Řasy v jezírku (vláknité) - prevence

host - 232.98 (?) 
26.10.2010 21:10

Je konec sezóny, tak maličká rekapitulace, jak se mi dařilo s řasou.

Jaro - poprvé jsem viděl jezírko po zimě. Hrůza, řasy plno - doufal jsem, že v zimě pod ledem neroste. Použil jsem Blanketweed, řasa se rozpustila, ale šíleně kalná voda, kterou se nedařilo vyčisti. Ale chyba - filtr a bakterie ještě nefungují, takže problém se zelonou vodou se nedaří řešit. Vyměnil jsem tedy vodu (mých cca 1800 litrů je hračka)

Pak jsem si sehnal perkarbonát sodný za pár korun, párkrát jsem ho použil, rovněj jsem dal bakterie Subio. Voda čistá, vidím na dno. Navíc jaro bylo studené, takže řasa se moc netvořila.

V létě jsem řešil rekonstrukci jezírka, takže vše vyčištěno a napuštěno a začínám nanovo. Na vodu kladu velký důraz - pořídil jsem párek jeseterů - cca 15 cm velkých. Bohužel jsou přes den jen u dna, takže voda musí být jak křišťál, abych je viděl.

Vše OK, pak ale dovolená, po návratu voda trochu kalná, na dno prostě vidět není, ale řasa celkem OK. Kupuji Tetra Pond Algorem, super. Voda se vyčistí do druhého dne.

Aź do teď je jezírko OK, sem tam nasypu prekarbonát, když se pak následně voda mírně zakalí (ne vždy je to pravidlo), dám tetra pond algorem a vše je do druhého dne OK.

Na žačátku diskuze jsem se ptal na prevenci a řešení čištění kačírku na břehu. Prevenci už neřeším, asi opravdu v případě potřeby přímo řasu v zárodku ničit.

S řasou na kačírku si dokáži poradit, otřu koštětem, sice se zakalí voda, ale do pár hodin to filtrace zlikviduje.Teď jen to vyladit. Poslední dobou se na kačírku usazuje jakoby mrtvá, temně zelená řasa. Nepřirůstá ke kačírku, jen je na břeh zahnána vzduchováním a proudem vody z kaskádky. Takže řeším, jak ji dostat pryč, čím ji odsát. Nechce se mi to čeřit a hnát přes filtraci. Zvažuji nějaký zvon a odsát. Zkoušel jsem to s hadicí a samospádem, ale tam je malý odtok a moc to nebere. Takže k hadici asi nějaké řerpadlo, které bude čerpat vodu z jezírka hadicí, na jejímž konci bude zvon. Používáte něco podobného? Jaké čerpadlo, které zvládne průtk znečištěnou vodou?

Závěrem  - možná jsem měl letos štěstí, ale po celou dobu jsem byl s jezírkem a stavem vody spokojen, řasa pod kontrolou, rybás se daří (prý rostou). Teď už jen zazimovat (schovat světla, dát malé čerpadélko s plovákem z polysterenu proti zamrznutí) a zase se těšit na další jaro.

Jezírko mám sice jen cca 3,5 x 1,5 m, pár malých rybiček, bublající kaskádka - prostě balzám na duši, hrozně to oživí zahradu. Ale co vám budu povídat.

Pavel

host - 248.32 (?), 27.10.2010 11:21

doporučuji funguje dělají se i menší balení jmenuje se to alge away

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky >