Natření oken, štítu



Stránky: 1,  2   
lulupapa - (25) - 113.134 (?) 
5.12.2015 17:16, zobrazeno: 12363x

Dobrý den, možná mi zde někdo poradí. Chci příští rok natřít okna a štít na domečku, co mám na zahrádce. Předešlí majitelé natírali nejspíše lazurou, protože barva jako taková tam není. Jak mám postupovat? V obchodě mi řekli, že mám jen zdrsnit a omýt, odmastit dřevo a pak použít lazuru. Prý nemá cenu to natírat mořidlem, když už to nátěr lazury má. Mám tak postupovat? Ráda bych znala názor někoho, kdo s tím pracuje a nejen paní prodavačky. díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 5.12.2015 17:47

Mořidlo se dává pod bezbarvý nátěr, lak, nebo bezbarvou lazuru. Prodavači mají pravdu. Odmaštění je sporné, mastné to asi nebude. Podle mě by stačilo lehce obrousit a napustit lazurou, několikrát za sebou, hodně roztírat. Nepoužil bych nějakou super hyper, ale běžný luxol nebo podobnou barvu. Pracoval bych v létě za teplých dnů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 5.12.2015 20:11

Souhlas, Luxol bude nejlepší varianta renovace nátěru neznámého původu. Luxol totiž na Luxolu drží, ale pokud předchozí majité lé požili právě Luxol, nemusely by na něm držet moderní vodou-ředitelné lazury. Zejména ty silnovrstvé by se mohly po první zimě v letních vedrech loupat.

K omytí je dobré použít vysokotlaký čistič (WAPku) a klidně bez saponátu (odmaštšní špíny). Po umytí nechte pár dní oschnout. K tomu zdrsnění - někdy je důležitější spíše jen jemné obroušení pro vyhlazení drobných nerovností a ověření, že se barva neloupe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
lulupapa - (25) - 113.134 (?), 5.12.2015 20:54

Díky za rady. Ještě jsem se chtěla zeptat. Koukala jsem na recenze lazury od Luxolu. Někteří psali, že se špatně vsakuje. Našla jsem tedy olejovou lazuru Colorlak Profi Olejová lazura (bohužel mi nejde vložit odkaz). Myslíte, že bych mohla použít i tu? Co jsem četla, tak olejové jsou lepší a je potřeba jen jeden nátěr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 5.12.2015 21:52

Je třeba být obezřetný při čtení recenzí na síti, platí i pro rady. Nemám zkušenosti s olejovou lazurou, určitě bude dražší, otázka je zdali i lepší. Možnost jen jednoho nátěru může být sporná, zejména na svislých plochách. Nepoužil bych lazuru vodovou a z běžných jsou právě ty luxoloidy nejlevnější. Nátěr stejně budete muset někdy obnovit, záleží na dispozici stavby. Vsakování nátěru závisí zejména na materíálu a může být velmi rozdílné a subjektivně posuzované. Na vsakování se nesmí čekat. Rozetřít téměř do sucha, druhý den zas, třetí znovu. A je to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 5.12.2015 22:31

On i ten Luxol (nezaměňovat s Lazurol) je "mastný" dost. Na vsakování neberte ohled, je to nepochopení stylu fungování nátěru. Jsou lazury a nátěry které nevsakují vůbec a protože rychle zasychají, tak nikdo nic neřeší. Luxol právě díky tomu, že dlouho zasychá (pomalu polymeruje) vsakuje dobře do hloubky. Právě pro to dobré vsakování je nutné, aby podklad byl proschlý i několik dní od omytí WAPkou. Do vlhkého podkladu vsakují pouze některé vodou ředitelné barvy, které si osmoticky vytáhnou zbytkovou vlhkost k svému naředění.

Olejová Lazura je příliš tlustá, je vhodná na nové konstrukce a pro obnovu nebude kotvit - oloupe se jako v případě "upozornění na akát"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
lulupapa - (25) - 113.134 (?), 6.12.2015 8:02
Diky moc za vysvetleni.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 9.7.2019 19:09

oživím starú tému. potrebujem natrieť štíty na chalupe. natierané boli luxolom resp. slovluxom. odtieň pinia. ide o dosť nedostupné miesta, teda natierané boli pred viac ako 15 rokmi. pôvodne som to chcel odmontovať, prehoblovať, natrieť a zase namontovať. ako by som to mohol urobiť ináč? stačí to jemne prebrúsiť (nie úplne do dreva), potom natrieť prípravkom proti drevokaznému hmyzu a na to nejakú lazúru? prípadne dať ešte základný (napušťací) náter a na to lazúru? dá sa odtieň pinia pretrieť tmavším odtieňom, aby to vyzeralo dobre (po jemnom zbrusení, nie úplne na drevo) alebo treba to natierať najskôr "zosvetľovačom" a potom dávať novú lazúru?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.7.2019 20:20

1.Tenkovrstvé lazury typu Luxolu (Slovlux) nevytvářejí na povrchu dřeva souvislou vrstvu, tedy nutně nepotřebují zbrušovat, ale určitě tím nic nepokazíte. Je dobré odstranit prach, nečistoty, ale s přilnavostí problém nebude. Jemné zbroušení bych doporučil mezi jednotlivými nátěry.
2. Nátěr proti hmyzu taky ničemu neublíží, ale myslím, že je zbytečný. Štítům na chalupách - zejména vystavené slunci - výrazně kolísá teplota, a to dřevokazný hmyz nemá rád. O to důležitější je ochrana před UV zářením, které dřevu škodí.
3. Napouštěcí nátěr se hodí u nových prken a tam, kde je rozdílná nasákavost dřeva. U starších prken, které obvykle dobře sají lazuru, to možná zbytečně navyšuje cenu nátěru.
4. Pokud volíte tmavší odstín, než byl ten předešlý -  což je docela žádoucí, není zesvetlovače třeba. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 9.7.2019 21:04

p. vyslouzil, ďakujem. teraz som skúsil a stará lazúra ide dole veľmi ľahko drotenou kefou, teda to obrúsim. "napúšťanie" dreva bolo myslené v kontexte zjednotenia savosti podkladu, aby nevznikli škaredé škvrny, keďže obrúsiť dokonale sa mi to nepodarí a predpokladám, že tam kde to bude zbrúsené menej, tak bude trochu iný odtieň ako pri dokonale vybrusenom dreve. alebo tie škvrny sa dajú eliminovať len kvalitným vybrusením?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika