"Lisování" révy bez lisu



Stránky: 1,  2   
PeterSida - (2) - 189.210 (?) 
2.9.2015 19:08, zobrazeno: 17531x

Dobrý den,

Letos se mi ve skleníku urodilo víc vína, než bychom spotřebovali a proto jsem dostal nápad, že bych ho mohl zkusit zkvasit.

Problém je v tom, že vína nebude tolik, abych ho mohl vylisovat v lisu, který je na cca 4 bedýnky. Dá se nějak hrozen zpracovat i bez lisu? Třeba zkvasit vcelku a následně cedit přes plátno?

Díky, Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 178.235 (?), 2.9.2015 19:30

Podrtit bobule ručně a odstředit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 2.9.2015 19:52

Podrtit a nechat krátce nakvasit. Pak vylisovat přes plátno. Výtěžnost nebude jak z lisu, ale to nevadí. Doslaďte na 20 stupnů a udělejte burčák. Budete se olizovat až za ušima.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 2.9.2015 20:54

V některých zemích se hrozny šlapou v sudu obdobně jako zelí. Z bobulí vyteče skoro všechno i bez lisu. Zamozřejmě, citlivé povahy používají bílé holínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 93.119 (?), 3.9.2015 9:11

Někde z toho udělají i "velkou folklorní akci", s hudbou, vínem a dobrým jídlem. 

Jinak si lze na webu stáhnout zdarma literaturu pro inspiraci a poučení. Chce-li se ovšem dotyčný poučit o problému a ne o vše poníženě žádat na zdejším fóru. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 3.9.2015 9:28

To jste dotyčnému moc dobře neporadil. Autor publikace v odkazu považuje domácí výrobu hroznových vín za neúčelnou. S tím ovšem nemohu souhlasit, minimálně burčák byť doslazený se udělat dá a neskonale lepší, než od silnice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 63.13 (?), 3.9.2015 14:23

Kdo chce, tak si z té publikace určitě něco vybere, alespoň to, jak připravit "surovinu" a jak ji "stočit" pro kvašení (ty postupy jsou ptatné i pro tu révu... ne nadarmo "staříček" z Moravy říkal, že víno jde dělat i z té révy!!!),... může si stáhnout i jinépublikace. Pro malovinaře, jsou tam též... jen si je musí "najít".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.102 (?), 1.11.2022 4:56

proč to sladit na 20 když to má od přírody někdy i víc, letos 21.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 65.138 (?), 3.9.2015 15:43

Problém je riešiteľný. Predpokladám že mlynček máte. Takže prehnať mlynčekom. Samotok pomocou misky odobrať z nádoby - napr. prepravka.

Ručne potlačiť - napr v kýbli - odobrať rmut.

Potlačené mláto dotlačiť v pasírovacom sitku, vytečie zbytok šťavy. Tenkto krok možno aj vynechať, ale viac sa ndriete s kýblom (kovový - 15 l).

Výlisnosť nie je ako z lisu - okolo 60 %. Kvalita rovnaká ak prelievate mušt ešte cez sitko.

Ja som takto už spracoval cca 60 kg jrozna na 2x (40 + 20kg) získal som necelých 40 l muštu, z ktorého sa vyše 10 l vypilo ako burčiak a zvyšok kvasí ďaľej.

Lis mám, problém je, ža na funkčnosť potrebuje 50 kg mláta, alebo 100 kg hrozna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 3.9.2015 22:55

Když lis máte, pak stačí vyrobit (si) menší (15 litrů) koš a k němu píst- kulatou desku.Pak můžete zpracovávat i menší množství.Naopak je to horší. AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika