Omezení výparu vody z jezírka



host - 211.212 (?) 
21.8.2018 14:16, zobrazeno: 4122x

Dobrý den,

do budoucna jsem plánoval postavit koupací jezírko o ploše cca 50-60 m2, pobřežní mokřadní zóny kolem celého obvodu, uprostřed hloubka cca 2,5 m.

V souvislosti se suchými léty opakujícími se několik posledních let mám ale obavu, abych do jezírka neustále nemusel napouštět pitnou vodu z obecního vodovodu (studnu nemám) a jestli má tedy vůbec smysl jezírko stavět.

Mohl by mi prosím někdo na základě svých zkušeností odpovědět na následující otázky:

1) Jakým množstvím vody běheme léta svá jezírka dotujete? Možná pro lepší ilustraci - kolik cm z hladiny se vám během léta vypaří?

2) Dají se pobřežní zóny naplánovat tak, aby rostliny přežily pokles vody v důsledku výparu? Mnoho rostlin totiž nejraději koření v hloubce 15-30 cm. Mně osobně by nevadil pokles vody v létě, ale jde mi o to, aby rostliny neskončily na suchu. Selský rozum mi tedy říká, že maximální pokles hladiny jezírka by měl činit 25 cm.

3) Dá se výpar alespoň trochu omezit rostlinami - např. výsadbou nějaké vysoké formy orobince/rákosu po jižní straně jezírka a s lekníny na hladině? Jde mi o to, nakolik se projeví transpirace většího množství rostlin (předpokládám že transpirace rostlinami bude menší než výpar z nekryté hladiny).

4) Neexistuje nějaká mobilní varianta zastínění jezírka? Např. v době vlny tropických veder na hladinu rozložit nějakou plovoucí reflexní fólii, která by odrážela tepelné záření?

Děkuji za vaše postřehy.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.19 (?), 21.8.2018 22:51

Mokřad má větší výpar než volná hladina, podle složení druhů a počtu rostlin 4× až 6×..

Výpar z volné hladiny se omezuje u bazénů plovoucí bublinkovou folií. není to kvůli úbytku vody, ale kvůli tepelné ztrátě s výparem spojené. Kyslíková bilance se přitom neřeší, v bazénu nejsou ryby.

Pokud tedy nemáte vlastní zdroj doplňovací vody a nemáte k dispozici plochu 2-3 násobku vodní hladiny určenou pro jímání srážkových vod, pak budete muset mít zřejmě bazén...

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 72.176 (?), 22.8.2018 9:11

S odparem u jezírka počítejte, a na jednotku plochy bude větší bež u bazénu.  Na druhou stranu bych to nechápal úplně jako negativum, kolem jezírka máte v létě i v parnech o dost lepší vzduch, takový příjemný, svěží.
Ad1) můžete se pohybovat na hodnotě mezi 0,5 až 1,5cm vody. Všechno to nebude čistý odpar z plochy, něco odejde v břehových porostech
Ad2) U většiny vodních rostlin to nebude problém, pokles hladiny o 25cm mi ale přijde už jako trochu extrémní číslo. Tipuju že na tom budete lépe
Ad3) Typově u rákosu je tahle Vaše logika IMHO chybná. Evapotranspirace vzrostlého pole rákosu, ostřice nebo orobince způsobí úbytek větší než nekrytá hladina. Moc bych se tím ale nezabýval, do toho musí nepochybně vstoupit i faktor celkového vzhledu jezírka. A to si děláte proto, aby vypadalo pěkně, nezohledňujete přeci jen technickou stránku věci :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 211.253 (?), 22.8.2018 10:58

Děkuji za reakce. Plochu kde bych jímal srážky mám jen 1,5 násobek plochy zamýšleného jezírka, takže je diskutabilní jestli se mi bude dařit doplňovat vodu.

Omezením výparu pomocí porostu orobinců a rákosu z jižní strany tedy není dobrý nápad, vody by se kvůli transpiraci ztratilo ještě více. Napadá mě ale udělat tuto clonu z nějakých vhodných suchozemských rostlin - např. bambus, nebo křídlatka...? Tyto rostliny jsou sice invazivní, ale vhodnou zábranou v půdě bych je mohl omezit na pás kolem jižní strany jezírka... A mně přijdou dekorativní...

A nevíte jak je na tom evapotranspirace leknínů? Bude bilance lepší nebo horší než nezakrytý hladina...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ospaly - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 234.237 (?), 22.8.2018 11:45
Foliu by som neriesil, nebude to vyzerat pekne (je rozdiel ak je folia na bazene, alebo na jazierku) plus manipulacia s nou... Je nejaky problem s vykopanim studne, firma vam to urobi cca za 100€/m aj s materialom a budete mat vlastnu vodu. Ja mam bazen, je zakryty, takze odpar je mensi. Ale ked nezakryvam tak v tychto horucavach 5-7cm za 2 tyzdne (tolko mi ubudlo pocas dovolenky ked som nebol doma a odkryty bol iba z mensej casti)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 209.102 (?), 22.8.2018 12:20

Otázkou je jaké očekávání máte z hlediska čístoty jezírka a jak se vám bude dařit jich dosáhnout. Myslím že se ale neobejdete bez vysávání a to tvoří významný úbytek vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
mjancar - (34) - 20.84 (?), 23.8.2018 10:15

Chybí info, zda budete používat filtraci a jakou. Nevím, jestli rozpětí 25 cm snese skimer. Má, čistě laická, zkušenost říká, že největší úbytky vody jsem měl chybným použitím geotextilie na přechodu hladiny a břehu z důvodu vzlínání. Druhý důvod byl příliš velká pobřežní zóna. Mám cca 35 m2, vody cca 25 m3, max hloubka cca 2 m, vana cca 5x2x2 m, špatná poloha na plném slunci (nebyla jiná možnost), odpar cca 0,5 cm denně. V případě dostatečné filtrace bych omezil plochu pobřežní zóny na max 1:1. Zde se voda na mělčině velmi prohřívá a je vysoký odpar. Naopak klidně volte větší hloubku, cca 3 m apod. Všechny problémy, které v tomto horku mám vznikají na mělčině do 25 cm hloubky. A to přesto, že se snažím o pohyb hladiny, mám vzduchování i snad dostatečnou filtraci (i když žádná filtrace není dostatečná:-) Subjektivně lekníny pomáhají a odpar je menší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika