Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Vína > Měření PH moštu

Měření PH moštu


host - xxx.xxx.57.69 (?)
19.5.2014 11:52
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Čím měřit PH moštu vinné révy? Stačí něco jednoduchého "čínského" (myslím tím elektronického) čemu se dá alespoň trochu věřit nebo to chce něco více sofistikovanějšího včetně kalibrace s x nádobkama? Případně stačí nějaké "papírky"? Koukal jsem, že ty na moč PH3 nezměří... Děkuji.

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Měření PH moštu


host - xxx.xxx.93.77 (?), 23.5.2014 11:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jak je vidět, tak se nikdo, ze zdejších "matadorů", k této problematice nechce vyjádřit (asi to nebude dostatečně nosné téma).

Ve starší vinařské literatuře se doporučovalo zfiltrovaný vzorek moštu ztitrovat roztokem 0,1 N louhu sodného (nebo draselného). Bylo to poměrně rychlé a dostatečně přesné. 

Pro zjednodušenou analýzu, v malém rozsahu doma, lze použít i tzv. pH tužku, to je jednoduchý pH metr v ceně 1000 - 2500 Kč (dodají vám prodejny a obchody s vinařskými potřebami). Lze ho kalibrovat jednoduše na dvou roztocích pH a při správném zacházení vám vydrží i 10 - 15 let (při včasné výměně baterií, či při jejich vyndání, když pH metr nepoužíváte).  

Pro úplně jednoduchou analýzu, jsou k dispozici pH papírky - univerzální, v rozsahu 0 - 11 pH (citlivost +- 0,5 pH) cena kolem 100 Kč za balení, k dostání i v lékárnách, nebo zúžená řada typu PHAN pH 1,0 -  2,3, popřípadě PHAN pH 3,9 - 5,4 kde citlivost je cca 0,2 pH; cena za balení je kolem 70 Kč. Ty asi budete muset asi zakoupit v Laboratorních potřebách. Obdobné jsou i indikační pH papírky Whatman, ale ty jsou tak 3x dražší.

Zdravím a dobře to změřte.

Připojit reakci
      

Měření PH moštu


host - xxx.xxx.57.69 (?), 4.6.2014 18:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, mnohokrát děkuji (i když trochu opožděně) za odpověď. Zkusím tedy nejdříve ty papírky a pak se uvidí. Ještě jednou díky!

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů