calvados a.j.



Stránky: 1,  2   
volodek - (4) 
16.8.2004 22:36, zobrazeno: 47237x
Kdo poradí, jak správně udělat kvas, např. z jablek.Ještě jsem to nedělal a chtěl bych to zkusit - ne jenom z jablek
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 249.28 (?), 3.10.2006 20:11
Nejlepší je jablka na drtiči rozemlít,nechat je jeden den odpočinout,ať pustí šťávu,pak je prolisovat.Vylisovaný zbytek zalít vodou,nechat den vyluhovat a ttaké prolisovat.Šťávu nalít do kvasných nádob a nechat alespoˇdva měsíce kvasit.Možno i déle.Pak nechat vypálit a ředit na 50%.Je to nelepší koncentrace..Při menší koncentraci dochází k zakalení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.13 (?), 24.10.2006 14:16

Kvas z jablek je nejlepší z čistého moštu. Čím více druhů jablek, tím lépe pro chuť. Pokud možno neředit, tekuté je dostatečně a klesala by cukernatost. Je možné přidat kvasnou kulturu (prodávají např. pálenice, nebo drogerie vinné kvasinky, kvasnice pekařské se nedoporučují), ale není to nutné, mošt kvasí spontáně sám od sebe. Omytím jablek se kvasinky neodstraní. Nádoba na kvašení musí být čistá, nejlépe plastová a musí jít těsně uzavřít kvasnou zátkou. Efektivní kvašení probíhá při objemu nad 120 litrů. Kvas potřebuje klid a teplotu mezi 10 - 20 stupni celsia. Teplota ovlivnuje rychlost procesu. Při nižší je pomalejší a čistší kvašení a lepší pálenka. Za ideál se považuje 18 stupňů, ale např. nejlepší slivovice je z kvasu který kvasil při 10. Konec kvašení se pozná podle ukončení unikání CO2 - čas začít měřit cukernatost. Většina kvasů je "hotová" mezi 4 - 2 % obsahu cukru.  Většina pálenic s webovou stránkou prezentuje informace o zakládání kvasu dle druhu ovoce. Přeji mnoho úspěchů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 229.3 (?), 10.12.2006 11:04
http://www.slivovicka.cz/index-kvasyap.html Vřele doporučuji vespod doporučenou knihu. Mám ji a nestačil jsem se divit po její koupi, kolik jsem toho dělal špatně. Jsou v ní návody na veškeré ovoce včetně teorie pálení. Jedu podle ní 3 roky a je to změna.Za nejdůležitější považuji princip "zápachové uzávěrky" u veškerého kvasu. A.Z
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.20 (?), 10.12.2006 12:51

Stránky   http://www.slivovicka.cz   jsou   moc pěkné. Věřím že lidé z okolí musí být moc spokojení. Hezké prostředí, služby a i přístup majitele. Být to blíž, hned bych se tam podíval.

Nevím kde by se ta knížka dala sehnat,  je to již dost dlouhá doba od vytisknutí. Já jsem měl dost roků obědnanou knihu ,,Výroba slivovice a jiných pálenek "   z nakladatelsví  MAXDORF. V roce 97 jsem se dočkal a kniha mi přišla.    VašekB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 218.137 (?), 6.7.2007 6:50
Najkvalitnejsia palenka je urcite, ked z ovocia urobite najprv vino, ale nie pri kazdom ovoci je to vhodne. Chcel by som len doplnit moj postreh. Ja este pred palenim pridam do hotoveho kvasu jednu lopatku cca1/2 kg haseneho vapna na 130-150 litrov. Treba dat pozor,lebo dochadza k reakcii a kvas by vam mohol pretiect. Tak, ze si ho treba rozdelit. Totiz vapno stiahne neziaduce primesi kvasenia a po takomto osetreni kvasu je palenka pozorovatelne kvalitnejsia.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 6.7.2007 9:29
Vápno určitě vylepší kvas, s nežádoucími druhy kvašení. Do správně založeného, ošetřeného a zdravého kvasu to, myslím, není potřeba.
  Stránka www.slivovicka.cz se mi taky líbí, už proto, že nedoporučuje doslazovat kvasy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 1.35 (?), 23.11.2008 19:07

Letos jsem vypálil kalvados a nedá se pít, má nepříjemnou příchut po černých jeřabinách, je to pro mne malá osobní tragédie.Nevíte prosím někdo, jak se dá taková chut a vlastně i zápach odstranit, nebo něčím přerazit?Dík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 71.26 (?), 23.12.2008 9:52
Ja som toho roku prvý krát vyskúšal čaro prípravy kvasov a pálenia a už som v tom po uši. Chytilo ma to poriadne. Začalo to tým, že bola úroda čučoriedok (boruvek) a verte či nie, po tom ako sme doniesli 260 litrov tak som sa rozhodol polovicu naložiť do suda. A neľutujem... čučoriedkovica má síce ešte len 3 mesiace, ale už stojí za to. Do ďalšieho suda som naložil jablká, všetky umyté, potom rozkrojené a vyčistené a následne rozdrvené a zaliate muštom. Pálil som ich v sobotu. To je rozprávka. Doteraz som mal voči jablkovici averziu, ale teraz už viem, že to preto, lebo tí čo ju vyrobili sa vykašlali na kvalitu. Uvažujem teraz polovicu upraviť vložením dubových triesok do demižóna pre získanie farby a inej chute aj keď tejto originálnej nič nechýba a vonia nádherne po jablkách. Slivovicu som pálil z nádherne voňajúceho kvasu z drobných sliviek, ale výsledok ma nenadchol, príliš cítitť horkosť z kôstok (peciek). Možno sa to časom zaokrúhli, ale ak beriem chuť a vôňu surového destilátu, tak jablkovica je neporovnateľne vyššie. Teším sa na pálenie kalvadosu, lebo mám 50 litrov čistéhu muštu z neskorých jabĺk s počiatočnou cukornatosťou 16%. Predvčerom sa mi potopil koláč u hrušiek, takže som to napevno uzavrel a preniesol do chladu. Ale potebujem info - škodí hotovému kvasu mráz? Do pálenice som objednaný až na 11. 3. 2009. Ďakujem a páleniu zdar. JOHNY
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.130 (?), 23.12.2008 16:03

Zdravim Johny. Odkiaľ Ste a kde pálite?

Mám čiastočné obavy o Váš kvas. Ak sa prevrátil a nahlásený Ste až o iac ako dva mesiace,  kvas by som okyslil kyselinami, aby sa zabránilo činnosti octových kvasiniek, pred uzavretím vysíril a vzduchotesne uzavrel. S nízkou teplotou (pod 1C by som ho nedával) a v tomto prípade s prospešnou chémiu je to smerodajné k zachráneniu kvasu. Známy to, o niečo ako tri týždne od prevrátenia koláča, prešvihol. Z plného kotla vypálil horko-ťažko 10 lirov. Boli to síce letné hrušky kvasené na teple.

p.s. Nikdy sa s hruškami nenahlasujem dopredu. Poznám páleničiara dobre, zavolám mu a vždy sa stalo, že mu niekto vypadol, alebo mi urobí miesto. Človek je vtedy ale v pohotovosti. No vy nemusíte mať šťastie na páleničiara.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:01
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika