Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > Jiskra vína

Jiskra vína


Roman007 (35) - xxx.xxx.119.228 (?)
20.8.2015 10:51, počet návštěv: 5652
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

Letos jsem oprášil demižony a zkoušel jsem vína opravdu z kde čeho. Ovšem kromě rybízového mají všechny několik společných jmenovatelů.

Pampeliškové -  Dokvašeno. hrubý mléčný žluto bílý zákal. Ani čiřidlo nepomohlo. Je to sladké, husté.

Bezové - Dokvašeno. Hrubý mléčný žlutý zákal. Čiřidlo nepomohlo. Sladké, husté.

Meruňkové - zezačátku krásná barva. Po dokvašení barva jak h... Hnusně hnědá voda. Absolutně bez jiskry.

Rybízové - krásná barva, krásná vůně, čiré a velice chutné. Tak jak má být. Jediné, co se povedlo.

U všech použit stejný obsah cokru. Tedy 5 kg na pět a dvacítku demižon.

Poraďte mi prosím, kde je chyba. Veškeré recepty jsem čerpal z internetu. Chystám se ještě šípkové a nerad bych měl zase hustou kalnou vodu.

Díky za každou radu.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jiskra vína


PP. (5439) - xxx.xxx.9.135 (?)
20.8.2015 11:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pampeliškové víno piju celý život. A mám srdce jako zvon a játra jako kámen!  Ne všechny recepty z internetu jsou bez úprav použitelné. Stěží tak polovina je k použití. Nevím čím to je, že by autoři psali takové bludy skoro nevěřím, spíš to bude špatným opisováním. Aby vám někdo poradi byste měl napsat víc o poměrech a postupech jednotlivých kapalin. Laický názor, jestli je to sladké a to tak že hodně, je to neprokvašené a čiřidlo nic nezmůže. Snad mohlo při velké koncentraci cukru nastat slizové kvašení, to se stává někdy při krmení včel.

Připojit reakci
      

Jiskra vína


vyslouzil (17384) - xxx.xxx.67.66 (?)
20.8.2015 11:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rybíz jako jediná surovina má dostatek kyselin. Ostatní suroviny vyžadují okyselení. Je možné, že přidaná k. citronová buďto nebyla nebo se procesem kvašení odbourala. Že došlo ke špatnému kvašení (mléčné, slizové, propionové?) je dost pravděpodobné.

Připojit reakci
   

Jiskra vína


host - xxx.xxx.142.11 (?)
20.8.2015 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k tomu internetu - jistě je to ten nejjednodušší způsob získání informace. Ale co takhle s z něj napřed stáhnout "nějakou publikaci" k danému tématu a pročíst si ji (udělat si takovou malou rešerži). K vínům, těm domácím, tam je na "uložto", výborná publikace (i když staršího data...) od Borise Valenty (dokonce je tam uvedena dvakrát, první je oskenovaná publikace, druhá je editovaná). Tam je dopodrobna popsáno jak postupovat, aby se člověk dobral kýženého výsledku. Ceny surovin se sice od té doby trochu změnili, ale principy a postupy zůstaly stále platné... jen na ty "druhy kvasinek" zapomeňte, teď lze sehnat jen ty "universální".

Ještě se mi nestalo, při dodržení těchto zasad, že by se mi to víno nepovedlo!! A za stažení člověk nic nedá, jen trochu času...

Zkuste to taky a uvidíte.

Připojit reakci
      

Jiskra vína


Roman007 (35) - xxx.xxx.119.228 (?)
20.8.2015 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za cenné informace. Do toho bezového jsem zkusil nasypat kvasnice restart. Rozběhl jsem je v moštu a nalil tam. Začíná to bublat. Uvidíme.

Myslíte, že tam mám dát například polévkovou lžíci kyseliny citronové?

Díky

Připojit reakci
         

Jiskra vína


host - xxx.xxx.142.11 (?)
20.8.2015 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych ji tam dal, "doporučovaná dávka" je kolem 10 g kys.citronové na 5 litrů kvasu... tož ať to dokvasí k vaši spokojenosti.

"Chybami se člověk učí", ale musí si je přiznat a opravdu se z nich poučit!!

Připojit reakci
            

Jiskra vína


host - xxx.xxx.130.132 (?)
20.8.2015 17:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připouštím, že jen velmi nerad se pouštím do diskuze na téma o němž moc nevím. Výroba ovocných vín není moje parketa, věnuji se výrobě vína z révy.
 Pro zakladatele vlákna však několik málo zásad z výroby révového vína může být přínosem do jeho dalšího snažení.

Kvalitu výsledného produktu vždy ovlivní vstupní surovina. Její kvalita, harmonie cukru, kyselin, tříslovin ad.

Hygiena výroby, rychlost zpracování.

Technologie výroby, použití kulturních odrůd kvasinek, teplota prokvášení rmutu, omezení přístupu kyslíku, zabránění oxidaci rmutu a zejména mladého vína pyrosulfitem apod antioxidanty.

Objem nádoby- nikdy se mi nepovede dosáhnout odpovídajícího výsledku v nádobě 5l jako v nádobě 50 a více litrů.

Nutnost po dokvašení skladovat víno ve zcela plných nádobách, kontrolovat obsah volné síry, teplota uskladnění.

V neposlední době čas, víno neuspícháš, doba zrání je obvykle delší než rok, nelze počítat s tím, že víno je vínem za měsíc nebo dva.

To je jen několik postřehů kde všude se mohla stát chyba...    j.c.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191355
Bratrancove trnkové víno919.7.20191690
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191008
Skleněný chladič36.3.20197343
Jablečné víno191.3.20193641
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185219
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181944
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815350
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134054
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181423
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183327
Jablečné víno81.3.20186437
Borůvkové víno913.9.201710118
Malinové víno 49.9.20174832
Bezové víno223.8.201714520
Rybízové víno 524.7.20173656
Víno z hlohu2928.12.201613129
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163445
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647394
Ostružiny ve vodce1614.9.201621889
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610781
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628042
Jaký další postup s rybízovým vínem?525.7.20165102
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162819
Domácí víno z ananasu1426.6.201610396
Měření lihoměrem162.2.201632276
Ziadne bublinky21.12.20153121
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158457
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512541
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154584
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515249
Jablečný burčák6013.10.2015103174
Domáci víno213.10.20156409
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511376
Jiskra vína720.8.20155653
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515774
Proč mi pění víno?726.1.20158691
Matolinový klobouk - lisování711.6.20145988
Měření PH moštu34.6.20146015
Spínač teploty613.12.201311054
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Lovecký a Turistický salám9.11.2019
Udírna8.11.2019
Jak obalit uzené maso?7.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů