Zastavené kvašení u rybízového vína



host - 119.228 (?)
22.8.2016 17:28

Určitě je použití ušlechtilých kvasinek správné, také je pravidelně používím. Ale v tomto případě mi to jaksi nevyšlo. Nevadí. Nicméně. Jaké máte tedy ověřené poměry ovocné šťávy, vody a cukru, když mi bylo napsáno, že 6 kg cukru je na 30 litrů naprosto nevhodné množství?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
host - 119.228 (?), 22.8.2016 17:28

Určitě je použití ušlechtilých kvasinek správné, také je pravidelně používím. Ale v tomto případě mi to jaksi nevyšlo. Nevadí. Nicméně. Jaké máte tedy ověřené poměry ovocné šťávy, vody a cukru, když mi bylo napsáno, že 6 kg cukru je na 30 litrů naprosto nevhodné množství?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 25.8.2016 7:25 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 25.8.2016 10:01

Osvědčený poměr... rodiče semtam dělají čučo z černého rybízu, žádný poměr není, do demižonu se dá jen rybízová šťáva a pokud se doslazuje tak jen tak symbolicky, na ten váš demižon tak do půl kila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 160.137 (?), 27.8.2016 18:03

Ahoj diskutéři. Každý vinař má svůj osvědčený grif na to NEJ vínko.

Já si osobně myslím, že optimální poměr mošt : cukr : objem je tento:

1/3 bobulí či moštu : 20 - 25 dkg cukru / L objemu : dolití vodou

(1 vinné kvasinky + 1 živná sůl / 10 litrů celkového objemu)

Plnění demižonu (příklad):

Takže do 10 L demižonu většinou dám 3 L moštu, 2 kg cukru a demižon doplním do 9 / 10 jeho objemu vlažnou vodou (25 - 30 C). Přidám kvasinky a živnou sůl (vrznu je přímo do demižonu). Demižon promíchám a uzavřu ho špuntem s bublákem. Cukr se dá rozdělit na tři dávky a přidávat jej postupně s odstupem cca 3 dní, ale kdo by se s tím páral! V jednoduchosti je úspěch i krása.

Výsledky mám slušné a ještě jsem nic nevilil!!!  wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 141.201 (?), 28.8.2016 12:16

Osvědčený poměr... rodiče semtam dělají čučo z černého rybízu, žádný poměr není, do demižonu se dá jen rybízová šťáva a pokud se doslazuje tak jen tak symbolicky, na ten váš demižon tak do půl kila.

Ferdo, měl jste na mysli ten výše zmíňovaný 30l demižon a v něm cca 30l rybízové šťávy + 0,5kg cukru?
Jak se ten výrobek jmenuje a na co se používá?
A jak se konzervuje?

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.8.2016 12:36

do demižonu se dá jen rybízová šťáva a pokud se doslazuje tak jen tak symbolicky, na ten váš demižon tak do půl kila.

To ale není v praxi možné. Rybízová šťáva obsahuje tolik kyselin, že v nezředěném stavu je nepitelná. Ať už začerstva nebo zkvašená. Nehledě na cenu takového výtvoru.10 litrů vína se dělá z 2,5 - 3 litrů rybízové šťávy, cca 2 kg cukru a doplní se vodou. Poměry se mohou drobně lišit, podle zralosti rybízu a podle toho, chceme-li vyrobit stolní či dezertní víno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 28.8.2016 13:36

Přesně tak, i při průmyslové výrobě (dávno tomu, ještě za socialismu) se rybízová šťáva ředila podle obsahu kyselin a poté se doslazovala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Roman007 - (35) - 119.228 (?), 30.8.2016 9:33

Pokud uvádíte na 10 l vína 2 kila cukru, tak těch mých 6 kilo na 30 litrů není zas tak mimo, jak mi někdo psal. Je to tak?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 1.9.2016 9:14

Přesně tak. Celé je to dáno i stavem zralosti rybízu. Dělám z červeného hodně zralého a dávám na 10l 6kg. Kyseliny se po vykvašení a půlročním stání pohybují okolo 10 - 15g/l.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika