Jakou rybu do jezírka bez krmení?



Stránky: 1,  2   
Tom  - (34) - 53.101 (?) 
5.1.2016 23:10, zobrazeno: 18038x

Jaká ryba při jaké obsádce si vystačí bez přikrmování? Máme koupací jezírko – biotop, cca 100 m3, bez jakékoli techniky (filtrace či proudění vody), jen s rostlinami a 210 cm hlubokou koupací částí. Voda je čirá, z řas jen vláknitky, které odstraňujeme, a s nimi tedy z vody odstraňujeme i nejvíce živin.

Původně jsem neměl v úmyslu mít ryby, teď si říkám, že by se tam pár rybek uživilo. Ale nechci je krmit (vnášet živiny), takže by to mohly být takové, co žerou nejlépe řasy nebo nakonec i nějaký ten vodní hmyz. Toho máme ve vodě je spousty, loni (3. sezóna jezírka) nám všechny pulce vyžraly patrně larvy vážek (žabích snůšek bylo dost, pulec skoro žádný).

Jaké by byly vhodné domácí druhy a při jaké obsádce? Nemusí být na okrasu,  měly by přezimovat a neměly by moc likvidovat vodní rostliny. Ostroretka, lín, perlín, plotice?   Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.1.2016 8:37

Můžete udělat takový experiment, v řekách i přehradách lze na začátku léta pozorovat na mělčinách plno různých drobných rybek, pokud by se vám je podařilo polapit do síťky, což nebývá moc těžké, tak si můžete několik desítek či stovek těchto drobných rybek přestěhovat do vašeho jezírka. No a časem by tam zůstalo jen to, co by tam bylo schopno žít.

Ale měl byste si ještě položit otázku, co tam ty rybky budou žrát, když je krmit nechcete a nesmí žrát ani vodní rostliny. Myslím, že se bude těžko nalézat odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.1.2016 9:02

Ono asi záleží na vodě v jezírku - jak je teplá, jak čistá, jak okysličená. Karasi vydrží asi nejvíc. O potravu bych se nebál. Nádrž o obsahu 100m2 se dostatkem potravy zaplní sama (plankton, komáří larvy, aj.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 6.1.2016 11:20

Asi by dlouhodobě vydržel perlín, 3-5 ks. Dospělý je krásně zbarvený. Drží se u hladiny, žere i řasu a větší i drobné rostlinky. Mohl by ale množit, tak přidat 2-3 jeseny. Jesen je podobný a také je u hladiny. Oba druhy jsou čiperné, skoro pořád vidět a často se chovají v červené formě. (Vlastně každá zdravá ryba s přirozenými projevy je krásná, on i jeden ochočený kapr je zajímavý a krásný.)
Karasi by se asi množili a drží se u dna. Lín je taky dnová ryba, ukrývá se, ryje dno a tím kalí vodu. Ostroretka je ryba proudů, v jezírku nevím (parma, ryba stejného biotopu, mi v rybníku nepřežila), v toku se někdy zaleskne, ale jinak vidět není (v Třebíči Poušově je ale v řece vidět hodně). Plotice je nejdostupnější, je podobná perlínu ale méně výrazná, je všežravá, přemnožuje se a větší bývá raději u dna.
Počet ryb vyzkoušet, ale většinou je to tak, že méně bývá více. Na zimu zajistit odvětrávání kousku hladiny. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.43 (?), 6.1.2016 11:54

Po svete je mnoho jazierok s rybkami. Asi najviac vo Finsku. smiley Clovek vynasiel, ze ryby v jazierku sa musia krmit. No ak to nie je chovny rybnik, tak nemusia. Ja mam 5 m3, slnecnice a zo zaciatku sa mnozili. Potom mi sused dal nejake male koi, karasa, amura, ryby radove 10-20 cm zo 5 ks. Nieco vychytali macky, ale slnecnice nemaju sancu chytit. Teraz su tam aj karasy od kamarada na prezimovanie. Zo zaciatku som skusal krmit, ale rybky to ignorovali. Tak nekrmim. V jazierku je dost zivota dost zelenej hmoty aby mali co ryby zrat. Hnevam sa ze flakaju skodcov na leknach a nezeru riasy. Ale co uz. Ak by som mal 100m3, vobec by som sa tym netrapil. Isiel by som do slnecnic a vacsich karasov (aby ich hned nezozrali), mozno nejaky koi, ale aj dalsie rybky co radia hore... tie co sa nedaju chytit a zozrat urcite preziju. Od hladu nezahynu ak na to pojdete rozumne a nasadite maly pocet. Jazierko nesmie byt prerybnene. Radsej dajte 10x menej ako sa odporuca a oni, tie schopne, sa mozno rozmnozia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 240.228 (?), 6.1.2016 12:18

Mám jezírko 100m2, do slunečnic bych šla ráda, ale vůbec se mi nedaří je sehnat. Odkud jste a kde jste sehnal? Nepůjdu je někde pytlačit, zásadně ryby nechytám, koupila bychsmiley Jinak jsem měla pstruhy, ti postupně umřeli stářím, nahradili je dva koupení jeseteři a x rybek z místního potoka, které jsem zachraňovala před suchem, asi plotice? a hrouzky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.228 (?), 6.1.2016 12:23

Jsem to ale...blush Zapomněla jsem napsat, že je občas přikrmím kočičíma granulema, poněvadž pstruhy jsme dávali ještě do neosazeného jezítka, tak si na to zvykli a už jsme u přikrmování zůstali. No a jak postupně pstruhů ubývalo a měnilo se osazenstvo... tak mi to občas nedá a přisypu jim, ale ve skutečnosti mají asi jídla dost, jezírko si žije svým vlastním životem. Nehroutím se ani z řas, nijak nefiltrujeme(kořenová čistička) posbírám jenom, když už toho moc plave na hladině a není to pěkné. Máme přirozený přítok a odtok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 18.43 (?), 6.1.2016 14:54

Slnecnice mam niekolko rokov a kupil som mozno 3-4 v Hornbachu alebo v Baumaxe, uz si to nepamatam. Na jar, ked bude zaciatok sezony mozno budu mat; ozvem sa, ak budem o tom vediet. Zo zaciatku sa mnozili, teraz mam takych 6-8 ks, ani sam neviem, raz za rok jednu mrtvu najdem, zvacsa po zime....ale aj mrtvu zabu a aj ine ryby. Niekedy som si vsimol na jar mlade, ale tie asi neprezili. Iba prvy rok sa im zadarilo trochu sa rozmnozit. Mozno tuto jar. Inak slnecnica je invazivna ryba a skor skodi prirode, takze neurobite skodu, ak si ju niekde chytite, alebo date chytit rybarom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Tom  - (34) - 131.176 (?), 7.1.2016 23:00

Děkuji za názory a zejm. konkrétní postřehy od JG, ta kombinace perlína a jesena se mi velmi zamlouvá, vyzkouším, uvidím. Láká mě taky zkusit třeba jen jednoho línka, ať se realizuje na dně. Kdyžtak lze vždy snížit stavy, pokud to teda dřív neudělají kočky. Bezobratlých mám v jezírku skutečně "mraky", larvy vážek tam zaletuje lovit lednáček. Vláknitých řas je vždy dost, ale měkké vodní kytky budou asi stravitelnější (ty řasy se mi v komostu rozkládají velice pomalu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 8.1.2016 19:50

Tak si budeme „povídat o rybičkách“. Psal jsem o jakési své představě, ale každý může mít jinou. Myslel jsem, aby ryby byly v nádrži běžně vidět, aby jim podmínky dlouhodobě vyhovovaly a aby i jejich velikost (i počet) byla uměřená velikosti a funkci nádrže. Ale někomu může třeba víc vyhovovat „tajemno“ vody. Prostě, ví že tam ryba žije a nevadí, když ji vidí jen zřídka nebo vůbec, a to mu stačí. To je vlastně o tom jestli ryby přírodní formy zbarvení nebo barevné (jsou mnohem viditelnější) a jestli druhy preferující hladinu nebo dno.
Jezírko jsem si odhadnul zhruba na 100 m². Určitě se tam nehodí, bez dalšího zajištění, proudomilné a lososovité ryby. Taky amur a někdy i kapr by potřebovali asi nějaké dodatečné zajištění pěstovaných rostlin. Na rostliny to jsou docela pracovití raubíři. A taky asi oba nebudou tak docela domácí druhy. Skoro určitě bude jezírko vyhovovat línovi. Mlíčák, se širokými vějíři párových ploutví, pomalu proplouvající stíny mezi rostlinami je krásný. Ale nebývá tak vidět často. Dva líni určitě nic nepokazí. Naopak, přiměřený biologický zákal vody omezí vláknité řasy. Jezírko je dost veliké na to, aby v něm žila i štika a několik let třeba i sumec. Štika ráda bývá u hladiny a útok na vypuštěnou rybku je úžasný děj. Sumec může být, pro lepší viditelnost, albín. Až vám bude velký, vypustíte ho do volné vody. Ale to už zase je i o krmení. Úhoř by se krmit nemusel, ale asi ho ve dne do vypuštění jezírka neuvidíte. Taky okoun, lovící s naježenými ploutvemi, je krásně zbarvená ryba. Raději jen jikrnačky, přemnožuje se. Plůdek pak vyžere zooplankton a kvalita vody se zhorší. To samé plotice a vůbec každý, více zdařilý výtěr.
K „odsávání“ živin použít nějaké dekorativní silné vysavače. Do břehu třeba vysoký kosatec žlutý a do mělké vody nízký ďáblík bahenní. 100 m² plochy by se taky nezbláznilo pro jeden leknín, i když to zarytí ochránci krajiny neradi vidí (líbí se mi zářivě červený). Někam se hodí i vrby. A nejsou jen žlutá a kroucená. A po vegetaci se přírůstky „sklidí“ na kompost. Tak tolik moje „úvaha“ o jezírku a rybičkách. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika