Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Debata se nenápadně přesunula od hydrauliky k biochemii, a Standa to v předchozím příspěvku hezky propojil. 
Začnu těmi komorami - je zcela iluzorní se domnívat, že tak jak má Jarda ze Škovádu řešené komory (tzn. nitrfi a denitrifikační) znamená že se v každé děje právě ten jeden proces.  Vaše odpověď  "je to jedno, jelikož to nějak tak funguje ale v podstatě nikdo přesně neví proč"   má jednoznačně k pravdě nejblíž. Uvědomte si jak rychle voda komorami protéká a jak asi může probíhat v tomto na kyslík nesporně bohatém prostředí denitrifikace.  Když to ještě trochu zkomplikujeme, k redukci NO3 potřebujete docela dost uhlíku, který se někde musí vzít. Počítám že dotovat systém uhlíkem nebudete a tudíž se musí odněkud vzít. Tady Vaše odpověď "nikdo neví proč "  získává zbovu body do soutěže o nejlepší popis funkce jezírkové filtrace.  Přidejte do toho činnost dalších živých organismů v jezírku - a teď nemyslím ryby, ale spíše řasy, houby, plísně a další nenápadné pomocníky - a máte v tom dokonalý guláš.  Jeden můj známý, zkušený chemik-vodař, se nad označováním míst kde se co odehrává ve filtr při koloběhu dusíku jen potutelně pousmívá... :)

Souhlasil bych s Vaším tvrzením že biologický filtr by měl být co největší, za mě se možná trochu příliš zabýváte jeho vnitřím řešením.  Soustřeďte se na objem, důkladné mechanické předčištění a snadné čistění nosiče biomasy uvnitř biologického filtru. Uvědomte si, že hned za Vaším budovaným biologickým filtrem se nechází jeden mnohem, mnohem větší a mnohem výkonější - samotné vlastní jezírko.

K poslednímu příspěvku Standy fK mám jednu připomínku. Nesouhlasím s tvrzením že pokud je součástí oběhu biologická sekce, není rychlost oběhu zas tak zásadní.  Podle mých zkušeností se drtivá většina nosičů biomasy chová i jako mechanický filtr -  a platí to i pro marketingově modní materiály typu Kaldnes.  Z tohoto úhlu pohledu soudím že "čím více tím lépe". Bohužel jsem nikde nenašel nějakou studii či práci která by dokazovala něco jiného a nepotvrdilo se nám to ani při měřeních které pravidelně děláme s dejvickými chemiky.  Pokud o něčem takovém víte, budu moc rád za odkaz.
Svého času jsem vážně přemýšlel o testu s "pomalým filtrem" dotovaným jednoduchým uhlíkem v pečlivě dávkovaném množství a průtoku, právě na redukci NO3, ale z finančních důvodů to nedopadlo. 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika