Jezírko či rybník cca 1000 m2



Stránky: 1,  2   
host - 8.5 (?) 
23.11.2009 18:18, zobrazeno: 59162x

Zdravím, vlastním pozemek, kde si hraju s myšlenkou udělat rybník či koupací jezírko o ploše cca 1000m2. Na pozemku je potůček, který sice není vydatný, ale teče i trošku v létě když jsou sucha (pro představu - vodnatost je tak 1-30m3/hodinu - takže žádná bystřina). V současnosti je potůček na konci pozemku zatrubněn a vyúsťuje až v Labi - ale to si nehraje roli. Tento pozemek se zdá, že byl v minulosti vodní plochou (roste tam i rákos, je to mírně pod okolním terénem, a vedlejší pozemek je evidován jako vodní plocha ač tam jsou betonové panely - prostě bordel na katastru), v části je navezený bordel (už dlouho, prostě dřívější černá skládka, ale vypadá to nejvíc na stavební odpad).

Celé to je na jílu, takže by snad neměl být až takový problém s vsakováním. Kr

Spíše bych od Vás potřeboval inspiraci - asi bych tam chtěl mít i nějaké ryby alá pstruhy, amury ap., nebylo by od věci se tam i občas vykoupat a hlavně aby z něj nebyl žádný brčálník se zkaženou vodou.  Úplně detailně jsem ještě informace nesháněl, ale je problém, že 1000m2 je hodně na zahradní jezírko a málo na rybník, takže to bude muset být nějaký kompromis.

Pro začátek už jsem nechal vyrobit takový záklop na tu trubku, kde končí potok,  abych vyzkoušel vsakování apod. Ale tím že tam nejsou terénní úpravy, tak zaplavím cca jen 50m2 (vlastně bych asi mohl celou plochu, ale zatím nechci provokovat bez povolení apod...)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 8.5 (?), 23.11.2009 18:19

Jo, a zapomněl jsem poděkovat za případné náměty :-)

Díky

Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
solan - (1) - 182.213 (?), 2.12.2009 17:45

Ahoj, měl jsem ůplě stejný nápad dokonce i metry toho rybníčku jso stejné, ale po návštěvě příslušných institucí jsem na to radši zapoměl, povolení není není tak jednoduché vyřídit,,,aspon u nás v CHKO,,je v tom zahrnut projekt a vyjádření a souhlas snad všeho co existuje, myslím elektrikáře, plynaře atd, atd,taky finance tm hrají dost velkou roli a to nemluvím o čase který potřebujete na vylitaní všeho potřebného ,,je lepší to někomu svěřit, kdo ví kam jít ,,,tak jen tolik, třeba je to u Vás jednoduchší, jinak Vám fandím, kdysi bylo takových rybníčku dost, a nikdo to nijak zvlášt neřešil.Ahoj Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 8.5 (?), 8.12.2009 3:03

Dík Radku za příspěvek. Já to naštěstí v CHKO nemám, prachy si myslím že tady až takovou roli hrát nebudou, mechanizace to bude mít za chvíli, protože tvar už je dá se říci přirozeně načrtnut a vožění zeminy bude do 20 metrů.

S tím povolením - to by se vidělo, nějaký známý mám (i na životním prostředí), tak by se to také snad dalo ošéfovat. Šlo mi spíše tady o inspiraci, ať už můžu jít s konkrétním požadavkem. Ale přesto dík za rady

Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 233.78 (?), 19.3.2010 13:39

Ondro,

vyřízení potřebných povolení mi trvalo skoro jeden a půl roku, ale výsledek za to stojí.Pokud máte nějaké kamarády a chuť do práce, tak se do toho dejte.Přinese Vám to radost, jak při samotné výstavbě, tak konečný efekt je k nezaplacení.Nevěřte těm zlodějům, kteří tvrdí, že stavba vyjde na 300.000-600.000,-kč, zapomínají totiž uvádět svoji marži! Stavěl jsem svépomocí, jenom jsem si musel na vykopání sjednat firmu, kterou stejně potřebujete do papírů, protože vodní dílo musí stavět firma. Ivoš, vasicekd@mtr.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 23.108 (?), 6.8.2010 17:14

Dobry den, Ivosi, mam podobny napad (potok nam proteka pres cely pozemek, rada bych ho v jedne jeho casti vyuzila pro jezirko/rybnik. Jde o to, ze je zatim jen napad a co jsem cetla, odrazuje me ani ne tak urednicke kolecko, jako spis cena. Muzete mi prosim popsat vase zkusenosti? Diky moc za odpoved.

Marketa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 218.138 (?), 23.8.2010 21:57

Mám jazierko cca 20 x 20 metrov, max. hĺbka 1,8 metra. Prítok z lesa aj v lete cca 1 liter za sek. Hrubá výstavba jazierka trvala s jedným mechanizmom (traktor s radlicou a lyžicou) jeden deň. Zvyšok som robil svojpomocne.  Materiál som použil len miestny, takže som nepotreboval nič doviesť ani vyviesť.  Spodný výtok mám osadený starým šupátkom veľkosti 65, horný PVC rúrou DN 200 ako prepad. Prvý rok som mal priesaky väčšie ako prítok. Priesaky som postupne utesňoval a tým zvyšoval hladinu po určitú úroveň. Čo sa týka ceny, zaplatil som len za mechanizmus 10 hodín po 800,- Sk. Bolo to v roku 2007. Pobrežná časť je osadená rastlinami z prírody a v jazierku je niekoľko lekien. Momentálne v ňom chovám asi 500 pstruhov dúhových plus niekoľko plevelných rybiek. Usadili sa mi v ňom raky, sem tam úžovka. Pstruhy kupujem na jar o veľkosti cca 8 cm. Koncom roka majú v priemere 25 až 30 cm. Potravu majú prirodzenú, prikrmujem granulami.  Od októbra môžem začať postupne pstruhy podľa potreby loviť ( aj počas zimy). Údržbu zelene v jazierku robím popri kúpaní, t.j. keď je potrebné niečo presadiť, vytrhať alebo upraviť. 

Netreba sa toho báť a pustite sa do toho. Výsledok stojí za to.

Pavol

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.237 (?), 25.8.2010 7:57

zdravím, vážení ja tady tyto diskuse kolem jezírek a rybníkú sleduji již cca 2 roky a stejne tolik prostředí kde bych chtěl též něco takového stvořit. Moje představa je jezírko cca 80-100m2.Chtěl bych skloubit krásu s účelem, tedy chovat v jezírku kolem 200ks pstruha duhového. Vedle pozemku mi teče horský potúček, který je z jara hodne vydatný, ale npř. v tomto čese je prútok

slabý, ale je. To znamená, že bych přivádel vodu z potúčka do jezírka a pak vypouštel spět, tedy prútočné jezírko. Použil bych folii z dúvodu nežádoucího prúsaku do okolní zeminy. Představu mám aspoň jednu třetinu plochy udělat regenerační zónu s rastlinama pro okrášlení díla.Viděl jsem tady spoustu nádherných fotek vašich jezírek a hodne mne to taky táhne něco udělat. Nejsem žádný odborník a nemá mi tady v okolí ani kdo zodpovědne poradit. Byl jsem navštívit taky několik podobných rybníčkú v okolí. Čeho se já bojím, nebo proč jsem jěšte nezačal je obava, že vykopu cca 70 m3. zeminy, koupím folii, kameny a pod. a namísto krásy vznikne jakási nádrž s kalnou vodou, která bude spíš odrazující, než skrášlující. Chtěl bych jezírko-rybníček vybudovat hned vedle krásného altánu a protě nevím. Dík za rady, s pozdravem A.P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
A.P. - (1) - 99.237 (?), 25.8.2010 12:57

zdravím jěšte jednou apřikládám foto tvaru místa kde chci kopat. S pozdravem A.P.

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 8.101 (?), 25.8.2010 14:22

Pokiaľ bude jazierko prietočné, nemusíte sa vôbec báť, že v jazierku bude kalná voda ( samozrejme nebude priezračná ako v bazéne). Ja by som na Vašom mieste na začiatok urobil jazierko bez fólie a kameňov. Len zemné práce na vytvorenie tvaru jazierka, ako si ho predstavujete. Plochu jazierka podľa možnosti zhutniť a urobiť prítok tak, aby sa dal zastaviť.  Taktiež odtok z jazierka.  Napustiť a sledovať. Ak sa vyskytnú väčšie priesaky, môžte ich utesniť, malé priesaky sa postupne utesnia sami.  Môžte vyskúšať, ako sa vám budú držať ryby. Ja som mal prvý rok kapre, plotice a zubáče a keď sa im darilo, druhý rok som skúsil pstruhy dúhove. Má to aj tú výhodu, že ešte môžte zmeniť tvar jazierka (plošne ale aj hĺbkovo). Ja som tiež uvažoval o fólii,  ale po postupe uvedenom vyššie, nebola potrebná.    

Pavol

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika