Kdy začít krmit rybičky?



host - 48.25 (?) 
9.3.2013 18:03, zobrazeno: 10331x

Ráda bych se zeptala, kdy začít krmit rybičky v jezírku, máme je letos první zimu, takže zkušenosti žádné. Jsou to červení karásci, dnes po dešti skoro roztál led a oni už plavali téměř u hladiny. Přítel je chtěl začít krmit, ale mně se to zdá brzo, když hlásí ještě mrazy. Prosím tedy o radu, kdy asi tak začít s krmením. Děkuji Dagmar

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 212.34 (?), 9.3.2013 19:35

Dokud nebude mít voda teplotu od těch +12°C výš, tak by nekrmil granulkama a podobným připravovaným krmivem, ale jen živým zooplanktonem. 

Důležité je v průběhu celého roku nedat rybám potravy zbytečně mnoho, protože se nadbytečným krmením velmi rychle zhoršuje kvalita vody při její nedostatečné obměně, nebo slabé regeneraci pomocí flóry a filtrace, což pak následně způsobí vymření obsádky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 126.122 (?), 9.3.2013 23:26

Pravda pravdoucí :-). Rybám začíná fungovat trávení až když je voda teplá těch 15-20 a víc stupňů. Živé krmení škody nenadělá, horší je to s krmením uměle připraveným - proteiny apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 102.197 (?), 13.3.2013 20:16

No, já nevím...
Běžně se udává začít krmit ryby až od teploty 10st.C.
Skutečností ale je, že v přírodě kaprovité ryby (tj. i "naši" kapři) běžně přijímají potravu i při teplotě hodně pod 10st.C. A stěží jim to můžeme zakázat. Z vlastní zkušenosti rybáře (rybařím 40 let) mám ověřeno, že již při teplotě vody 6-7 stupňů není "problém" ulovit kapra v řece, od nějakých 7-8 stupňů pak i v rybníce. Před lety jsem si vedl na jaře evidenci teplot vody, při které ryby "braly". Teploty, které jsem uvedl výše, již byly dost "spolehlivé". Daly se při nich již ryby pravidelně ulovit. A nejen plotice, karas, jelci, ale i kapři, cejni. Někdy se chytil kapr i při nižších teplotách vody, ale to byla spíše výjimka. Spíše ale šlo o to, že se u vody nechtělo sedět rybářovi ….
Pravdou také je, že při nižších teplotách ryby přijímaly potravu opatrněji, přednost dávaly potravě živočišné (červy, žížaly). Ale neplatilo to vždy... Takové pelety (základ tvoří různé šroty) a kousky boilies také "fungovaly". Jindy zase „foukačka“ (něco jako popcorn).
Také je skutečností, že jsem se nikdy na "normálním" rybníce nebo řece nesetkal s tím, že by krmení ryb na jaře rybám nějak ublížilo, protože nemají "nastartované trávení". Před nějakými 25 lety jsme na chovném rybníce plném kaprů chovali kachny a husy (na vodní ploše cca 0,2ha jich bylo pár stovek). Krmilo se šrotem, někdy zbytky starého pečiva, ryby „futrovaly“ společně s drůbeží od rozmrznutí vody a nikdy nebyl problém s trávením.
Setkal jsem se ale i s tím, že překrmení ryb kukuřicí nebo pšenicí udělalo s rybami pěknou "paseku"... A bylo jedno, jestli se to stalo na jaře, v létě nebo na podzim. Zde ale nebyl problém v teplotě vody, ale v tom, že někteří „rybáři“ nasypali do vody nenamočenou pšenici a kukuřici, která začala v trávicím traktu ryb bobtnat...
Vím, že nelze úplně srovnávat naše umělá jezírka s řekou nebo normálním rybníkem. Osobně bych to s tou teplotou vody ale tak nehrotil. Kapry začít krmit při teplotě vody okolo 8-10st.C (ostatní kaprovité ryby i dříve). S citem, nepřehánět to. Začít krmit při teplotě 15-20st.C je totální blbost. Při této teplotě již ryby „fungují“ na 100% a připravují se na tření …

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.113 (?), 13.3.2013 21:59

Dokud nebude mít voda minmálně 8st., tak nekrmit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 102.21 (?), 14.3.2013 19:08

Není to tak jednoznačné. Jde o to, jaké ryby jsou v jezírku:

- kapry a líny bych krmil tak od 8 stupňů

- karasy, jeseny, ostroretky,... klidně od nějakých 6 stupňů (jesen a ostroretka je aktivní převážnou část zimy)

- jesetery, případně dravé ryby krmte celou zimu

Samozřejmě je vhodné se přizpůsobit těm rybám, které jsou choulostivější. Ale není to dogma. On nějaký ten stupeň dolů ryby také nezabije. Mnohdy může být větším problémem to, že ryby jsou hlady někdy od října až do dubna/května. To je i více než půl roku, co trápíme ryby hladem. Pak se nedivme, že vyčerpané ryby přežijí zimu, ale na jaře (po oteplení) uhynou na plísně,... Tak jak je napsáno výše - v přírodě se ryby krmí celou zimu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 8.32 (?), 15.3.2013 16:41
Nehledte na teplotu vody. Pokud jsou ryby aktivní - nakrmit (jinak se zbytečně vysiluji). Leží-li ryby u dna - nekrmit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 67.50 (?), 25.3.2013 14:08

Děkuji za rady, asi to tak pojmu, jak vystrčí čumáky, tak je nakrmím.  Je fakt, že jsem nečekala, že bude na jezírku led ještě na konci března, ale snad už to konečně roztaje. Už je mi jich líto, že jsou o hladu opravdu skoro půl roku.  Jsou to karásci a šubunkini.           Dagmar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika