PH vody v bazénu nechce klesnout



Stránky: 1,  2   
Genovesa - (25) - 90.235 (?) 
14.6.2016 11:15, zobrazeno: 7651x

Dobrý den, máme nový bazén, cca 25m2. Po napuštění studniční vodou to byla močkasurprise(nezávadná, testy máme). Jen je tam hodně manganu a železa. Upravili jsme pH, přidali cca 2 litry Ca, později chloršok, ještě později projasňovač. Po klesnutí chloru jsme dali tabletu chlor trio.  Filtrujeme a filtrujeme, momentálně tam ještě nějaký kal je, ale už je voda jen trochu do zelena a je vidět až na dno téměř přes celý bazén (je to ovál). Nicméně už jsem tam nasypala cca 6 kg pH minus a pH je opět v modré oblasti, klesne max na den. Je to normální? Začínám se obávat takového množství chemie do vody a nevím, co s tím. Má někdo radu prosím?

Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 32.136 (?), 14.6.2016 11:28

Podle mého názoru snažit se upravovat studniční vodu na bazénovou je cesta do pekel :-) Nemáte k dispozici vodovod? Pokud ne, vyplatilo by se dovézt cisternu. A s vodovodní nebo cisternovou vodou nedělat už prakticky NIC. Maximálně počáteční dezinfekce (modrá skalice nebo chlorový přípravek nebo peroxid vodíku) a občas, tzn. tak jednou týdně, zfiltrovat. Koupat novorozence v bazénu asi nebudete a na běžné koupání voda fakt nemusí být sterilní.

Píšete že máte 25 metrů, asi jste chtěla napsat 25 m3.  Cenu cisterny neznám, ale takové množství vody z vodovodu vás i v nejdražší lokalitě vyjde na max. 2500 Kč a je to pořád i levnější, nehledě na zdravotní aspekt, než cpát do vody tuny chemie.

Zjara bazén vypustit, vyčistit, napustit čistou vodou... A nekrmit bazénovou lobby! :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.212 (?), 14.6.2016 13:00

Abych to jeste dovysvetlila (jsem to pořád ja jen z jineho zarizeni :-)) : vse nasvedcuje tomu, že vase voda ze studny ma vysoky obsah fosfatu, to jsou latky se silnou tzv. pufracni kapacitou, to znamena, že at se snazite zmenit pH jejich roztoku kyselinou nebo zasadou, je to snaha marna. No a prave fosfaty jsou to, co potrebuji ke svemu zivotu sinice - vse ostatni si dokazou zabezpecit jinak - proto se voda ze studny obvykle do bazenu vubec nehodi. I kdybyste obrovskou davkou kyseliny pufracni kapacitu fosftu vycerpala a pH vody kleslo, budete za nejakou dobu bojovat se sinicemi, protoze fosfaty budou ve vode pořád.

Cista voda do bazenu je zaklad, jinak se s tim za tezke prachy utrapite.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Genovesa - (25) - 90.235 (?), 14.6.2016 15:14

Děkuji. No, možná máte pravdu. Uvažujeme o tom, že budeme bazén dopouštět dešťovkou, ty chemikálie mi vadí. Bydlíme na vsi, vodovod tu není a nebude a o cisterně nevím.

Co se týče fosfátů- není to tak, že jejich zvýšené množství pochází z hnojiv? Pak by měly být zvýšené i dusičnany, ne? A ty máme značně pod limit.

Ale tak nějaké pufry být v té vodě nejspíš musí, to je jasné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 48.212 (?), 14.6.2016 16:08

Cisternu (ve vasem pripade spis nekolik cisteren) si muzete objednat v nejblizsi vodarne, bylo by to ale asi drazsi nez vodovodka.

Nejsem zadny zasadni odpurce chemie, ale delat si z bazenu reaktor podle mě nema smysl. Vycistit vodu je ukol pro profiky, tedy pro vodarnu, amaterske placani jednoho pres druhe obvykle nevede ke kyzenemu vysledku. Jak jsem psala, smysl ma obcasna dezinfekce bazenu.

Dusicnany z hnojiv mohou spotrebovat pudni denitrifikacni bakterie, fosfaty zustanou... ale to uz bych moc teoretizovala. Pokud by se vam podarilo do bazenu svadet destovou vodu, asi by to bylo dobre reseni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.135 (?), 14.6.2016 17:26

Kdysi kdesi se probíral mangan a železo ve vodě. Řeší se to provzdušňováním. TZB info.  Pohledejte na internetu, jsou i videa. Princip je, že rozpustná forma železa se převede na nerozpustnou, ta se vyvločkuje a odfiltruje. Máte asi smůlu s tou vodou. Ale nepočítejte, že bazén udržíte celou sezónu bez jakékoliv desinfekce, jak někdo směle píše. To je nesmysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 14.6.2016 18:30

A k tomu navíc jednou tejdně přefiltrovat.indecision

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 246.135 (?), 14.6.2016 18:35

Pisete ze ste dali 2 L Ca. To je co? Ak chcete zmudriet, urobte pokus v mensom. Zoberte mensi sud, naplnte vodou merajte, pridajte kyselinu solnu alebo sirovu (neminajte peniaze na pH minus a podobne blbosti... to je len zriedena kyselina). Dobre si nastudujte, ako riedit kyselinu, najlepsie do nejakeho sudu. A zriedenu zo sudu do bazenu.

Ja si nemyslim, ze studnicna voda je nejaky velky problem. Moze byt ale nemusi.

Fosforecnany su pri vysokom pH nerozpustne. Podla mna mate vodu tvrdu. Inak ak je pH vysoke ani obsah Mn a Fe by vo vode nemal byt vysoky, pretoze tvoria zrazeniny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 223.10 (?), 14.6.2016 19:02

Máte velmi tvrdou vodu.Při objemu 25m3 vody je  6 kg na snížení pH málo.Přidávejte denně tak po kilu a když ještě nějaký den vydržíte, určitě pH snížíte. Zvýšenou spotřebu způsobuje vápenec.Až ten všechen rozložíte, bude po starostech.Fosfáty tam určitě nemáte.A nemusíte se bát ani chemie, kterou jste do vody přidala.Místo vápence budete mít ve vodě sádrovec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Genovesa - (25) - 90.235 (?), 14.6.2016 22:02

No, tohle dává smysl... To pH mínus je hydrogensíran, takže teoreticky v přítomnosti silnější zásady, což vápník je, uvolněný síran zreaguje.

Taky jsem si říkala, jestli vzhledem ke složení toho pH minus není lepší koupit levnější kyselinu.

Ca je přípravek z Mountfieldu ke snížení tvrdosti vody, měl by vázat právě ionty železa a manganu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika