Jak odpeckovat 100 kg třešní?



Stránky: 1,  2   
sluníčko1 - (8) - 69.62 (?) 
25.4.2011 17:18, zobrazeno: 32298x

Letos jsme se rozhodly ze třešní udělat víno, ale nevíme jak je odpeckovat. Máme doma ruční odpeckovávač, ale tím bychom to dělaly do vánoc. Má někdo nějakého pomocníka jak odpeckovat třešně nebo návod na nějakou samovýrobu odpeckovávače? Lihoviny nepijeme takže rady na pálení nepřipadají v úvahu děkuji za odpověď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 199.60 (?), 25.4.2011 17:43

Navléknu chirurgické rukavice a třešně nebo višně mačkám v ruce vsumuté na ochranu proti rozstřiku do 4 litrové láhve. Pecky nevyndavám. Hmotu nechám 3 dny nakvasit, poté vystoupí nahoru měl a dole je oddělená šťáva, kterou přes síto sleju. Během těch asi 3 dnů obsah, vždy když jdu kolem,  promíchám. Oddělenou šťávu v souladu s recepturou vinky namíchám na založení vína. Do namačkané měli je vhodné, již na počátku, přidat namnoženou kvasinkovou kulturu. Pecky během těch pouhých 3 dnů neovlivní chuť výsledného produktu. Obdobně dělám i višňovou šťávu, v které  po doplnění cukrem a ohřátím na 70 st. C zastavím kvasný proces.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
sluníčko1 - (8) - 69.62 (?), 2.5.2011 19:41

Děkuji za odpověď zkusíme a uvidíme

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 13.7.2011 18:13

Je to asi jediný způsob, jak doma pecky separovat.Stejně to bude ale dost pracné takto odpeckovávat 100 kg třešní.Kompoty višní se prodávají s odpeckovanými plody.Tam by možná poradili jinou metodu. Třešně na rozdíl od višní jsou pro výrobu vína méně vhodné.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 13.7.2011 20:06

Těch možnosti je několik.Pokud je doma mixer se skleněnou nadobou tak je to idealni řešeni.Jinak je možne použiti i valeček na nudle nebo prostě třešně rozvařit, scedit do nadoby přes platynko a přes něj ho ještě vylisovat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.135 (?), 18.5.2012 10:04

Drtím třešně nerezovou míchací metlou do vrtačky a tím je rozmixuji v 20 litrovém kbelíku a oddělím pecky a při tom je nerozdrtím, pak s tím šup do sudu! A ve vašem případě, to pak přes síto přepasírujte v rukavicích a je to!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (93) - 38.202 (?), 31.7.2014 21:10

Nevím, zda se tento způsob bude hodit i na víno, dělal jsem tak kvas na pálení:

1. možnost spíše pro kvas na pálení: Sklizené třešně pomačkat, naložit do nádoby a nechat prokvasit. Před pálením separuje takto: Dole pecky, pak šťáva (po odebrání vršku do lisu stačí prolít přes síto) a nahoře hustší měkká hmota s trochou zbylých pecek. Čili opatrně oddělit hustý vršek a prolisovat.

2. možnost spíše pro víno: Sklizené třešně podrtit, nechat krátce nakvasit (trochu povolí měkká hmota a oddělí se) a prohnat lisem. Přecezenou šťávu nechat dokvasit na víno (nemám vyzkoušeno).

Tčešňové pecky se dají dobře využít zašité do textilních pytlíků jako nahřívací nebo ochlazovací polštářky. Vyzkoušeno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 31.7.2014 21:48

Na víno neodpeckovat... proč jo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (93) - 38.202 (?), 16.3.2016 20:41

Podle toho, dáváte-li přednost čistě ovocné chuti nebo chuti "okořeněné" glykosidy, tedy s nanořklým nádechem.  Vyberte si sám. Bude záležet na době, po jaké poprvé slijete/zčeříte "šťávu" -- neboli jak dloho se pecky budou máčet.

Hezký den

Josef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 246.114 (?), 23.6.2016 18:57

Trnkové víno se taky dělá s peckama a louhuju to celou dobu. Hotové víno slévám po úplném dokvašení a je výborné, takže pecek v třešních, bych se vůbec nebál...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika