Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.A to celkem dozajista bude platit.Prý je lečívá od květů až po kořen.
No i já jsem se letos prvně nechal zlákat k výrobě vína.Stalo se to asi tak...
Kvůli te potvoře vrtuli třešnové, a jejímu včasnému postřiku proti ní, jsem tak dlouho pečlivě sledoval průběh kvetení bezu černého, až jsem přišel na to, že by se z těch květů dalo něco kloudného a chutného vyrobit.
Našel jsem různé recepty na netu.ale usoudil jsem, že letos už sirob, ani marmeládu dělat nebudu...,dokonce ani nebudu dělat osmažené kosmatice.Pro ty, kteří o tom, tak jako já jaktěživ neslyšeli, krátce osvětlím.Jsou to obalované, smažené bezové květy.Recept po mě nechtějte.
Nakonec jsem usoudil, že nejlépe mě bude vyhovovat dobré léčivé víno na zimu, nebo letní, vodou vylehčené bezové vinné pití.
Recept pro výrobu bezinkového vína jsem použil takový.Svařit na tři litry vody 1.2kg. cukru.Po vychladnutí přidat 6-10květů zbavených třapiny, přidat nakrájený citron, a vinné kvasinky.Množství si lze poměrově upravit dle svého.Demižon, nebo sklenici uzavřít.A už to dva týdny kvasí.