Tak já mám ten "puklinový". Vyplynulo to už při stavbě (návrhu - nanečisto na sucho poskládaná kaskáda - putůček). Prvně jsem zkusil krátkou kaskádu složenou z několika větších placáků - no výsledek byl sice hezký na oko, ale nefungoval. Mám docela silné čerpadlo tuším 16000 l/h a koncovou hadicí (5cm) voda dopadala na první schod kaskády a pak se silně rozstřikovala všude kolem (voda přeskočila z prvního schodu rovnou na poslední a pak až teprve do jezírka - ošklivý efekt). Tak jsem i po několika přestavbách kaskády usoudil, že tudy cesta nevede. Rozhodl jsem se tedy pro kratší potůček s prvky kaskády. Hadici (v horní části potůčku) jsem sevřel mezi kameny, pod hadicí velký placák mírně ve spádu k jezírku - po něm stéká "vyvěrající voda" a přepadá přes hranu toho placáku do nižší části (opět placák, ale má vyvýšenou hranu vepředu) kde se vytváří menší lagunka ve které dopadající voda krásně šumí. Z této lagunky vytéká voda po stranách a ztéká po několika placatějších schodovitějších kamenech rovnou do jezírka. Strany koryta potůčku jsou vyskládány z dlouhých kamenů rovnoměrného průřezu. Proto jsem potřeboval celý potůček vytmelit, protože mi voda podtékala i ty boční strany koryta. S proudem a směrem vody v potůčky se dá pohrát vložením větších valounů plavéného štěrku, tím si usměrňujete průtok a intenzitu protékající vody (a navíc voda šumí opravdu jako v potoku). Odstraněním několika kamenů v korytě člověk docílí intenzivního (prudšího) a hlasitého potůčku, naopak přidáním kamenů potůček krásně zpomalíte, ten je pak tišší a docílíte úplně jiného zvukového (i vizuálního) vjemu! Každému vyhovuje něco jiného a jde si s tím pohrát tak, aby to bylo příjemné i na posleh. Večer zkusím udělat a nahrát fotky, ale nečekejte žádné veledílo, není to ani finálně hotové, teréní úpravy už vůbec ne, ale možná tam bude pár prvků k inspiraci i pro ostatní.