Pstruzi



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 18.68 (?) 
31.1.2014 19:03, zobrazeno: 37935x

Dobrý den,

Nemáte někdo zkušenosti s chovem pstruhů v zahradním jezírku?

také by mě zajímalo jaké podmínky pro život potřebují.

(a další zajímavosti a návrhy)

děkuji za odpovědi :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 3.2.2014 9:01

Měli by to být duháci, pstruh potoční Vám v jezírku asi nevydrží. Nádrž by měla být dostatečně hluboká a velká, aby se v letních měsících neodkázala prohřát až ke dnu, jinak budou mít ryby ve vedrech problémy.
Filtr, který bude u nádrže, musí být dostatečně výkonný (zátěž bude zcela srovnatelná třeba se silně zarybněnou Koi nádrží) a dokázat zpracovat i velké krmné dávky. Ryby jsou dost agresivní, krmit je musíte pravidelně a dostatečně, jinak se budou okusovat navzájem.
Silná aerace nádrže nebo vhodně zvolené oběhové čerpadlo jsou vhodným technologickým doplňkem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
KaRej - (3) - 38.90 (?), 4.2.2014 9:38

Dobrý den,
přesně jak píše pan Hrkal, jen doplním pár praktických postřehů. Lososovité ryby pěstuji v jezírku třetím rokem a mám následující zkušenosti:
Do recirkulačního jezírka se hodí:
Pstruh duhový:
Snáší krátkodobě teploty i nad 20 stupňů, ale je více háklivý na čistotu vody. V sádkách mi radili spíše Sivena amerického. Duháci jsou prý přešlechtění a tím pádem i náchylnější k nemocem.
Siven americký:
Nepůvodní druh, stejně jako duhák. Vyšší teploty snáší hůře, ale už jsem měl v jezírku i 23 při hladině a přežili všichni. Jeho výhodou je menší citlivost ke kyselé vodě. Doplňuji jezírko vodou z okapů a zatím jsem neměl ani jediný úhyn. (pozor okapy nesmí být měděné)
Podmínky pro chov:
• Spíše hlubší a objemnější jezírko. Jde o to, aby příliš nekolísala teplota vody a byla i v létě ve spodní části sloupce pod 20 stupňů, ideálně kolem 16 a méně, ale do 18cti je to pohoda. (dle mého názoru u jezírka bez přítoku minimálně 20kubíků a hloubka by v nejhlubším místě měla být alespoň 1,5metru – pochopitelně ideální je nad 50 do cca 100 kubíků – u větších jezírek je velmi nákladné realizovat filtraci/UV/dostatečný průtok vody)
• Voda musí být v létě vzduchována a v zimě zajištěno, aby nezamrzla celá hladina. Já to také řeším vzduchováním, ale v tomto případě se vzduchuje kousek pod hladinou, aby nedošlo k promíchávání spodní teplejší vody s vrchní studenou.
• Hustota obsádky musí být přiměřené. Zde neplatí nasadit pár rybiček na zkoušku. Chce to minimálně hejno o 50ti kusech. Pokud cítí mezi sebou konkurenci, tak lépe žerou.  Zároveň to chce přizpůsobit velikosti jezírka, průměrné teplotě/umístění/zastínění a filtraci.
• Krmení - pokud v jezírku není dost přirozené potravy, tak se krmí pstružími granulemi nejčastěji B..., ale to vám poradí v sádkách a také jejich velikost dle velikosti násady. U rybiček kolem 10-15cm to bývá cca 3mm. Je lepší krmit menšími dávkami a častěji denně. Pokud máte jezírko u domu, kde bydlíte, tak to není problém, jinak doporučuji krmítko.
Na co dát pozor při nasazování:
• Pokud jezírko teprve realizujete, tak s vysazením chvíli vyčkejte, alespoň měsíc po napuštění a zaběhnutí filtrace.
• Až budete vybírat sádku, kam si pro ryby pojedete, tak se domluvte na termínu předem. Rybky by před převozem neměli být nakrmené. Hlavně duháci by to nemuseli přežít.
• Důležitá je teplota vody v sádkách a ve Vašem jezírku. Zeptejte se, jakou mají teplotu vody a zjistěte si, jakou máte teplotu vody vy. Pokud je rozdíl více jak 5 stupňů, tak nemá příliš smysl to zkoušet. I když dáte sáček s rybami do jezírka (ryby si přivezte igelitovém pytli na kyslíku – domluvte se na tom předem v sádkách), aby se postupně vyrovnala, tak se rybičky dřív zadusí, než se teplota srovná. Pokud vypustíte rybky do jezírka hned, mohou zemřít teplotním šokem. Z tohoto pohledu je nejvhodnější pro vysazování jaro, kdy máte v jezírku vodu ještě chladnou.
Obsádka jezírka:
Ještě poslední věc. Při plánování obsádky se nedoporučuje kombinovat kaprovité ryby a lososovité. Jednak kvůli odlišným nárokům na životní podmínky a za druhé budou kapři rádi pojídat pstruží granule (tím jsem si také prošel). Vzhledem k jejich pomalejšímu metabolizmu jim to nebude svědčit a to zejména v chladnějších částech roku.
Držím palce
Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 4.2.2014 10:07

Díky za podrobný příspěvek - rád bych se zeptal na dvě věci. Píšte tu o sivenech - jsou to stejně agresivní potvůrky jako pstruzi, nebo by zde byl přeci jen možný chov i s jinými druhy ryb?

Řešite nějak fitlraci v nádrži, nebo se jedná o průtočná jezírka? Pokud je to uzavřený systém, jaký filtr tam používáte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KaRej - (3) - 215.62 (?), 5.2.2014 12:36

Siveni na tom jsou podobně. Údajně v době, kdy by se měli třít, tak vzrůstá agresivita samců, ale zatím jsem nic nepozoroval. Možná je to tím, že mají dostatek potravy a jezírko je celkem velké (cca 150kubíků)  Jezírko je pod lipovou alejí, takže je zde velké množství přirozené potravy a zároveň tam mám automatické krmítko.

Je zajímavé, že někteří jedinci se rozhodli pouze pro přirozenou potravu. Usuzuji tak, podle velikosti. Ryby, které jsem nasazoval předminulý rok na podzim, mají více jak 1 Kg (kolem 40cm) ti se zdržují převážně v přední části jezírka, tam kde je umístěno krmítko. Jiné ryby ze stejné násady jsou spíš v klidnější zadní části a jsou podstatně menší cca 25cm a jsou daleko výrazněji vybarvení a to i jikernačky.

Přítok bohužel nemám, jde o recirkulační systém. Filtraci požívám Tripod Jumbo, ale vzhledem k obsádce a zátěži ze stromů a krmení je to málo. Předřadil jsem štěrbinový filtr a vortex používám, jako další komoru. Je zajímavé, že mi vortex nefungoval. Usadilo se zde jen minimum a stejně bylo vše na kartáčích. Sbírám zkušenosti, kde se dá, a zjišťuji, že všude funguje něco jiného. Byl jsem na radu i u Vás :-). (jsem ten s tím čerpadlem)      
Nyní stavím další jezírko cca 70kubíků a zde budu kombinovat stěrbináč se sítem 200mikronů, UV cca 150W biologickou filtraci cca 3kubíky a potok s rostlinami v kačírku (10metrů na délu 50cm na šířku, 30cm kačírku a 10cm vody na úroveň kačírku. Předpokládaný průtok cca do 20kubíků.
Hezký den všem
Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
dudan1 - (23) - 59.7 (?), 4.2.2014 18:35

Dobrý den, moc děkuji za váš příspěvek.Zrovna se mi vaše informace hodí, na jaře chci nasadit pstruhy (siveny).Pořád mi leží v hlavě myšlenka o krmení pstruhu živou potravou.Mám na mysli že bych do jezírka nasadil Střevličku Východní nebo Ouklej která se hodně množí a tím bych možná vypěstoval zdravější maso než z pstruhových granulí.Nemáte s tím nějakou skušenost? Jestli se dají vubec přeorientovat z granulí na živou potravu?Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 5.2.2014 8:56

Přeorientování nebude dělat pstruhům vůbec žádný problém, mám to vyzkoušeno. Nemyslím, že by se Vám ty krmné rybky dokázaly v nádrži tak rychle množit, jak rychle je budou pstruzi konzumovat. Já jsem to vyzkoušel s karasy - a pokud někdo přemýšlí, jak se zbavit přemnožených rybek v nádrži, tak pstruh je určitě řešení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KaRej - (3) - 215.62 (?), 5.2.2014 12:52

Dokáží požírat obojí. Ti větší nepohrdnou rybičkou, ale viděl bych to jen jako příkrm i tak je to na zvážení. Jde o to, že pokud je naučíte na rybičky, tak následující násadu, kterou dáte do jezírka, budou považovat za krmení – pokud ovšem před tím všechny nevychytáte. Zvažte, zda nekrmit žížalami z kompostu atp. Ryby budou zdravější už tím, že nepůjde o intenzivní chov a výkrm (např. krmivo s nižším krmným koeficientem)
Držím palce
Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 5.2.2014 13:36

BTW - ono pokud tam těch pstruhů bude v nádrži více, zvažte, zda jste vůbec schopen je takto celoročně krmit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
dudan1 - (23) - 59.7 (?), 5.2.2014 18:05

Jezírko mám velké zhruba asi jak pan Karel.Těch pstruhu bych dal maximalně 50ks tak snad to nebude moc.Tu střevličku bych sehnal i velké množství ale jak nad tím tak uvažuju tak pstruha bude třeba krmit i v zimě a to bude s rybičkami horší.Takže s toho vyplývá že budu potravu asi kombinovat a pak se uvidí co bude schudnější.Moc díky za informace a pane Hrkale co je to BTW?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika