Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > Jablečné víno

Jablečné víno


host - xxx.xxx.194.200 (?)
21.12.2017 23:56, počet návštěv: 6512
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte někdo zkušenosti jak dlouho nechat jablečné víno po druhém stáčení a vyčištění v demižónu než bude vhodné ke konzumaci.Obvykle nechávám jiná vína třeba i rok než je stočím do lahví.Samozřejmostí je jejich úplné vyčištění a uchování v chladu a temnu.Jablečné vyrábím poprvé, tak zdali delší odležení rozvine chuť a vůni jako třeba u šípkového, tomu delší odležení jen prospívá.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jablečné víno


host - xxx.xxx.16.150 (?)
22.12.2017 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každému alkoholu, jablečné víno nevyjímaje, odležení vždy jen prospěje!
U mě to byla samozřejmost. Víno se pilo nejdřív po roce, v době kdy se zakládalo další.
Do láhví jsem stáčel minimálně, uchovával jsem je v demižonech, soudcích nebo sudech.
Jednak z lenosti, úspoře místa, ale hlavně proto, že jsem nikdy neměl profi -filtraci tak kvůli sedimentu.
Ale chce to mít větší množství skladovacích nádob nejrůznějších velikostí. A taky ten první rok vydržet. Pak už to jde...
*
(Dokonce v době kdy ještě nebyla jablečná pálenka tak zprofanovaná jsem nechával takto odležet i cider a lutr. Podle zkušeností a praktik francouzských výrobců Calvadosu).

Rafael.

Připojit reakci
      

Jablečné víno


host - xxx.xxx.194.200 (?)
22.12.2017 13:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky moc za radu.Tak víno nechám odležet ať to stojí za to.Aspoň mne to donutí koupit další demížony.Všem domácím vinařům mnoho úspěchů...

Připojit reakci
         

Jablečné víno


host - xxx.xxx.16.150 (?)
22.12.2017 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tma, chlad a hlavně plné nádoby s minimálním množstvím vzduchu nad hladinou a samozřejmě perfektně utěsněné - ale to jistě víte.
*
S demižony je dnes celkem problém, jsou neskutečně drahé. Daleko dražší než za mých mladších let.

(Taky jsem měl štěstí, že jsem nějaké, hlavně ty úzké a vysoké zdědil, a pak na výprodeje v době kdy se spousta prodejen rušila a daly se získat skoro za hubičku. Na druhou stranu, co tehdy nebylo, je dnes k mání spousta soudků a sudů z vínuodolných potravinářských plastů. Díky za ně. Anebo za nerezové kádě - i když tam je někdy problém s utěsněním).
*
Domácímu - ovocnému vinářství Zdar a ať se Vám daří!

Rafael.

Připojit reakci
            

Jablečné víno


host - xxx.xxx.194.200 (?)
25.12.2017 10:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě dotaz,,,než jsem víno uložil ochutnal jsen a se zdálo se mi dosti kyselé. Jablečného moštu-cukr změřen 11% bylo 20.l něco rozděleno do cukerného roztoku, žádná voda nepřidána.Dáno 5.kg cukru, rozděleno na třetiny a přidáváno postupně co týden.Kvasinky hlubokoprokvášející až 16%.Mošt měřen PH 2. Ten mošt se moc pít nedal opravdu dosti kyselý.Tak nevím jaestli stačí dosladit to cukerným roztokem dle uvážení, nebo se to časem zlepší a nebo nějaké jiné řešení.Dělám i jiná vína ale tak kyselé jsem ještě neměl...

Připojit reakci
               

Jablečné víno


host - xxx.xxx.48.2 (?)
25.12.2017 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Málokteré ovoce na rozdíl od révy obsahuje vyvážený obsah kyselin. Proto se musí před kvašením upravit. Buď přidáním kyselin nebo naopak odkyselením.
Odkyselení se nejčastěji provádí zředěním moštu vodou - čím kyselejší surovina, tím více vody.
U klasického révového vinařství je toto samozřejmě nepřijatelné tak se kyseliny srážejí nějakou zásadou. Vinařské obchody k tomu nabízejí širokou škálu přípravků. V nouzi lze použít i jedlou sodu, ale ta je dost agresivní a pokud se použije nevhodně způsobí alkalickou reakci a víno bude prázdné a vodnaté.
To samozřejmě platí i u komerčních odkyselovacích prostředků. Navíc ovoce, v našem případě ta jablka, obsahují jiné kyseliny než révový mošt tak výsledek nedokážu odhadnout. Nemám s tím větších zkušeností protože jak mi nějaké víno nechutnalo, tak šlo do palírny. Žádná škoda mi tím takto nevznikla a neměl jsem proto větší důvod nepovedená vína napravovat. Jen jsem se pro příště poučil.
*
Pokud víno přisladíte docílite tím jen toho, že kyselost bude přebitá sladkosti. Takové víno bude těžké na žaludek, bude po něm pálet žáha apod.

Dalším řešením, mimo toho chem. způsobu by mohlo být zředění cukerným roztokem a nechat ještě kvasit.

Na samovolné odbourání kyselin během ležení se nelze moc spoléhat, probíhá u velmi kyselých vín ve vcelku zanedbatelné míře.

Rafael.

Připojit reakci
               

Jablečné víno


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.12.2017 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U jablečného vína je v případě kyselého moštu třeba něco udělat s těmi kyselinami, nejlépe hned při zakládání.. Neutralizovat kyseliny, to v domácích podmínkách dobře nejde. Elegantním řešením je naředění moštu oslazenou vodou. Obvyklá dávka je 8l moštu, 1,5 - 1,8 kg cukru a zbytek vody do 10 litrů.
   U hotového vína nevím. Část kyselin se může rozložit, ale výraznou změnu chuti nečekejte. Řešení jsou dvě. Buď dosladit a vyrobit tak dezertní víno (trochu bolehlav) nebo scelit s jiným vínem vyrobeným ze sladkých jablek a naředěného moštu.

Připojit reakci
                  

Jablečné víno


host - xxx.xxx.194.200 (?)
1.3.2018 12:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jabčák...

Obrázky:

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jaký další postup s rybízovým vínem?722.11.20195248
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191475
Bratrancove trnkové víno919.7.20191749
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191051
Skleněný chladič36.3.20197367
Jablečné víno191.3.20193713
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185271
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181973
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815456
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134502
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181453
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183355
Jablečné víno81.3.20186513
Borůvkové víno913.9.201710174
Malinové víno 49.9.20174863
Bezové víno223.8.201714607
Rybízové víno 524.7.20173690
Víno z hlohu2928.12.201613244
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163479
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647599
Ostružiny ve vodce1614.9.201621956
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610861
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628102
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162852
Domácí víno z ananasu1426.6.201610457
Měření lihoměrem162.2.201632385
Ziadne bublinky21.12.20153154
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158505
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512609
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154611
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515362
Jablečný burčák6013.10.2015103378
Domáci víno213.10.20156453
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511442
Jiskra vína720.8.20155693
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515869
Proč mi pění víno?726.1.20158738
Matolinový klobouk - lisování711.6.20146033
Měření PH moštu34.6.20146058
Spínač teploty613.12.201311090
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11:22
Uzení masa11:21
Uzení masa7:42
Kaiserova elektrická udírna21.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů