Jablečný burčák



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 221.43 (?) 
10.11.2008 15:26, zobrazeno: 121319x

Zbyl mi jeden demižon jablečného moštu, můžete mi prosím poradit jak z něj udělat jablečný burčák? Mám dokonce koupenou i kvasnou trubiču... Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 134.71 (?), 10.11.2008 15:50

Kupte si sáček ušlechtilých kvasinek "Vínka" - prodávají se v zahrádkářských potřebách a některých drogeriích apod., sáček živné soli tamtéž. Návod k použití se k nim přidává na samostatném lístku.

Bude lépe mošt trochu přisladit, jinak to nebude k pití. Teplota pro kvašení je ideálně kolem 15 °C, při nižší to hůře kvasí, při vyšší je riziko, že kvasinky začnou rychle odumírat a výsledek bude cítit "přiboudle".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 221.43 (?), 10.11.2008 16:03

takže bez dalších přípravků to nejde? já se jen ptám.  ... někde jsem četla, že burčák jde udělat i bez kvasinek, prý je jemnější, jenže už ty stránky nemůžu najít... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 10.11.2008 19:26

Bez kvasinek to jde zcela snadno, stačí nechat mošt pár dní stát. Ale jemnější není, naopak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 221.43 (?), 11.11.2008 15:11

jak dlouho to asi trvá a jak poznám, že už je akorát - ani moc a ani zlomený...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 11.11.2008 16:37

Doba velmi závisí na teplotě - 3 až 10 dní.
Pozná se to nejlépe ochutnáním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 64.231 (?), 15.11.2008 19:18

Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to tedy dosladit tak 100g cukru na litr moštu. Když zjistíte, že se z burčáku nebo "sajdru" postupně stává málo sladký "rampáš", můžete ho dosladit dalším moštem, cukrem nebo medem. Rampáš má více alkoholu než burčák, ale není bez doslazení dobrý.

Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 87.84 (?), 4.12.2008 11:35

může mi někdo prosím Vás poradit jak mám udělat burčák z jablek?Mám doma 10l demižon a chtěl bych ho využít  Děkuju za případnou radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 115.229 (?), 4.12.2008 11:58

Ja mám tiež založený 25l demižón jablčného muštu na víno, dala som kvasinky a 3kg cukru. Už som ho aj po 6 týždňoch stočila a dala znova kvasiť. Ale neviem čo ďalej. Jablkové víno som ešte nerobila. Ak má niekto skúsenosti, budem vďačná za daru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 4.12.2008 12:48

Demižon by měl být uzavřen kvasnou zátkou. Jakmile přestane ucházet plyn, víno by se mělo vyčistit - zbylé kvasinky a zákal sedne ke dnu. Proveďte druhé stočení, tentokrát můžete již do lahví.
   Tři kg cukru ve 25 litrech, pokud byl mošt z vyzrálých jablek, je poměrně dost, takže víno bude patrně nasládlé. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika