Dnová výpusť a vypúšťanie bazéna



host - 113.141 (?) 
3.1.2016 18:31, zobrazeno: 6389x

Na jar budem stavať betónový fóliovaný bazén. Šachtu pre technické vybavenie mám už urobenú. Trápi ma myšlienka, akým spôsobom budem vypúšťať bazén. Plánujem ho vypúšťať cez dnovú výpusť do drenáže, ktorú mám urobenú pre odvod dažďovej vody. Má to však dva háčiky. Tá drenáž je asi 20m od bazéna a potrubie by išlo v jednej časti do kopca. Otázka znie, či sa dá využiť čerpadlo vo filtrácii a či dokáže toto čerpadlo prekonať aj mierne prevýšenie. Druhý otázka je, či je nutné, aby hadica z dnovej výposte išla samospádom až po filtráciu? Prechodku v šachte mám totiž urobenú asi 30cm nad budúcim dnom bazéna. Samotná filtrácia bude až pod úrovňou bazéna, len hadica bude musieť ísť do kopca.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 3.1.2016 20:41

Já mám dnovou výpusť u bazénu také a je připojená na filtraci.Celou filtrační jednotku mám nad úrovní bazénu a nemám s tím žádný problém.Jinak dnová výpusť je moc dobrá věc.Pomocí dnové výpustě vyčerpáte vodu z bazénu až na dno.Mám to připojené k hadici od skimeru a je tam ventil.Tím můžu přepínat mezi skimerem a dnovou výpustí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 113.141 (?), 3.1.2016 23:14

To prepínanie robíte ručne v šachte? A čerpadlo v pohode stíha "potiahnuť" vodu, aj keď je už hladina v bazéne pod úrovňou čerpadla filtrácie?  Môžem sa spýtať, aký máte presný typ filtrácie? Doteraz som videl len také filtrácie, ktoré museli byť pod úrovňou hladiny a vodu dokázali len poháňať - cirkulovať, čerpať nedokázali. Keď sa robí preplach filtra, kam máte zvedený vývod?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 4.1.2016 8:37

Tak to vemu popořádku.Já mám dvě dnové výpusti.Tu druhou mám připojenou k dalšímu čerpadlu na chrlič.Jinak ventily přepínám dole v šachtě.Neni to nepraktické protože to přepínám akorát když potřebuju vyčerpat vodu pod skimer a to je jednou za rok na zimu.Čerpadlo filtrace mám od Marimexu a v pohodě vytlačí vodu i do solárů na střeše zahradního domku.Je dobré dát na sání zpětnou klapku, ale já jí tam nemám.Jenom u solárních panelů jí mám.Vodu při proplachu odvádím hadicí do odpadu.Jímku v šachtě mám, ale vývod byl také pod úrovní odpadu tak jsem do jímky dal malé jezírkové čerpadlo a automatické hlídání hladiny a voda po deštích se sama odčerpá.Jinak filtrace je asi 60cm nad hladinou vody v bazénu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 113.141 (?), 4.1.2016 22:13

Na šachte som nechal 4 prechodky, 2 priemeru 60mm a 2 menšie, cez ktoré prepchám akurát hadice LDPE32mm. Na odpad mám zvlášť prechodku tiež pre hadicu 32mm. Koľko vstupov a výstupov je potrebných a aké priemery hadíc/rúr sa používa? Keď tak počítam, tak 2 vstupy budú od skimera a od dnovej vpusti, 1 výstup bude z cirkulácie/filtrácie do trysiek a jeden vývod pre odpadnú vodu. Napúšťanie bazéna, teda vodu zo studne napojím ešte v šachte na výstup z filtrácie. Samozrejme tam dám spätné klapky a ventily.  Zabudol som ešte na niečo? Vstup na vysavač? Prípadne prechodky na solárny ohrev?

Tiež neviem, aké hadice/rúry budem potrebovať? Všade spomínajú len lepiace PVC rúry a tvarovky priemeru 50mm. Nemôžem požiť LDPE 32, resp. 40mm a použiť klasické šrobovacie tvarovky? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Dasty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 245.29 (?), 5.1.2016 15:18

Já to mám všechno na PE 32 hadice a PPS tvarovky.Všechno jsem se snažil zaizolovat Mirolem 10 mm.Já mám automatické dopouštění vody do bazénu přímo u filtrace.Jinak vysavač se zapojuje do skimeru, ale můžete udělat odbočku před filtrací.To záleží na Vás.K soláru stačí klidně PE 25,protože nemůžete pustit plnej průtok do panelů.Každej panel má optimální průtok, aby to dobře fungovalo, ale na plnej průtok to neohřejvá.Když tam bude nějaká průchdka navíc tak se nic neděje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika