Vázaný chlór po superchloraci



host - 145.237 (?) 
16.8.2017 17:20, zobrazeno: 4669x

Dobrý den,

provozuji veřejný bazén 90m3 a uvádím jej do provozu po delší odstávce, resp. velkém znečištění, zelená voda, zákal atd. Postupoval jsem následovně: alkalitu společně s PH jsem napravoval pozvolna a padlo tam ve finále tak 15-20L HCL (34%), po této nápravě jsem vyvločkoval a odsál nečistoty, voda pak byla už téměř čirá s modrým byť ještě trochu zakaleným vzhledem, neustále jsem si hlídal PH a vzhledem k vysoké hodnotě vázaného chlóru (1,4) jsem provedl superchloraci pro jeho odbourání. Čekal jsem skoro 4 dny, než hodnoty volného chloru klesly na normál, pak změřil vázaný chlor a stále 0,7 :(Voda je samozřejmě průzračná, má jiskru a nezapáchá po chloru ale s touto hodnotou není hygiena spokojená. A tak se ptám:

1. Limit je 0,3. Je 0,7 nebezpečná hodnota ke koupání? Chemik z laboratoře vodáren mi tvrdí, že vázaný chlor je buď ve formě chloraminu (navázaný na moč, pot atd.) nebo ve formě chlornanu (dle vzhledu vody to je ten můj případ - je taky tak nebezpečný?) a tvrdí že mám srazit hodnotu PH aspon na 6,8 a poměr volného a vázaného chloru se obrátí ve prospěch volného (bude se rozpadat ten vázaný).

2. Nebo je moudrá vzápětí již druhá superchlorace? Pokud ano, chtěl bych po ní bazén zbavit volného chloru rychleji - čím?

3. Jsou jiné způsoby jak zbavit vodu vázaného chlóru? (Filtruji, provzdušňuji, PH kontroluji, kryt otevírám, vodu dopouštím)

Děkuji za odpověď, Tomáš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 250.23 (?), 26.8.2017 16:26

Myslím, že bod 1) je nejlepší řešení.

Viz. příspěvek uživatele Kečup.

"Při pH = 6 je kyseliny chlorné 96,8 %, při pH = 7 je jí 75,2 % a při pH = 8 už jen 23,2 %."

Je to bezpochyby otázka času. Předpokládám, že úprava pH proběhne rychleji než další superchlorace. Vzhledem ke stáří příspěvku se vám ale pravděpodobně hodnoty chloru ustálily již samovolně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 145.237 (?), 27.8.2017 12:05

Děkuji moc za odpověď, opravdu se držím spíše cestou nižšího PH (max 6,8) a dávkováním stabil. chlornanu na alespon 0,9, dále dopouštění vody z řádu a intenzivní filtrace s pravidelným pro/do/píráním...

Odkaz na příspěvek se spíše týká volného chloru, ten vázaný se odbourává opravdu složitě a většinou dlouho, jeho hodnoty snad postupně klesají (dpd - kapkové a tabletové testry co mám jsou dost nepřesné) - uvidíme co další kontrola "zvrchu"

Také jsem se dozvěděl, že s hranicí 0,3 vázaného chloru má problémy opravdu hodně veřejných koupališť, ale málokdy pak následuje jejich uzavření, takže vyvozuji, že zvýšené hodnoty tohoto chloru asi nebezpečné jsou, ale ne natolik (možná spíše při dlouhodobějším styku, či požití - nevím).

Ještě jednou díky za reakci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika