a tím vzniká turbulence, která výrazně omezuje průtok.  To výrobce UV lampy EVO tvrdí nulovou ztrátu průtoku ale to protékání vody je obdobné turbulentní. Ku podivu bazenová UV lampa Pool basic je na tom s řešením co nejmenšího omezení průtoku nejdál a nemá to v ceně zahrnuto.

2. Co největší účinnost. To je dáno příkonem UV trubice, rychlostí proudění vody a odrazivostí materiálu kde je trubice umístěna. Opět ponorná UV lampa je nepřekonatelná. Voda v šachtici teče relativně pomalu a UV trubice osvětluje velkou část vody. Problém je, že šachtice by neměla být plastová jinak UV záření urychlí její stárnutí. Ostatní UV lampy se mohou předhánět pouze svojí velikostí a materiálem pouzdra v němž jsou umístěny. Tím jsou náročné na prostor. 

3. Jednoduchá údržba a co nejniší náklady. U UV lamp pro jezírka se předpokládá, že údržba je častější minimálně jednou do roka. Taktéž se předpokládá výměna UV trubice jednou do roka. Proto je důležitý přístup k UV trubici a její cena. Cena trubic se výrazně liší dle typu patice. Obecně se dá říci, že má-li UV trubice na obou koncích patici je tato trubice výrazně levnější než UV trubice s paticí na jedné straně. Bazenové UV lampy mají tuto jednopaticovou trubici a tím vysoké náklady na výměnu trubice.  I když už např. Aquaforte má typ dvoupaticový. Toto je jediné kritérium kdy ponorná UV lampa v tomto směru není nejlepší. Alespoň já jsem nikde nenašel dvoupaticovou ponornou UV lampu. Přístup a demontáž trubice je u ponorné lampy nejjednodužší ale cena každoročně měněné UV trubice vysoká jako u bazénů z důvodu patice pouze na jedné straně. 

Přesto jsem názoru, že poměr cena/výkon/komfort je u ponorných lamp nejlepší. Napadá někoho čím vevnitř vylepit plastovou UV šachtici odolnou proti UV tak aby vevnitř umístěná ponorná UV lampa nezkracovala životnost této plastové šachtice? Kdyby se dala hliníková folie na stěny tak by se asi zářením poměrně brzy rozpadla?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.3 (?), 8.4.2019 11:42
Dejte si pozor zda šachtice je odolná na ÚV protože banat přímo upozorňuje na materiál který není odolný. Ja jsem to řešil přidání Kg trubky do systému filtrace. Kterou případně vyměnit
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.138 (?), 10.4.2019 11:56

Já řeším podobnou věc v gravitačním systému, kde šachticí pro ponornou UV bude KG trubka většího průměru vyložená nerez plechem pro trvanlivost KG a maximální odraz záření a tím i účinnost..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.23 (?), 10.4.2019 17:05

Ano to je chytré řešení. A teď ještě vymyslet jak tam usadit dvoupaticovou trubici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.138 (?), 11.4.2019 12:48

Snadno právě k té nerezové vložce nějakou trvanlivější objímkou, ale na sezonu by mohla vydržet např. el. stahovací plastová páska u jedné i druhé patice, pokud už to chcete vyloženě komplikovat tou dvoupaticovou UV a ne tam jednoduše vložit ponornou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.26 (?), 11.4.2019 14:13

Myslím, že si nerozumíme. Dvoupaticová UV zářivka má z každé strany patici. Proto když je v nádobě musí jí protínat na dvou místech a na obou výstupech má patici pro připojení k drátům. Obě patice musí být mimo vodu a dobře utěsněné. Ponorná má jednu patici a proto stačí mít v nádobě pouze jedno místo kde ji protíná a tím místem je obvykle část nad hladinou a tudíž u patice není problém ji utěsnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika