Jak vysát kal - usazeniny ze dna bazénu po vločkovači?



host - 109.10 (?)
1.9.2018 10:58
Je to jednoduché! Keď sa vám usadia maličké vločky prebehnite ich najlepšie ručným vysávačom počas preplachu a výplachu(malo by to trvať: preplach 90sekúnd a výplach 30s).. Kal a usadeniny sa nedostanú do cykla t.j. pôjdu mimo bazéna a nezamúti sa voda. Nakoniec iba dopustíte čistú vodu a prepnete späť na filtráciu.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
   
host - 109.10 (?), 1.9.2018 10:58
Je to jednoduché! Keď sa vám usadia maličké vločky prebehnite ich najlepšie ručným vysávačom počas preplachu a výplachu(malo by to trvať: preplach 90sekúnd a výplach 30s).. Kal a usadeniny sa nedostanú do cykla t.j. pôjdu mimo bazéna a nezamúti sa voda. Nakoniec iba dopustíte čistú vodu a prepnete späť na filtráciu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.157 (?), 1.10.2018 17:44

Dobrý den, mám 3,6m bazen Azuro (již několikátý) 16 let, masivní tvorbu řas jsem zaznamenal asi 2x - přisuzuji to nějakým ročním extrémům a pak samozřejmě zanedbané údržbě (dovolená atd), jinak vždy se podařilo zlikvidovat, po vyvločkování odsát. Filtráci mám na tento objem asi naddimenzovanou (6m3), používám běžnou chemii, pravidelně měřím, snažím se udržovat Ph a hladinu chloru. Letos prvně se v bazenu objevily nečistoty - jak to správně popsat - jakoby řasy, ale průhledné, spíše bílé, shlukující se do jakýchsi cuchvalců, provazců. Po dotyku se okamžitě rozptýlí a tvoří mléčný zákal vody. Na dně se shlukují, ale struktura kalu je tak jemná, že pouhým pohybem vysavače se okamžitě víří. Pokud použiji při odsávání filtraci, vrací se voday do bazínu zcela bílá. Odsát přes odpad jsem nezkoušel, protože bych odpustil poměrně hodně vody a navíc nečistoty ze dna se masivně zvíří, takže efektivita odpuštění není moc velká. Na jaře se chystám celý objem vody odpustit, bazén vyčisit. Přesto by mne zajímalo, o jaký druh nečistoty se jedná a jak jí předejít, protože jsem se takovým charakterem nečistit za celou dobu nesetkal. Děkuji předem za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.70 (?), 17.6.2019 11:20

Staršia téma, no pár rád k nej pre tých čo majú podobný problém:

- vločkovač sa leje do skimera aby sa dostal na povrch piesku vo filtri, kde plní svoju funkciu mikrofiltra. Nelejte ho do bazéna!!!

- ak sa vracia vločkovač do bazéna, je piesková náplň vo filtri stará a treba ju vymeniť - časom sa totiž mastnotou piesok zhlukuje do hrúd a voda prúdi priamo cez piesok vo vytvorených kanálikoch a vodu nefiltruje. Test piesku je-ak ho stlačíte v ruke do hrudy a tá zostane aspoň trochu stlačená, je piesok prestárnutý.

- ak už máte vločky na dne bazéna a nejdú odstrániť, vymente piesok vo filtri, nalejte vločkovač do skimera, bazén pravidelne používajte, perte filter a za 2-3 dni sa vám voda vyčistí. 

- kartuša v skimri len zastupuje nefunkčný piesok vo filtri

- niekedy tento problém robí prasknutá stena vo vnútri rotačného multifunkčného ventilu umiestneného na filtri. vtedy voda môže obtekať filter a ten nefiltruje.

- používajte vločkovač už od nového piesku - predĺžite jeho životnosť a hlavne pred každým vysávaním(čistením) bazénu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 8.60 (?), 9.8.2019 20:38

Měl jsem loni i letos stejný problém. Příčina byla u mě jednou řasy a jednou vysoké teploty vody a využívání bazénu od rána do večera velkým počtem dětí.
Voda úplně bílo-šedá, bylo vidět sotva 15 cm pod hladinu.
Po použítí vločkovače se rozjasnila a z kalu se staly vločky, které sedly na dno, ale také se mi nedařilo je vysát. Vždy se velká část rozvířila zpět do malých vloček a kalu.

Nakonec po měsíci bádání a vyhozených peněz za spoustu chemie u mě pomohl postup:

Při zapnuté filtraci nalít podél stěn bazénu maximální dávku vločkovače rozmíchaného v kýblu vody.
Nechat filtrovat cca 1 hodinu aby se vločkovač promíchal.
Vypnout filtraci ideálně přes noc.
Ráno vysát vločky usazené na dně mimo bazén. Použil jsem ruční vysavač napojený jen na hadici, do které jsem napustil vodu, vyhodil ven a samonasávacím efektem opatrně vysával dno. Hadici jsem jsem ještě na konci zůžil, aby proud vody nebyl tak velký.
Část se opět rozvířila, ale úbytek vody tímto způsobem nebyl tak velký, jako při vysávání přes filtraci do odpadu.
Vločkovač fungoval i další den, takže jsem nechal filtraci běžet cca 3-4 hodiny, vypnul, propláchl písek a do večera nechal usadit na dno a opakoval postup s vysáváním dna přes hadici.
Toto jsem opakoval 4 dny, ztráta vody celkem cca 2 kubíky, 200Kč na dopuštění oproti nákladům na chemii to je nic.
Poté již byla voda téměř jak křišťál, o zbytek zvířených nečistot se již postaral automatický vysavač a filtrace puštěná nonstop 3 dny. Každý den jsem proplachoval písek 2-3x a tekla pokaždé z písku úplně kalná voda. Toto menší množství nečistot už ale písek pobral.

Další poznatky:
- Vločkovač přímo do filtrace mi vůbec nefungoval. Písek sice něco zachytil, ale takovéto obrovské množství nečistot po cca hodině fitlrování se zase vracelo zpět do bazénu. Filtrační kapacita písku prostě brzo došla, musel jsem dát proplach = ztráta vody i vločkovače po cca hodně. Zjišťoval jsem to tak, že jsem nasadil na vratnou trysku hadici a vodu z filtrace pouštěl chvíli mimo bázen vedle do kýble. Po vyprání písku byla zpětná voda zcela čistá, po cca hodině filtrování už bylo nečistot v písku tolik, že se vracely zpět.
- Automatický vysavač také na to první velké množství vyvločkovaných nečistot na dně je k ničemu, má tak velký výkon čerpadla, že všechno akorát rozemlel a vracel zpět zase jako kal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 102.162 (?), 7.6.2020 12:17
Vylepšil jsem vysavač tak že jsem přidal k vydávání hadici mikrofiltr vyrobený z nádoby od chlorových tablet.do něj jsem vložil látku na výrobu filtrů. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 154.195 (?), 8.6.2020 22:31
Můžu se zeptat kde a jaký microfiltr jste koupil? To stejný by mě zajímalo jakou látku jste použil a kde se dá sehnat. Děkuji za odpověď
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 12.82 (?), 11.6.2020 12:12

Hnát usazený jemný kal přes filtraci je úplný nesmysl. Ta to nikdy nedá a stále se to bude vracet do bazénu. Mám ty látkové kuličky, které filtrují výrazně lépe než písek a stejně se to vrací.

Řeším to přepouštěním skrz vysavč a čerpadlo do 100 litrové nádoby mimo bazén. Počkám až se kal usadí na dno. Odeberu čistou vodu zpět do bazénu a kal vyliju do odapdu. 

Na první vysávání zmizí 90% kalu, pak už to jde pomaleji. Nevýhoda je, že se nádoba poměrně rychle plní. Když přiškrtím průtok, vysavač nemá výkon a víří usazeniny na dně. 

Takže je to trochu boj a časově náročnější.

Ten vsazený filtr se mi zdá dobré řešení, zkusím to taky. Jak to funguje? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 102.148 (?), 5.7.2020 11:47

Pochopitelně se dá odsávat také přes filtr. Záleží na jemnosti prachu a na jemnosti (starého dobrého) písku - skleněné kuličky moc nepomohou. Je jen nutno pozorovat vývod do bazénu, dokud nevychází oblaka prachu. Pak tedy krátce proprat filtr a s důvěrou pokračovat s odsáváním. Jinak by se ztratila podstatná část vody a nová voda se zase musí nově upravovat. 

Proto tedy je dobré odsávat častěji a potom tedy propírat filtr, čímž se zabíjí 2 brabci jednou ranou.  Propírání nemusí být nijak dlouhé, pozorovat vývod až je voda čistá, pokud je to možné, nejlépe do zahrady, ta bude ráda. Přitom krátce přepnout na přední propírání (Rinse, nachspülung, neznám čs. výraz) - změnit směr vody ve filtru, čímž se vyhmátne skovaná nečistota - a zase zpětně krátce proprat. Při přestavování ventilu vždy vypnout pumpu, velký náraz by ji mohl poškodit (mně se stalo). 

Jistě pokud se špinavý výplach dá uchovat ve větší nádrži, po usazení a odpuštění kalu se voda zase dá použít.

Odsávání by mělo být bez velkého víření, s pomalými pohyby v jednom směru, tedy žádné cvičení sem a tam. Proto je dobré při podlouhlém bazénu to dělat pochůzkou po jedné delší straně až do půlky šířky, a potom zase pochůzkou po druhé straně. Výhoda delších než širších bazénů, pro udržení kondice plaveme radši do délky než do šířky.

A důležité tedy je mít to odsávání dosti příruční, bez nějakého velkého richtování. Já mám u bazénu 12x3m tu hadici 10m pevně připojenou k pumpě přes ventil, uloženou v přepadovém žlábku delší strany. Tedy musím hadici jen přešoupnout přes okraj, otevřít její ventil a zavřít ventil k sání dna a přelivové nádržky.

Přelivový žlábek
Přelivový žlábek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika