Přechlorovany bazen + vysoké PH



Stránky: 1,  2   
host - 144.9 (?) 
9.6.2013 22:32, zobrazeno: 44117x

Mám bazen 10m2 a používám velkě kombi tablety. Chloru je stále až moc. Mám ty tablety třeba rozdělit na čtvrtiny? Nebo radši půlky? Navíc stále bojuji s vysokým PH, čím ho rapidně snížit? Zkoušel jsem PH- a moc nezabírá. Bazén je zastřešený. Moc děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
ospaly - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 108.82 (?), 10.6.2013 23:27

Ja pouzivam HCl, ale da sa aj kyselina sirova. Kupujem ju vo velkom baleni od kamosa za super cenu. Ale aj z obchodu bude velke balenie lacnejsie ako litrove. Zalezi aky velky bazen mate. (vyhodou je , ze kyselina nestarne tak rychlo ako napriklad chlornan - ten zostarne uz za jednu sezonu) Dalej ci pouzivate zmakcenu vodu, alebo studnicnu. Pokial je voda prechlorovana, treba pockat, chlor vyprcha a skusit mensie tablety, alebo ako ste navrhli rozdelit na mensie casti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 17.7.2014 17:17

Souhlas k používání HCl, už se to tady řešilo. Budu se opakovat.

Snížení pH vody vždy používejte:
Kyselina sírovou čili technická kyselina chlorovodíková (HCl). 38% (zastarale též vitriol) koupíte ji drogérii cca 30 Kč.
Kolik máme dát litrů (HCl) do bazénu je alfou a omegou. Záleží i na celkovou alkalitu vody co máte. (Celková alkalita představuje souhrn bazických látek rozpuštěných ve vodě, které je schopnost vody tlumit změny pH po přídavku kyselin, jinak i tlumivá kapacita – ústojnost vody). Proto to jednoduše nelze přesně spočítat, o kolik se pH změní, způsobuje právě hodnota celkové alkality. Je-li tato hodnota příliš vysoká (alkalita, většinou voda ze studní), bývá také příliš vysoké pH, a navíc vykazuje vysokou míru stability - má tzv. vysoké pufrační schopnosti. Je-li celková alkalita (CA) příliš nízká, pH není stabilní a má velmi velké a časté výkyvy. Váš potřebný výpočet je velice obtížný.
Nejlepší je prostý vyzkoušení dávky přípravku v menším měřítku. Není to metoda vědecká, za to je nejjednodušší, nejrychlejší a nejpřesnější. Nalijete do kbelíku 10 litrů vody z vašeho bazénu a změřte pH,  přidejte 1 ml (HCl)  na jeho snížení. Po řádném zamíchání a počkání, znovu změřte pH a zjistíte, o kolik se snížilo. Pak již jednoduchým přepočtem převedete dávku na celý objem bazénu. Pozor  (HCI) snižuje pH skokově. Logaritmická závislost zase určuje fakt, že při pH lišícím se o jeden stupeň se koncentrace H+ liší desetinásobně, při hodnotách např. 6 a 8 je pak rozdíl v koncentraci H+ už stonásobný.
Jinak výrobce „ INCHEMA“  má dokonce návod na snížení pH v bazénech. Na úpravu stačí (do cca pH 7) obvykle pro snížení pH bazénové vody platí: 30 ml kyseliny sírové sníží pH 1000 l (1 m3) vody o 0,1.
Jestli budete dodržovat hodnotu vody 6,5 –do 7 pH, tak se po čase ztratí vodní kámen co máte na dně. Tento proces však trvá několik dnů až týdnů.
Plastovým kýblem na 10l naberu vodou z bazénu, naleju do toho tu kyselinu - opatrně na výpary!! Nikdy obráceně!!! Promíchám a rozleju do bazénu. Zapnu filtraci ať se to promíchá. Po 1/2 hodině je kyselina zneutralizovaná. Nebojte se po 3 hodinách se můžete koupat kyselina se neutralizuje s rekcí sloučenin vápníku a hořčíku.
 Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 209.40 (?), 12.8.2014 19:32

Kyselina sírová není kyselina chlorovodíková, nýbrž H2SO4. Máte v tom hokej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 131.153 (?), 21.2.2014 2:46

Vyhoďte tablety, snižujte s přípravkem Ph -. Při vysokém Ph je chlor dráždivý a pro bakterie neůčinný.

Tablety multi si dávkují podle předem daného množství jednotlivých složek v tabletě a ne podle momentální potřeby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 72.219 (?), 11.4.2014 16:08

Zkuste zmírnit dávkování tablet a pravidelně používejte tester na kontrolu pH vody. Tak zjistíte optimální dávkování. Na rapidní snížení pH vody je ideální nějaký přípravek bazénové chemie jako je Chlor šok. Na průběžné snižování či zvyšování hodnoty pH pak dobře poslouží zase jiné přípravky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 254.19 (?), 9.6.2014 21:45

No já nevím, když jsem před pěti lety pořídil plechový bazén, tak jsem taky začal přesně podle různých návodů kontrolovat tvrdost vody ph apod. Nikdy nic nesedělo, tak jsem začal používat patřičné přípravky. Většinou to nepomohlo a skončilo to zakalenou vodou. Teď na sezonu napustím ze studny tvrdou vodu a největší sranda je, že mně to vůbec nevadí. Nějaké ph vůbec neměřím. Jenom z nás těmito přípravky a testery tahají peníze. Používám pouze chlorové tablety - množství závisí na velikosti bazénu a teplotě vody. Voda je úplně čistá, jen vysávám ze dna kal a nečistoty. Do bazénu 8,2m3 použiju za sezonu asi 2,5 - 3kg ch lorových tablet. Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ospaly - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 224.33 (?), 11.6.2014 21:41
Prave naopak. Chlor sok a obecne chlor ph zvysuju. Takze pri normalnom pouzivani bazena a davkovani chloru musite pridavat bud ph- alebo kyselinu. Nezlaknite sa ze na zaciatku bude potrebne vacsie mnozstvo aby sa prekonala pufracna kapacita.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 93.96 (?), 2.7.2014 0:17

Presne ako pise kolega. Najdolezitejsie je znizit pufracnu kapacitu vody, teda schopnost vody udrzat si svoje pH. Komercne pripravky na znizovanie pH su strasne slabe na to aby nieco urobili s uhlicitanmi vo vode a tak sa pH po kratkej dobe zase vrati s5. Treba pouzit kyselinu chlorovodikovu (kyselina solna, HCL) kt. bez problemov znizi pufracnu schopnost vody. Kyselinu dostat v drogeriach alebo farby-laky. V priemere postacuje 1liter na 13m3 bazenovej vody. Pokial bazen na zimu nevypustam cely, na jar dolejem iba adeakvatne mnozstvo k cerstvo dopustenej vode. pH sa mi drzi celu sezonu na 6.8-7.

Na davkovanie chlortabliet je najlepsie pouzit plavak. Na jar ked je voda studena pootvorim plavak na 2 otvory, v lete na 3. Testy pouzijem tak 4x za sezonu len pre klud na dusi.

tu je nejake info pre tych kt. uz nechcu nakupovat predrazenu komercnu baz. chemiu, je tam spomenuta aj ta HCL

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.31 (?), 17.7.2014 16:43

Taky by mě zajímalo jestli ty velké tablety rozdělit, mám tablety Azuro multi 5v 1 bazén 6,6m3

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika