Burčák z vína - jak na to?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?) 
9.10.2013 13:22, zobrazeno: 27076x

Zdravím, před 3 dny jsem vymačkal a vylisoval stolní bílé hrozny asi 15 l a jelikož chci poprvé zkusit burčák a porovnat nakolik se liší vlastní od těch od prodávaných u cesty, tak bych měl dotaz co vše dodržet pro kvalitní výsledek.

Dal jsem ho do 20 L demižónu, rozpustil 3/4 kila cukru v horké vodě a přidal / je to dostatečné množství nebo ještě přidat? nechtěl jsem to zas moc přesladit / podotýkám,že při mačkání jsem přidal asi ještě 1,5 l vody pro lepší vyluhování ze slupek - odhaduji 15 l štávy + 1l vody + 3/4 kg cukru rozpuštěný asi v litru.

Zazátkoval a vyvedl hadičku do sklenici od výživy s vodou

Za jak dlouho by to mělo asi začít bublat a kdy - jak poznat kdy bude hotový - ideální stav na zmrazení do mrazáku na vánoce ?

Případně nějaké další vychytávky? díky za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 9.10.2013 13:35

Já tedy osobně nejsem odborník na burčák, letos jsem ho ze stolních dělal poprvé, ale ten Váš se asi zas tak moc od toho u silnice lišit nebude.

Kolik sladkosti šťáva měla?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?), 9.10.2013 13:38

Právě nemám cukroměr ani moštoměr tak těžko odhadnout a investovat se mně zatím do něj nechce, proto tenhle dotaz kolik cukru :p)

A než si dovezu od tchána za 14 dní může být pozdě

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 9.10.2013 13:58

Já do něj zainvestoval, není to zase taková položka.

JInak je mé dílo tady, je tam i množství cukru na stupeň a 100 l šťávy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.10.2013 14:54


  U jablečného burčáku se mi osvědčilo 9 litrů moštu, 1l vody a 0,9-1kg cukru. U vína to bez znalosti cukernatosti hroznů   snad ani nejde. Rozdíly ve sladkosti mohou být veliké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 39.219 (?), 9.10.2013 15:34

Vodu nééé.  nastavovat šťávu z vína vodou s cukrem taky nééé. Investice do moštoměru je pro představu 150 - 200 korun. Kdo pracuje s mošty nebo vínem pravidelně, nedá se bez něj obejít. Doslazuje se pokud není v ovoci dostatek přírodního cukru u bílých vín obvykle na 21°NM, u červených vín na 23°NM.     1,1kg cukru zvýší cukernatost o 1°NM/100l moštu. Mošt obvykle očkuji kulturou ušlechtilých kvasinek, což se pro cílenou výrobu menšího množství burčáku dá vynechat.   Pozor ale - letos se většina vín rozkváší obtížně, tak si to frkněte někam k teplu.  Bouřlivé kvašení přehlédnout nejde, to je ten správný okamžik k vypití.     laugh     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 9.10.2013 16:54

Burčák vznikl z nedočkavosti v půstu, protože staré sa minúlo a nové ešče nedokvasilo.Složení moštu na víno a moštu na pravý burčák n e n í rozdílné.Burčák nastavený sladkou vodou je už jakýsi druhák a patřičný bolehlav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 9.10.2013 17:27

Druhák neboli kvasničák, oblíbené to sladké pití cykloturistů laugh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 9.10.2013 19:01

Také jsme uchvátili dost významné místo v celosvětovém měřítku.Údajně jsme na na 5.místě ve spotřebě alkoholu na hlavu.A to není zanedbatelné.Viděl někdo prodávat burčák podél cest jinde, než u nás?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 178.235 (?), 10.10.2013 10:00

Neúcta k Božímu daru, jakým i víno je, jsou různé košty na Zimních stadionech, které už svým prostředím tento božský mok degradují.Ani cimbálová muzika na věci nic nezmění a na útulnosti nepřidá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika