Jezírko pro odvod dešťových vod ze střechy



host - 68.219 (?) 
25.5.2020 22:26, zobrazeno: 757x

Dobrý den,

v současné době řeším problém, jak se zbavit dešťových vod ze severní střechy domu. Ta má plochu 100 m2. Doposud jsem tam měl drenážní trubku okolo plotu, ale při průtrži voda chlejstala ven. Bydlíme 60 m od velkého lesa a vše od plotu až po střechu máme porostlé mechem různých barev. Dále máme nezpevněné prašné cesty a i přes lapače bude asi drenáž jiz značně zanesená. Celkově je to nejnižší místo na zahradě s nepropustnou hlínou, kde i tak stojí mnohdy 10 cm vody po dešti a pilířům přístřešku to již viditelně neprospívá.

Severně od domu jsme přikoupili zahradu a tak se mi nabízí širší pole možností než jen původní prostorově omezený trativod.


Začal jsem uvažovat o nějaké nádrži na zalévání. Od toho mne odrazuje značná investice, nutnost zničit kus porostu kvůli instalaci a dle zkušeností souseda se dost zanáší i s opatřeními k tomu určenými. Navíc, mám vrt, takže vodu až zas tak nepotřebuji a pak řešit další čerpadlo a hadici, kvůli několika kubíkům vody... prostě váhám.

Pak mne napadla ještě jedna varianta. Zřídit za domem druhé jezírko. Jedno malé, ale hluboké pro ryby a pro jeden malý leknín před obývákem žena má, ale tohle by bylo větší bez ryb. Někde jsem četl, že aby bylo napájené vodou z okapu, tak by mělo mít střechu 2,5 až 3x větší tzn. cca 33 až 40 m2. O zahradu nejde. Teď ji máme skoro 2000 m2. Ženě se to moc nezamlouvá kvůli údržbě, protože okolo jezírka "seká" trávu nůžkami atd., ale já mám představu, aby to byl spíš skoro rybník, kde by si mohlo užívat vody a porostu vše, co se nesnese s rybami. Vzhledem k blízkosti lesa tu máme havěti dost, ale pochopitelně, že to v malém jezírku likvidují ryby. I tak se k nám chodí dívat okolní rodiny s malými dětmi na žáby, ještěrky,.... Baví mne pozorovat život i okolo toho malého s rybami.

Takže moje představa je, že by třeba 3/4 břehu nebyly ani moc přístupné, protože by okolo rostlo něco, co by si "žilo" vlastním životem a to třeba až do vzdálenosti několika metrů od břehu, kde by to navazovalo na luční louku a někde na stromky okrasné, listnaté jehličnany, ale nic vysokého.

Začal jsem studovat knížky a diskuse, ale zatím z toho moudrej nejsem. Navíc, teorie a praxe jsou pak jiné. Je mi jasné, že úplně bez údržby to nejde. Předpokládám, že v jezírku budou rostliny v různých zónách a uprostřed třeba dva velké lekníny, ale co udělat s bahenní zónou, břehem a přechodem do nějakého toho porostu? Tedy jak technicky a co by tam mělo růst? Pochopitelně, že bych nerad, aby se porost proměnil v 2,5 m dlouhé kopřivy nebo abych do něj kvůli vzlínání nebo něčemu jinému musel živočichům často zasahovat. No a obávám se, že 99 % problémů mi ani nedochází.

Předem děkuji za reakce.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika