Zníženie PH pomocou kyseliny



Stránky: 1,  2   
host - 48.22 (?) 
13.6.2011 8:39, zobrazeno: 56830x

takže po prečítaní rôznych názorov stále nie som rozhodnutý v tom akou cestou sa vydať. Zatiaľ používam klasické PH-. Najprv som uvažoval nad kyselinou soľnou, ale zase je tam ten chlór - ten by som chcel čo najviac eliminovať. Padli tu aj názory na kyselinu sírovú a kyselinu citrónovú. Teda, ako laikovi sa na 1 pohľad vidí ako "najekologickejšia" tá kyselina citrónová... Ale možno sa mýlim. inak, mám len mylý bazém cca 11 m3 takže nejde mi nutne o najlacnejšie riešenie. V 1 rade mi ide o pokiaľ možno nezávadnosť. Jediné čoho sa asi nezbavím je Savo, ktoré je samozrejme potrebné. Potom ešte mám UV lampu. Tablety ani nič iné nepoužívam.

Takže aké sú pre a proti pre jednotlivé kyseliny? Vďaka za názory. Jaro

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 213.126 (?), 13.6.2011 8:48

Ve vodárenstí pro upravu ph pitné vody se používá kyselina sírová, vápený roztok nebo hydroxid sodný.Z toho bych vycházel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 121.238 (?), 13.6.2011 9:15

Kyselina citronova je relativne slaba a draha. Zavisi od mnozstva... Okrem toho je to organicka latka, perspektivna potrava nejakym riasam a bakteriam. Nevhdna do bazena. Kyselina solna obsahuje chloridovy anion, nie chlor. Cize v bazene pribudnu chloridy a produkty neutralizacie, jednym si solite jedlo mozno v 1000 nasobnej koncentracii ako budete mat v bazene. Chloridy su v morskej vode mozno v 100 nasobnej konc ako budete mat vy neutralizaciou HCl. Ak bazenovou vodou budete polievat rastliny, chloridy mozu skodit ale nemyslim si, kedze kyseliny pridate minimum a chloridov bude mozno menej ako v nejakom hnojive obsahujucom KCl.

Kyselina sirova je tiez fajn. Rozhodol by som sa podla ceny. Co sa tyka ekologie, obe kyseliny su absolutne nezavadne ak su nariedene tak, ze pH je blizke 7.

S kyselinami velmi opatrne. Nezabudnite, kyselina do vody. Zacnite zanedbatelnymi mnozstvami. Nechajte nejaky cas miesat. Nestriekal by som kyselinu priamo do bazena ale najprv kvapol do nejakej nadoby s vodou z bazena a toto vylial do bazena. Urobil by som si zaznam ako sa pH zmenilo. Ak by to bolo nedostatocne zvysil by som pridavok. Zacat od mensieho a vzdy pockat nejaky cas... kym sa pH vyrovna. Mozno by stacilo niekolko hodin 2-3, aby sa voda premiesala a zreagovalo to s pritomnymi uhlicitanmi. Ked budete mat prve skusenosti, pridavok trafite mozno aj na 1. krat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 174.134 (?), 13.6.2011 12:18

Doporučuji provést test v nějaké nádobě-např. kbelík. Upravit hodnotu pH na požadovanou v malém objemu a přepočíst spotřebu na bazén.

Pokud jde o kyselinu, použil bych sírovou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 32.206 (?), 19.6.2011 17:30

Na radu chemika používám kyselinu anorganickou-tedy sírovou.Držím Ph kolem 6.Dělám to tak už 10 let a nemám problémy. To, že se používá na úpravu pitné vody je na akumulátorové kyselině i napsáno.

Tak ať Vám to funguje. Josef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 217.134 (?), 19.6.2011 20:56

Nemoze to robit problemy, ved je radove 10 g koncentrovanej kyseliny na m3. Cize 0.1 ppm. Alebo iba trosku viac, ak je voda pred upravou alkalicka. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
miroslav partl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 121.114 (?), 20.6.2011 21:34

Na radu kamaráda používám klasický ocet. Stojí pár korun a funguje to perfektně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.238 (?), 21.6.2011 8:48

Pravda je, ze na maly bazen by mohol fungovat, ale pochybujem ze na velky je to ekonomicka volba. Kyselina octova je slaba kyselina. Na dobre vypufrovanie bazena budete mat tam pomerne dost octu. Vyhoda je, ze pridany ocot ma pufracne vlastnosti. Date ho viac a lepsie drzi vykyvy pH. nevyhoda, ze sa vo vforme kyseliny odpari. Naopak silnych kyselin staci podstatne menej a preto mi to pride aj ekologickejsie riesenie. Ocot moze byt dobrou vyzivou pre niektore bakterie, sinice, riasy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.22 (?), 22.6.2011 10:47

Dobrý deň,

aké používate dávkovanie na m3? Ešte by mazaujímalo či je vhodné pri dávkovaní postupovať "klasicky". Teda rozmiešať v nádobe s vodou a liať do skimmera pri zapnutej filtrácii. Nemusím sa v takom prípade báť že dočasne vyššia koncentrácia kyseliny v skimmere na začiatku by mohla poškodiť plastové rozvody prípadne filtračné zariadenie? Alebo plastovú nádobu v ktorej to miešam? Možno sa pýtam blbosť ale s kyselinou som v živote nepracoval a radšej si to dopredu ujasním...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 72.61 (?), 22.6.2011 11:41
Já používám už 3. rok kyselinu chlorovodíkovou. Do 17m3 bazénu, když je pH vyšší naleju od oka přibližně 0,5 litru kyseliny, nechám vodu promíchat, dám tam po pár hodinách vločkovač. Když je voda do druhého dne křišťálová, nechám to tak. Pokud ještě na dně netvoří ostré odlesky světla od vlnek, ještě kyselinu přidám. Nejprve jsem pH měřil, takže jsem trochu podchytil, kolik toho tam mám nalít, letos jsem ještě neměřil, spoléhám na odhad a vzhled vody. Aby se bazén kyselinou nějak škodlivě předávkoval, bylo by potřeba hodně láhví... Máme tvrdou vodu, takže kyselina stejně rychle neutralizuje a při dopouštění vody se musí zase dolít i kyselina.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika