Pěna na rybízovém vínu



Roman007 - (35) - 119.228 (?) 
5.7.2016 7:29, zobrazeno: 4510x

Dobrý den přeji,

založil jsem v neděli kvas z rybízu na víno. Celkem 30 litrů. Neměl jsem po ruce kvasinky ušlechtilé, tak jsem to hold nechal na přírodě. Kvašení se krásně rozjelo. Otázka zní: Mám odebírat tu pěnu co se tvoří nahoře nebo to nechat být?

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.7.2016 21:43

V pěně jsou bílkoviny, které do vína nepatří. Tedy odstranit pěnu je správné. Na druhé straně není dobré nádobu s vínem otvírat, aby se víno zbytečně neokysličovalo. Tak si vyberte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.93 (?), 6.7.2016 16:10

Pokud budete pěnu odstraňovat bude ve víně před prvním stáčením méně kalů.
Ale dělal jsem to jen když lezla ven, jinak to považuji za zbytečné a žádný rozdíl v kvalitě jsem nezaznamenal.
Vše co bouřlivě kvasí pění. Někdy víc někdy míň, ale v každém případě není důvod se v této fázi obávat nežádoucí oxidace - masivní výron CO2 ji nedovolí.
(Z historické literatury vím, že někteří staří francouzští výrobci cidru úmyslně kvasili mošt v "přeplněných" sudech aby z nich pěna přetekala. A tu pak z nich pravidelně spláchovali do kanálu).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika