Tokozelka - Vodní hyacint



host - 249.206 (?) 
19.6.2009 11:55, zobrazeno: 27401x

Dobrý den,

jako "provozovatel" jezírka se již druhým rokem snažím o pěstování vodního hyacintu, jelikož je nádrž situována na slunném stanovišti a potřebuji ho tudíž stínit. Tady na foru čtu, jak je nenáročná a rychle se rozrůstá. U mě je tomu naopak. Bohužel mi vždy u této rostliny buď listy seschnou (spálení od slunce?) nebo od krajů začnou uhnívat, až rostlina zcela uhyne. Proti spálení nově vysazených rostlin jsem je zkoušel samostatně stínit, aby postupně navykly slunci (nevím jak byly pěstovány u prodejce, možná stíněně). Ke spálení sice nedošlo, ale projevilo se zmiňované uhnívání. Živin má v jezírku dostatek.

Chci se tedy zeptat, jakou zkušenost máte vy ostatní s uhníváním nebo seschnutím listů, popř. jiné doporučení k pěstování této rostlinky.

Předem díky za informace.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 221.109 (?), 20.6.2009 22:47
Prodávané rostliny tokozelky ("vodního hyacintu") pocházejí ze skleníků, což znamená, že mají tenkou pokožku na listech (přímé slunce je "spálí") a jsou navyklé na relativně vysokou teplotu vody. Hlavní příčinou odumírání však nebývá ani tak slunce (staré listy se sice "spálí", ale rostlina si brzy vytvoří nové - odolné), jako spíš teplotní šok z příliš chladné vody. Doporučuji koupené tokozelky pár dní "aklimatizovat" například v lavoru někde uvnitř domu a po vysazení do jezírka zkontrolovat, zda jejich nově rašící jemné kořínky (ty z obchodu jsou silně zdevastované) neničí všetečné ryby nebo příliš velká kvanta plžů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ladik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 22.158 (?), 21.6.2009 20:12

samozřejmě není dobré dávat na stanoviště hned po nákupu, jak je tu napsáno rostliny to spálí, já vždy nechám pár dní pod pergolou aby si zvykly a do jezírka dávám za deštivých nebo podmračených dní,

mám ale podobný problém, tokozelka neprosperuje a spíše živoří v jezírku situovaném na jih, když ji dám do potůčku kde je trochu stíněná je ji líp, je zelenější a lépe narůstají další roslinky, jako každý rok jsem byl nedočkavý a dal ji do jezírka příliš brzo a ona mi vždy jaksi zakrsne a pak už roste jen taková malá zakrslá a i nově narůstající rosliny už nejsou tak velké, pokud máte kapry ožerou vám kořeny a moc toho z rostliny nenechají :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 242.30 (?), 21.8.2009 16:31

Dobrý den, poradí mi někdo jak uchovat nebo zazimovat Vodní hyacint-Tokozelka. Děkuji za odpovědˇ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
klukjc - (40) - 93.251 (?), 25.8.2009 20:45

jeden znami z vesnice ho dava na zimu do akvaria domu. Ja osobne ho letos budu zimovat poprve, takze budu vdecny taky za kazou radu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 174.166 (?), 25.8.2009 20:58

Kdysi jsem vodní hyacint pěstovalala.Přezimoval v pohodě zakořeněný ve vlhkém písku a na světle asi tak při 15°C. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.164 (?), 6.4.2010 19:51

Já jsem letos skoušel poprvé zimovat hiacinty v lavoru a v zimní zahradě kde je v zimě 10-15°C. Až do konce ůnora byly v pohodě nerostli ale byli pořád stejný. V březnu s příchodem slunce a teplotou v zahradě 15-20°C všechny chcíply.Tak příští rok to zkusím nějak jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petra P. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 156.230 (?), 11.3.2013 14:35

I když je tento příspěvek už starý, připojím nový poznatek, snad se i letos bude někomu hodit. Vodní hyacint nesnese mráz a zimu, při teplotách pod 5 °C se musí přenést do tepla. Když jej jen tak volně pustíte po hladině, nerozrůstá se. Je potřeba, aby mohl zakořenit - dát do jezírka hlínu, zaplavit mírně vodou a na to hyacint jen tak posadit, zakoření si sám. Kořeny zapustí i do stále mokrého bahna. Loni se mně krásně rozrostl, ale než stačil vykvést, přišel podzim. Dala jsem jej ve kbelíku s hlínou do sklepa, ale tma a chladno udělaly své, takže uhynul. Letos už nový kupovat nebudu, v OBI a jiných marketech stojí více jak 100 Kč, po jarních mrazech jsem sehnala druhý za 45 Kč, ale přijde mi škoda, že to udělá parádu jen jedno léto - než se pořádně rozroste, je zase zima. Ale kdo na to má podmínky, zimní zahradu apod., tomu doporučuji, je to krásná rostlina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Čert - (21) - 107.246 (?), 14.3.2015 21:58

Vodní hyacint můžeme pěstovat venku v jezírku od jara do podzimu, pokud teploty neklesají pod 5 °C. Poté musíme rostlinu umístit na zimní stanoviště.

V zimě vodní hyacint potřebuje teplo i světlo
V zimě se z vodního hyacintu stává na péči poměrně náročná rostlina. Je to dáno jeho teplomilným původem – jenže teplo nestačí.

Pro zdárný vývoj potřebuje i dostatek světla, nejlépe se mu daří při délce dne 11 až 13 hodin, který je v tropech běžný po celý rok. Za krátkých zimních dnů strádá nedostatkem slunce, postupně se vysiluje a odumírá.

Tokozelkám zimujícím v teple proto musíme zajistit umělé přisvětlování zářivkou či žárovkou s denním spektrem, při níž probíhá fotosyntéza. Den jim prodloužíme na 12 hodin.

Náhradní řešení: chladnější teplota
Pokud vodní hyacint necháme zimovat při nižších teplotách kolem 15°, nejvýše 18 °C, obejdou se bez dosvěcování. Nižší teplota totiž omezí, až téměř zastaví růst, a kratší den pak rostlinám nevadí. Stanoviště samozřejmě musí být co nejsvětlejší.

Zimní lůžko pro hyacint
Ať již rostliny zimujeme v teple nebo chladnu, potřebují vhodnou nádobu, substrát a výšku hladiny:

Umístíme je do ploché nádoby.
Na dno dáme asi 3 až 6 cm hlinitopísčitého substrátu, v němž zakoření.
Dolijeme asi 10 až 15 cm vody.
Rostliny pravidelně kontrolujeme, odstraňujeme odumřelé listy a výhony, které by jinak zahnívaly, a pravidelně doplňujeme vodu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika