Ano pokud jsem zkušený vinař, který zná bezpečně postupy pěstování révy a následně výroby vína, mohu si to dovolit.Ano vím o nadšencích pěstující révu na hlavu jako za Karla IV. Ale je to bráno jako rarita! Mohu jezdit do práce veteránem. Bude to krásný a určitě sklidím obdiv, ale nikdo mi nezaplatí provoz či ND oproti standartnímu vozítku.
Když jsem začínal, cca před 7lety, tak jsem jel jen v ovocných vínech vyráběných přesně dle posutpu B.Valenty. Dnes už to trochu modifikuji. Přikláním se více ks pustupům z výroby klas. vína z révy a zkouším v rámci možností více ovlivňovat výsledný produkt. Na vyrobu bez ASVK bych si tedy zatím netroufl, aniž bych se smířil s potencionální ztrátou celé dávky a práce s tím spojené.
Můj osobní názor je, že cesta je někde uprostřed. Chít každý rok to samé unifikované víno je asi dobré pro konečného spotřebiltele stojícího v marketu před regálem s vínem, ale nedobré pro výrobce a lidi, kteří chtějí mít ve víně např. i ty charakteristiky toho daného roku a jeho vlivu na révu. Zajímavé je pak to, že třeba takové biovína pak spoustě lidí prostě nechutná. A to právě pro to, že obsahují spoustu věcí a chutí navíc, která od vína neočekávají.