Stále vysoký obsah chloru v bazénu



Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?)
1.6.2018 11:32

Dobrý den, PH udržuji tím, že rozvařím sodu vyliji ji do bazénu. Jednoduché, rychlé a efektivní. A co se týká chloru, tak bych filtrovala a filtrovala a ještě s vypouštěním bazénu počkala. Marcela

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 56.66 (?), 15.7.2013 15:42, zobrazeno: 95944x

Máme krytý bazén 10m3 a neustále se potýkáme s vysokým obsahem chloru - mezi 1-2. Do plováku teď už dáváme jen 1/4 kombi tablety 5v1, ale chlor je stále vyšší. Co doporučujete?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jarda.Vysocina - (48) - 162.2 (?), 19.7.2013 11:14

Odborný rozbor vody, ten vám odhalí, co je za problém. Tady to zadarmo a bez rozboru asi nikdo neurčí - leda by byl věštec... Jarda 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 20.7.2013 2:40

Přeji krásný den,
 Pokusím se vám poradit, jak docílit snížení hodnot chlóru v bazénu. Těch možností je více, tak třeba.

Jestli je přikrytý, nechat ho odkrytý, častěji filtrovat, měl by klesnout cca do 3 dnů v závislosti na teplotě vody. Chlór vyprchá (ale u vás to neplatí, máte krytý bazén).

Tak nechat vodu vystřikovat do vzduchu a zpět do bazénu (vodotrysk) nebo ze vzduchem do vody, třeba vzduchovacím motůrkem přes vzduchovacím kamenem do bazénu,  nechat chlór vyprchat.

Nebo si přikoupit vzduchovací trysky (provzdušňování).

Další metoda je využití aktivního uhlí ve vodním filtru. Aktivní uhlí odstraní kromě chloru a jeho sloučeniny i další látky (dražší metoda).sad

indecisionDoporučoval bych opatrnost při používání tablet (prodávají se MINI KOMBI TABLETY). Musí se udržovat optimální pH vody při používání chlóru. Při pH = 6 je kyseliny chlorné 96,8 %, při pH = 7 je jí 75,2 % a při pH = 8 už jen 23,2 %. Hodnota pH ovlivňuje účinnost chloru ještě jedním způsobem. Při pH blížícímu se osmi a více se začíná daleko rychleji tvořit chlor vázaný! To je také důvod proč při vyšším pH je voda daleko dráždivější a více zapáchá po chloru.
Pokud používáte chlorové tablety, pamatujte, že tablety nesmějí být umístěny delší dobu ve skimmeru hlavně při vypnutém čerpadle. Vysoká koncentrace CI může vám poškodit když opomene vaše zdraví tak vlastní technologii. V případě dlouhodobějšího „přechlorování“ může dojít i k neočekáváním změnám na barevnosti bazénu, případně folie. Přechlorováním podporujete i případný vznik koroze na kovových součástích technologie bazénu, popřípadě zastřešení.
enlightenedJá bych opustil běžné chorování a přešel na bez chlórovou úpravu vody., např.
Úprava slané vody - úprava vody elektrolýzou slané vody,
UV zářením,
Ionizační jednotku (Laguna umožňuje údržbu bazénové vody s 90 % úsporou chlóru),
Ozónem,
Oxidem chloričitým,
Účinnější filtrovací jednotku – čerpadlo.
Dají se i kombinovat různé prostředky k úpravě vody. Snad jsem vám trochu pomohl. Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 20.7.2013 7:28

Njesem sice odborník, ale elektrolýza slané vody, oxid chloričitý, účinnější filtr - to jsou bezchlórové technologie?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 21.7.2013 2:07

Máte v něčem pravdu. Přesnější by bylo to pojmenovat „Chemie bez vázaného chlóru“ ale prodejní mašinérie to označila jako „Bez chlórová technologie“, to je však klamné tvrzení, lepší na to reagují kupující. Už z názvu je patrné, že chlor je v soli přítomen!  Nechtěl jsem zacházet do atomu,blush tudíž se omlouvám.crying Podívejme se teda na to.

Takové používání technologie pro desinfekci bazénové vody mají samozřejmě tu výhodu, že při jejich použití nemůže vznikat vázaný chlor. Nedostatkem ovšem je, že buď mají pouze omezený desinfekční a silný oxidační účinek s residuálním efektem, a nebo mají oxidační i desinfekční účinek ale postrádají residuální funkci!
Co je volný a vázaný chlór?


enlightenedVOLNÝ CHLOR  – je dán koncentrací kyseliny chlorné a chlornanu, tj. jejího aniontu. Poměrné zastoupení těchto dvou látek hodně závisí na pH. vodu desinfikuje a oxiduje nečistoty, nezapáchá ani nedráždí a nemá na nás škodlivý účinek. Se musí pohybovat v rozsahu 0,3 – 1.5 mg / l podle teploty vody (v přírodě se volný chlor nevyskytuje)


enlightenedVÁZANÝ CHLOR - je dán koncentrací chloraminu, z nichž pří hodnotách pH bazénové vody převažuje monochloramin. Chloraminy mají mezi vedlejšími produkty chlorace největší podíl. Mají sice také dezinfekční účinky, ale ty jsou výrazně slabší. Protože se jedná o toxické a dráždivé látky, je jejich přítomnost v bazénové vodě nežádoucí (monochloramin, dichloramin, trichloramin). Chloraminy jsou také hlavní příčinou tzv. chlorového zápachu bazénové vody. Vzniká po reakci s organickými nečistotami obsahujícími dusík (pot, moč, apod.), Limit max. je 0,3 mg/litr. Další možností jak omezit vznik vázaného chloru je zavedení podpůrných zařízení, jako jsou ozonizace nebo UV lampy. Nebo odstranit vysokou (tzv. superšokovou) dávkou volného chloru! Dnešní moderní technologie úpravy bazénové vody kombinující chloraci např. s ozonizací, tím se dá vázaný chlor z vody účinně odstraňovat. Nebo vodu v bazénu je možné naředit, ale tento způsob odstranění vázaného chloru je časově i ekonomicky dosti náročný, protože naředění musí být ve většině případů poměrně dost velké.
CELKOVÝ CHLÓR je součtem obsahu volného a vázaného chloru.
Měření se provádí / VÁZANÝ CHLÓR = CELKOVÝ CHLÓR – VOLNÝ CHÓR. /
Ultrafialová složka slunečního záření způsobuje ztráty chloru z vody venkovních bazénů.


enlightenedELEKTROLÝZA  slané vody neboli SALINACE (slanost), je zařazeno do produktů dle prodejců „bez chlórové technologie“, i když se sůl pomocí elektrolýzy mění na volný chlór, sodík, ozón a kyslík. Využívá nízké koncentrace kuchyňské soli, minimálně 0,3% (poloviční salinita jako vaše vlastní slza, mořská voda má cca 3,55 %). Nejedná se tedy o desinfekční prostředek na bázi vody, jak bývá někdy výrobci přístrojů uváděno, ale o dezinfekční prostředek na bázi přírodního chlóru. Nepřesné je i označení „desinfekce pomocí soli a vody“. Výrobci přístrojů, kteří při jejich propagaci používají zavádějící slogany přispívají k principiálnímu odmítání této technologie odbornou veřejností
Princip metody (hydrolýze) je založen na rozkladu běžné soli (chloridu sodný, se skládá ze dvou prvků – sodíku a chlóru), účinkem elektrického proudu. S použitím dokonalého elektronického procesu dochází k elektrolýze a dezinfekci vody v bazénu. Skutečnost, že prostředek je bez pachu, netoxický pro buňky, nemutagenní. Pobyt v bazénu je celkem příjemný ovšem v mírně slané vodě, která při osychání vysušuje pokožku. Voda ztrácí charakteristickou „bazénovou příchuť“ po chlóru. Zásadně se nejedná o převratnou novinku, protože ruští výzkumníci přišli s elektrolýzou soli k desinfekčním účelům už v 60. letech minulého století. Částečným problémem při použití této technologie je fakt, že slaná voda má korozivní účinek. Ten lze však eliminovat použitím materialů a zařízení odolných slané vodě. Negativní přístup k této metodě mají z důvodů konkurence výrobci sanitačních chemikálií a zařízení na výrobu ozónu či oxidu chloričitého (ClO2). Velmi však záleží na použitém elektrolyzačním přístroji; anolyty nejsou stejné. v zásadě vyrábějí přístroje ve třech druzích: pro vysoký, střední a nízký obsah chloridu. Nelze zamlčet, že tomuto aspektu je třeba věnovat pozornost, protože voda použitá k ředění již často obsahuje vysoký podíl chloridů.


angelPokusím se proto pokud možno přijatelným způsobem, informovat další prostředky na SANITACI VODY, snad už bezchlórové technologie. Bez dlouhavého používání složitých chemických rovnic a vzorců tyto otázky objasnit.
enlightenedOZONIZACE – Ozón je namodralý plyn těžší než vzduch. Použití ozonizace je nepřekonatelné pro její velmi silný oxidační i dezinfekční účinek. Ozon je pro vše žijící ve vodě opravdová smrtící zbraň. Vše co se příjde do styku s ozonem zahyne a zároveň zoxiduje (300 x vyšší než chlór). Potíž ovšem nastane, pokud se budeme zajímat o reziduální účinek tohoto způsobu ošetření vody. Je tak extrémně reaktivní, jeho trvající účinek je prakticky nulový. Tento fakt znemožňuje samostatné použití ozonu jako dezinfekčního prostředku. Proto se tento způsob dezinfekce vždy používá v kombinaci s chlorem (může se snížit obsah chlóru a ostatních chemikálií o cca 60%). Tato kombinace přináší řadu výhod. Ozon svým silným oxidačním účinkem likviduje organické nečistoty, ze kterých vzniká vázaný chlor, a navíc rozkládá již vzniklý vázaný chlor! Pro svou nestálost se musí vyrábět v místě potřeby – elektrickým výbojem vysokého napětí. Nejdražší pořizovací náklady a náklady na optimální výsledek kvality vody. Takže ozoninazace je super, ale bez chloru nepoužitelná. Nebo účinnost lze skombinovat s peroxidem vodíku, nebo ozonizovanou vodu osvítit UV paprsky (254 nm) ale celkem vzato dekorační úmysl dobrý ale jako hlavní čistící prostředek nebrat, (ovšem jestli máte dostatek peněz tak to berte).


enlightenedUV LAMPY -  UV záření jimi produkované má spolehlivý dezinfekční účinek podobně jako ozon. Jde o fyzikální způsob sanitace vody bez vlivu na chemické složení vody. Jen je potřeba ohlídat to, aby instalovaná lampa měla dostatečný výkon vzhledem k protékajícímu množství vody a aby byla správného typu. Výhoda je jednoduchost provedení, nemění chemické vlastnosti vody, její chuť, nezpůsobuje zápach, nemůže dojít k předávkování jako u chemických způsobů sanitace vody. Lampy se musí často čistit a vyměňovat, starší lampy ztrácejí na účinnosti. Nedostatek UV lamp však spočívá, stejně jako u ozonizace, v tom, že jejich dezinfekční účinek je pouze místně, likvidaci mikrobů dochází pouze v prostoru UV lampy a v bazénu, trubkách se pohodlně rozmnožuje nežádoucí bakterie, viry, plísně, kvasinky, řasy a houby a jsou rádi že jim dáváte čistou vodu na množení. Suma sumárum pořizovací cena + cena spotřebované energie + údržba + krátká životnost UV lampy = několika násobně vyšší náklady než jiné dezinfekce. Já bych to viděl jenom kladně v uzavřené nádobě s vodou nebo ve studni.


