Obyčejný rýč (i fiskars) vs. bronzový



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?) 
25.4.2014 15:41, zobrazeno: 50408x

Zdravím všechny zahradníky a zahrádkáře. Rád bych si pořídil nějaké bronzové nářadí, protože jsem se na netu dočetl, že obdělávání půdy tímto bronzovým nářadím dramaticky zúrodňuje půdu. Jsou to ale dost drahé a podle mně i křehké hračky, tak nejdřív potřebuju zjistit, jestli už někdo z Vás má s tímto vercajkem osobní zkušenosti, případně jaké?
Pro začátek si asi oplechuju měděným plechem nějakou starou motyku a budu to prubovat na nějakém osamoceném záhonku. Jestli ale je pravda to, co píšou, musí to fungovat. Chce to samozřejmě jen opatrné zacházení na již velmi dobře připravených záhonech. Rasovinu nechám na železo.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 182.227 (?), 25.4.2014 16:30

Teda, a já jsem si kolikrát říkal, proč vyhynuli mamuti.V době bronzové se přeci okopávalo bronzovými motyčkami, tím byla půda dramaticky úrodná a všeho hojnost i pro ty mamuty.Jak přišla doba železná, kdoví jestli neuhynuli chudáci hladem.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.132 (?), 25.4.2014 16:38

Lepsi by bol zo striebra ci zlata. Tie sa samodezinfikuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 9.2 (?), 25.4.2014 17:32

No tak nevím, čím to tak může působit. Zdali nějak enegeticky nedokážu pochopit. Chemicky ano. V bronzu je měď, cín, někdy fosfor, možná olovo. Cín vcelku ok, O mědí v bazénech jsou tu ságy z obou stran spektra. A olovo je snad jasný. Fosfor snad taky neškodí. Pokud jde o mechanické vlastnosti, bronz je velmi kvalitní materiál, houževnatý a pevný. Ale záleží na složení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 25.4.2014 20:37

Podle toho co jsem vyčetl, bronz pro tyto potřeby je jen klasická slitina mědi a cínu. Jelikož se nejedná pouze o vodní prostředí, nebo o bronz vystavenou povětrnosti, nebudou se tvořit klasické sloučeniny mědi s oxidem uhličitým či siřičitým, ale daleko složitější sloučeniny velmi drobných částeček bronzu se vší tou živoucí či chemickou složitostí půdy a mají vznikat věci, které působí na udržení vody v půdě i na využití živin. Prostě se půda stane úrodnější.
Já ale nechci jen teoretizovat. Založil jsem toto vlákno hlavně proto, aby sem napsali lidé, kteří žijí v době bronzové a mají toto odzkoušené.
K tomu stříbru a zlatu. Ano, stříbro je velmi zdravé a dezinfikující. Ne nadarmo se z něho dělá to nejdražší nádobí, příbory a nádoby na vodu. Je velmi zdravé ho i nosit na těle jako šperky a bronz taky. Oproti tomu zlato je dost jedovaté i v podobě šperků a zubních korunek. On i nikl z nerezového nádobí je pěkný sajrajt. Spousta žen by mohla vyprávět poté, co je potrápily vleklé záněty močového ústrojí, kde si libují bakterie živící-se právě niklem z kastrolů. To jsem ale odbočil.
Železo trousí do půdy svoje kousky, ze kterých vznikají oxidy železa, které pak zabíjí půdu. Asi bude lepší rýč pokrytý nějakou odolnou vrstvou barvy, nebo aspoň hliníkový odlitek s eloxovaným povrchem. Já si každopádně pořídím aspoň jednu lopatu, nebo rýč z bronzu a budu pokusovat sám. Je to ale trochu pálka dát za to kolem čtyřech papírů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 25.4.2014 21:01

Člověče, vždyť aspoň trochu uvažujte.Kdyby na tom něco bylo, dávno by zemědělské podniky trousili po polích smítka bronzu aby využili lépe živiny a vodu.Dvím se, že někdo takovou koninu (prodejce)  vůbec může napsat při propagaci rýče.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 106.66 (?), 25.4.2014 21:14

Tedy zajímalo by mě, kde jste přišel k takové snůšce nesmyslů:

-stříbro není velmi zdravé ale toxické -např. koncentrace v pitné vodě je sledována, je pravda, že je baktericidní, nicméně při vyšších koncentracích může způsobit mimo jiné střevní potíže

-existují relativně nové studie dokazující vysokou toxicitu nanostříbra

-zlato je inertní kov a nejsou mi známy žádné informace týkající se jeho toxicity

-oxidy železa jsou zastoupeny zcela běžně v půdě, železo patří mezi nejrozšířenější prvky v přírodě, další navýšení koncentrace rytím je zcela marginální

-ke zbytku se nebudu radši vyjadřovat, doporučuji obnovit si znalosti středoškolské chemie

Libor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 25.4.2014 22:50

Taky by mne zajímalo, proč si pan Jarda alespoň něco z toho co opisuje z reklamy ověřil. Železo rostliny potřebují k tvorbě chlorofylu a savci ke krvetvorbě (pro méně chápavé chlorofyl a hemoglobin). Je spíše těžké sehnat nářadí z nízkolegované uhlíkaté "oceli" = kujného železa.

Je jedno místo, kde uznávám že u mého zahradního nářadí má bronz nezastupitelnou úlohu a tím jsou některé z dílů v DSK 317 (převodovce k TerraVari).

Nejzdravější přístup mají američtí prodejci, kteří to prodávají jako dekorativní předměty a nikoliv pro rutinní práci na zahrádce. Nemají tak problém, proč u jednoho nástroje vylučují jakékoliv opotřebení bronzu a u jiného zase zdůvodňují prospěšnost toho, že se má nástroj užíváním opotřebit.

Celosvětově je snad jedinný výrobce a tím je rakouské PKS.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 227.40 (?), 25.4.2014 23:54

O "kvalite" bronzovych nastrojov hovoria dejiny. Tie narody, co odhalili tajomstvo vyroby zeleza, mali vyhodu a vyzabijali bronzakov pomerne rychle. Jedinu vyhodu co vidim pre bronz, je korozia u zeleznych nastrojov. Ale co nezoberie korozia... zoberu nasi potmavsi spoluobcania do zberu odpadovych surovin. Za bronz dostanu viac ako za zelezo, preto sa to oplati ukradnut.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 18.68 (?), 26.4.2014 6:46

No, římské legie měli bronzové meče a spolehlivě ovládly téměř celou Evropu právě díky jim a svojí brilantní technice boje a taktice. A rozhodně dokázaly spolehlivě vzdorovat těm, kteří vlastnili železné meče. Jejich ústup ze slávy způsobilo něco jiného než železo. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika