Já si už myslím, že boj proti řasám není o nákupu chemických či organických preparátů a oxidu všeho . Už jsem toho přečetl hodně a pořád nemám jasný názor. Myslím si tedy že stejně jako si po sobě uklízíme v kuchyni, v autě, nebo v králikárně, či po našich mazlíčcích tak by se mělo také uklízet v jezírku. Na dně vysávám já a na hladině skimer. To je k nevíře co pochytáme věcí!!! Pak je potřeba optimální filtrace a určitě uv lampa. Četl jsem, že vodní plocha má byt chráněna před celodenním svitem slunce ze dvou třetin. Buď časově nebo plošně. Nejlépe prý plošně a lekníny i jinými rostlinami. Listy leknínů jsou,,izolační desky,,a chrání život ve vodě před škodlivým zářením. To jsou takové 3 hlavní podmínky pro čistou vodu a bez oblíbených řas. No a pak ta machinace s chemii, rašelinou, uhlím, skalicí a pod. by měla mít charakter jen jakési korekce. Ale abychom mohli umět korigovat tak musíme umět vyhodnocovat a předvídat. Předvídat a vyhodnocovat by mělo být levnější a účinnější něž dolévat roztoky.