enlightenedIONIZOVÁNÍ VODY – Použití iontů těžkých kovů. Způsob úpravy a zabezpečení vody pomocí iontů mědi a stříbra je staré jako lidská civilizace.Toto zařízení umožňují údržbu bazénové vody s 90% úsporou chlóru nebo s podobných látek na desinfekci bazénové vody. Pracují na bázi řízeného uvolňování iontů mědi, stříbra a zinku, které ničí bakterie a řasy. K uvolňování iontů stříbra, mědi a zinku dochází pouze v součinnosti s filtrační jednotkou, kde voda protéká mezi elektrodami v nádobce, která je napojena do přívodního potrubí. Obě tyto zařízení udržují čistou vodu, ničí řasy a bakterie, změkčují vodu. Tato zařízení jsou vhodná pro alergiky, nedráždí oči ani pokožku. Stejně jako UV lampy, tato zařízení likvidují bakterie a řasy, ale pro likvidaci bakterií z lidské pokožky a opalovacích krémů je potřeba 1× za 14 dní provést desinfekci. Těžké kovy dokáží při dlouhodobém působení narušovat buněčnou strukturu jednoduchých organizmů (bakterií a řas) a mohou proto zabezpečovat vodu s dlouhodobým účinkem - nevyprchávají z vody tak rychle jako např. chlór. Doporučuje se opatrnost - těžké kovy se z organizmu těžko vylučují a mohou způsobovat dlouhodobé zdravotní problémy. Elektrody nejsou v čisté podobě a není tolik přesně řízená elektrolýza jako při výrobě koloidního stříbra.

 enlightened AKTIVNÍ KYSLÍK -  jsou to chemikálie tak označené. Aktivní složkou, jsou látky na bázi peroxíranů. Zatím se neprokázalo ohromující účinky, proto se hlavně využívá jen v privátním sektoru. Desinfekce peroxidem vychází provozně nákladněji než pomocí chlórových preparátů. Aktivní kyslík má silný oxidační účinek, horší je to již s jeho desinfekčními schopnostmi, a co se týče residuálního efektu, ten je také velmi omezený. Tyto nedostatky lze omezit jejich kombinací s přípravky obsahujícími tzv. PHMB (polyhexamethylbiguanidy, zkráceně biguanidy), které mají residuální desinfekční účinek, ale žádný oxidační. Musí se pořád kontrolovat koncentraci aktivního kyslíku ve vodě. Při ustáleném provozu 1 –2x týdně, při velkém provozu a v obdobích horka častěji. Klesneli pod 8mg/l je bezpodmínečně nutné dodat novou dávku. Potřeba desinfekce se, tak jako u chloru, mění v závislosti na hodnotě pH, teplotě vody i vzduchu, počtu koupajících se, četnosti s intenzitě dešťů a bouřek. Při kontaktu s povrchem bazénu (folie, plast, keramika, beton) může dojít k odbarvení a vzniku bílých skvrn, které již nelze nijak odstranit. Samotná oxidace není ovšem z dlouhodobého hlediska dostatečná. Oxidační přípravky jsou nestabilní a stejně jako chlór z vody unikají v podobě plynu. Nemá algicidní účinky - bazén zelená, zakaluje se. Viděl bych to tak do vířivek (whirlpooly) kde je málo vody a menší návštěvnost.


enlightenedPOLYMEROVÁ DEZINFEKCE –(PHMG polyhexamethyleneneguanidine hydrochlorid) účinkuje jako účinné činidlo pro bez chlórovou oxidaci vody. Zvyšuje množství kyslíku ve vodě, čímž ji zbavuje organických nečistot, silně a dlouhodobě zabraňuje vzniku a následnému množení řas a jiných mikroorganismů v bazénové vodě. nesmí používat společně s přípravky na bázi chlóru! Má unikátní způsob účinku: řetězce polymeru se zapracovávají do bakteriální buněčné stěny, narušují membránu a snižují její permeabilitu, což má pro bakterii smrtelný účinek. Též je známo, že se může vázat na bakteriální DNA, měnit její předpis a způsobovat smrtelná poškození. Má velmi nízkou toxicitu pro vyšší organismy, například buňky člověka, které mají mnohem složitější a lépe chránící membrány. Přípravek se do vody dávkuje pouze jednou za 10 až 14 dní! Používané zkratky - PGMG - GH, PHMG - GC, PHMG chlorid, PHMG – HCl. Nevýhoda lehce či vyšší cena. Přípravek není tolik k dispozici v obchodních řetězcích, lepší je to na internetu.

enlightenedSANOSIL - využívá synergického efektu dvou základních komponent. Peroxidu vodíku, ten zajišťuje oxidační složku přípravku, a koloidního stříbra, které zabezpečuje širokospektrální dezinfekci bazénové vody. Sanosil má široký rozsah účinnosti proti bakteriím, virům, houbám, plísním. Kombinovaný efekt oxidace a oligodynamiky stříbra vytvořil dvoufázový produkt, který je na rozdíl od jiných dezinfekčních prostředků schopný zničit biofilmy. Tento proces je velmi důležitý při ničení virů a bakterií, které vytvářejí takzvané biofilmy. Jedná se o přirozenou ochranu. Kyslík, oddělený z peroxidu vodíku, ničí biofilm, čímž umožní stříbru bez překážek zničit bakterie nebo viry. Koloidní stříbro  je přírodní, netoxický, bezpečný prostředek proti bakteriím, virům, plísním a jednobuněčným parazitům bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Koloidní stříbro likviduje pouze jednobuněčné organizmy, nikoli vícebuněčné parazity, i když ani k těm se nechová přátelsky. Naštěstí pro nás je jednobuněčných mikrobů víc než 97 % všech druhů. Patří k nim původci 670 klasifikovaných chorob podle seznamu Světové zdravotnické organizace. Používá se také pro úpravu pitné vody, dobrá věc pro turistiku nebo na dovolené (prodává se v lékárně ve formě kapek). Je to tekutina, která se snadno dávkuje třeba do pet lahve, voda po ní není nijak chuťově změněna. Počáteční dávka přípravků Sanosil je 80 ml/m3. To znamená, že při prvním ošetření jednorázově nadávkujeme například do bazénu o objemu 30 m3 množství 80 x 30 = 2400 ml. Udržovací koncentrace je v rozmezí 20-40 mg/litr. Ta označuje na jaké koncentraci je nutné přípravek sanosil v bazénové vodě udržovat. Měříme kontrolním papírkovým testerem. Při správném pH a teplotě do 28 °C je denní potřebná dávka cca 15 ml/m3, to je u bazénu o objemu 30 m3 450 ml přípravku. Délka účinku je velmi dlouhá, citlivost na teplotu je téměř nulová, vliv na pH neutrální, vliv čpavku (močoviny do 5mg/l je nula, vznik zápachu není, změna chuti není, nebezpečí poškození při předávkování je prakticky nulové. Vysoké náklady na pořízení automatického dávkovače a elektroniky ale pak jen koupání a žádná starost.


enlightenedCHLORDIOXID - oxid chloričitý ClO2 Má silný desinfekční účinek a je nepřekonatelně silný oxidant (v oblasti ošetření vody). Jeho účinek je i dlouhodobý. Při jeho aplikacích nevznikají chloraminy ani jiné po chloru zapáchající látky, dokonce dokáže likvidovat i mikroorganismy přítomné v biofilmu na stěnách potrubí, které jsou jinak velmi těžko odstranitelné. Můžeme si říci: ideální chemikálie pro ošetření vody! Neználkové tvrdí že je to chlór, smrdí podobně ale chlór to není, to vám řekne každý středoškolák v chemii (jediná zbraň pro odpůrce, bude se s váma hádat do smrti, jednoduší ho nechat u toho.)


enlightenedBRÓM a JÓD -  Zcela výjimečně je možné setkat se s desinfekčními prostředky pro úpravu vody v bazénech na bázi brómu. Bróm je obdobný halogen jako běžně používaný chlór. Jeho použití jako desinfekce bazénové vody má jednu velikou výhodu - ve sloučenině s amoniakem (bromamíny) se nesnižují jeho desinfekční účinky a ani nepáchne jako chloramíny. K zabezpečení vody je ho ale potřeba dávkovat ve 3 - 4
násobném množství než chlóru a výroba desinfekce na bázi brómu je i nákladnější.

Tak to by už stačilo, zase slohovka. Předem se omlouvám za překlepy nebo za neumyslné chybky.
cheekyPřeji krásný dny s bazénem a sluncem v duši. Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 224.44 (?), 21.7.2013 14:25

...este ste zabudli na kvarterne amoniove soli- QUAD. Su podobne tomu, co vy nazyvate polymerova deznfekcia... tie vase su polymerne, resp. polykvarterne amoniove soli poly quad. Mechanizmus ucinku oboch typov je podobny, nekombinuju sa s chlornymi pripravkami a tie polymerne su este lepsie, ako obycajne kvart amoniove soli...

Dalsi sposob je slana voda. Omedzuje rast rias. Bud si urobite Mrtve more alebo pridate + male mnozstvo niecoho dalsieho...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 119.171 (?), 20.2.2019 10:33

Dobrý den, skvělý příspěvek. Mám obdobný prolém jako kolega dole. Zanedbal jsem výměnu písku ve filtru a najednou se mi zbláznila voda. PH mimo skalu, chlor temně fialový. Mám bazém s 21 cbm vody, vnitřní s roletou, teplota cca 27 st. PH minus skoro nezabíral, už jsem nalil cca 1 litr kyseliny. PH se snížilo, chor pořád temně fialový. Na běžný provoz používám elektrolýzový systém se slanou vodou. Ten už mám dlouho úplně vypnutý. Už 4 dny mám srolovanou roletu, větrám, den jsem i čeřil vodu a chlor pořád vysoký. Chtěl bych zkusit popisovaný chlorový šok. Tzn., že použiji normální granulát chlor šok? Kolik bych ho tak měl do těch 21 cbm nasypat aby to měla kýžený efekt?

Děkuji moc

Jaroslav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 131.153 (?), 21.2.2014 1:46

V jednoduchosti je síla. Přestaňte vodu dopovat chlorem. enlightened

Dejte vodě co potřebuje a zapomeňte na multitablety! Osobně hlídám pouze ph, přidám buď ph+ nebo ph -  a chlor přidávám jen když je potřeba, občas vločkuju, vysávám a hlavně filtruju a mám po celý rok křišťálově čistou vodu.

Multitableta je to samý jako když si rozmixujete zmrzlinu, knedlo vepřo s kafem a krabičkou cigaret a vypijete s tím že jste po obědě za tři minuty a na celý den vystaráno. indecision

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 159.162 (?), 1.6.2018 9:44

Letos to vypadalo s bazénem všechno OK. Chlor i PH v pohodě... Pak mi ale praskla trubka ve filtraci a písek se mi vyvalil do bazénu (i do solárka)... následně se mi (mimo jiné) úplně rozhodila stabilita vody. Hodně vysoké PH i chlor. Už jsem tam dal cca 3kg (bazén 50m3)  Ph -, ale stále je hodně vysoké. Dnes ráno jsem měřil PH na v tabletovém PH metru byla fialová barva.. což si je určitě nad 8,2 ... Filtrace běží celou noc, PH ani chlor se mi nedaří srazit.  Už zvažuju, jestli nevyměnit vodu... i když při takovém množství se mi moc nechce... Máte s tím někdo zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 1.6.2018 11:32

Dobrý den, PH udržuji tím, že rozvařím sodu vyliji ji do bazénu. Jednoduché, rychlé a efektivní. A co se týká chloru, tak bych filtrovala a filtrovala a ještě s vypouštěním bazénu počkala. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika