Rezavé tečky na dně bazénu



host - 70.38 (?) 
23.7.2013 23:36, zobrazeno: 15539x

Na několika místech, hlavně po obvodu dna plastového bazénu, jsem si všiml rezavých teček - skvrnek, které nejdou kartáčem, ani třením nohou odstranit. Jsou tam jakoby zažrané. Nevím co to je, ale kovové piliny to asi nebudou. Nemáte někdo podobný problém a hlavně radu, jak to odstranit?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 25.7.2013 11:26

Zdravím vás,
Podle mého názoru, vaše voda totiž může obsahovat rozpuštěné železnaté sole, které po "zašokování" chlorovou nebo kyslíkovou chemií či peroxidovou chemií (jako katalyzátor) nebo použitím kyseliny chlorovodíkové (HCl) ke snížení pH vody, došlo vlivem oxidace asi na stabilní červenohnědou sraženinu hydroxidu železitého (hnědá barva) nebo zelenému zbarvení vody (výskyt mědi) a zákalu, kterého se budete pracně zbavovat.
crying

Zákaly vody v bazénu mohou vzniknout z různých příčin. Při použití neupravené vody ze studní nebo přirozených toků, které většinou obsahující větší koncentrace železa, manganu a mědi. Zákaly také vznikají rozptýlením částeček zeminy, barviv nebo organických sloučenin.

Vaše voda pravděpodobně obsahuje moc železa.  Z výše uvedeného vyplývá, že nánosy vloček vypadá na hydroxid železitý, které se projevují jako rezavý kal.  A toto je pouze jeden z problémů, který by vás mohl potkat.surprise

Nenapsal jste jak k tomu došlo, co jste před tím dal do vody? Jakou vodu používáte? Jaká voda má chemické hodnoty.indecision

Základním pravidlem je, že nejdříve než použijeme dezinfekční prostředky, tak musíme vodu poznat a seznámit se sní. Zjistit jaké má chemické vlastnosti a pak přistoupit na dezinfekci vody. wink

Při běžném používání bazénu se pH vody pomalu mění podle místního složení a tvrdosti vody. U měkkých vod pH klesá, u tvrdých stoupá. Majitele venkovních bazénů, měli by dávat vyšší pozornost. Tak, jak je dešťová voda ta nejlepší pro zahrádkáře, tak pro nás představuje značné nebezpečí. Jednak se v dešťové vodě rozpustí plyny uhlíku, síry a dusíku, které se v atmosféře vyskytují přirozeně, anebo díky průmyslové a zemědělské výrobě a spíše snižují pH, a pak po dopadu na zem spláchne dešťovka prach, pyl, trus, uhynulý hmyz, rostliny a s nimi mikroorganismy. Stačí i 100 litrů a než se nadějeme, všechna volná dezinfekce ve vodě se "spotřebuje" na neutralizaci zanesených nečistot.


Já osobně nemám s tímto problémem zkušenost, jenom když si chci vyrobit Chlorid železitý FeCl3, který používám jako leptací roztok pro plošné spoje. Tak vezmu (stručně) rezaté železo, kyselinu chlorovodíkovou, vodu a peroxid vodíku a mám to, asi to co máte na dně.laugh


Teď vážně, zkuste jak udávají prodejci využít na pomoc zase chemii, která umí zamaskovat ionty solí ve vodě, (vápník, hořčík), tak i zákaly bazénové vody (železo, mangan). Třeba Maskovač tvrdosti . Nejdříve bych to zkusil zkoušku maskování tvrdosti v malém kbelíku nebo ke snížení koncentracích těchto minerálů je k dispozici přípravek Minerál nebo přípravky chemicky podobné. Nebo Stabilizátor tvrdosti   k inhibici tvrdosti a minerálních zabarvení vody nebo přípravek Odstraňovač kovů.

Prodávají se na měření veličin (železa,manganu,mědi) testery nebo přístroje, pool tester, fotometr Checkit Direct (Fe, Mn, Cu)

Přípravky pro zabránění vzniku minerálních zákalů a zabarvení:

V zásadě se pro tyto účely používají dva druhy přípravků.
První druh přípravků tzv. zamaskuje problémové minerály. Zabrání jim negativně se projevit. Tomuto druhu se obecně říká stabilizátory. Tyto chemické přípravky však jen obtížně odstraňují již vzniklé zákaly nebo zabarvení.
Některé firmy však nabízejí i další druh přípravků (např. GHC Odstraňovač kovů), který dokáže problémové minerály z vody úplně odstranit. To se hodí zejména v případech, kdy se problémové minerály (měď, mangan, železo, vápník) již stačily projevit ve formě zákalu nebo zabarvení vody.
U bazénů platí, že je výhodnější, odstranit problematické minerální látky ještě před tím, než se stačí negativně projevit.

A na závěr bych použil Síran Hlinitý Al2(SO4)3,(známej jako kamenec). Používá se především jako flokulační (vločkovací) činidlo při čištění vody. V důsledku hydrolýzy klesne pH. Běžná dávka se dává 0,1 – 10,0 mg/l.Neboli Vločkovač  obojí je flokulační přípravek, který vytvoří objemné sraženiny, které klesnou ke dnu.

POZOR: V případě, že se vločkovač předávkuje, způsobí sám mléčný zákal vody, který nezmizí dokud se do vody nesnese dostatek jemných nečistot, které se pak s nadbytkem přípravku vyvločkují.

- Zkontrolijte pH a koncentraci volného chlóru (aktivního kyslíku) a upravteje, jeli to potřebné.

-Přidejte přípravek na odstranění minerálů.

-Nepřetržiště filtrujte.

-Po 48 h. přidejte přípravek stabilizující minerály.

-Nepřetrřitě filtrujete.

- po dalších 24 h. přidejte některých vločkovačů.

Takle je těžké radit bez základních znajících chem. veličin, to je jako vařit z vody.wink
Kečup.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 70.38 (?), 25.7.2013 23:02

Velice díky za obsáhlou odpověď. Vodu máme v bazénu sice z řádu, ale je obecně hodně tvrdá. Je pravda, že tvrdost vody jsme nikdy neměřili. Upravuji pouze PH (HCLkou) a chlor mě řeší kombi tablety v dávkovači na potrubí. Voda je průzračná, bez zákalu, proto jsem si všimnul těch rez. teček. Není jich tam moc, asi 10. Bazén byl donedávna zakrýván jen solár. plachtou (teď je zakrytován) takže nečistoty z napadání tam byly vždy dost. Skusím se podívat na měřič tvrdosti a zjistit, jak na tom vůbec jsme a poté případně podle vaší rady použít přípravky na snížení tvrdosti. Takže až to pořeším, podělím se o dojmy :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.31 (?), 5.6.2017 18:33
Dobrý den, my máme také tečky od rzi, vzniklé spadanymi šponami při řezaní flexou. Dá se i toto nějak odtranit. Mame celoplastový bazén. Děkuji za radu. Dáša Rumlová
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika