Ako pricukrit rozmiagane hrozno?



dr.lecter - (28) - 137.192 (?)
5.11.2015 15:18

dakujem pekne :)

 taky som mal aj plan tak to sedi.

ale myslim ze do jari je daleko, v januari uz musi byt aj vypite :) 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 225.241 (?), 3.11.2015 22:00

Nejsem komerční vinař, ale jen domácí výrobce pro svou potřebu..
A s laboratorními vzorky zkušenosti taky nemám. Většinou jsem prováděl své pokusy ve větších objemech. A pokud se nepovedly, tak jsem je odvezl do palírny - žádná větší škoda se mi proto nestala...
Kdybych věděl, že tazatel má na mysli 10l, tak bych na ten zbytečně nasypaný cukr do rmutu vůbec nereagoval. Těch pár dkg nebo gramů...
Ale ve větším množství...
*
Další věci asi v tom objemu a způsobu výroby myslím nemá cenu řešit.

Rafael.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dr.lecter - (28) - 137.192 (?), 4.11.2015 16:20

takze ked to nema cenu riesit v takto malom mnostve (malo by to byt do 10lit mustu po vylisovani) co najlepsie pre mna spravit???

ja by som to spravil nasledovne : 

rozmiagat bobule, odmerat mustomerom, docukrit na 23,kazdy den to 2 xkrat premiesat aby to bolo stale pod hladinou tzv kolac, ked uz byde vyrazna cervena farba po napr,7dnoch to vsetko vylisujem, hotovy must zas odmeriam, popripade docukrim na 23,nalejem do demiona, hodim nejake kvasinky, po cca 4 tyzdnoch ked dokvasi stiahnem ciste vino rovno do flias a skonzumuje sa to :) co vy na to???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.224 (?), 4.11.2015 16:45

Postrádám ve Vašem postupu několik fází jako jsou dokvášení,, odkalování, stáčení, filtrace - obecně školení vína. U červeného je dále žádoucí, aby proběhla jablečno mléčná fermentace.  Rovněž se nějak pozapomělo na bentonit, síření popř léčení vína v případě nejakých nemocí. Úplně se vynechal čas pro zrání / ležení / vína.  Osobně bych dílem poskytl rodině čerstvou hroznovou šťávu a ze zbytku vyrobil burčák, pokud trváte na svém úmyslu vyrobit víno z celého objemu, zkuste zi vyrobit růžové víno, Je technologicky míň náročné, výroba trvá kratší dobu a surovina kterou máte k dispozici je pro něj vhodná. Znamenalo by to ovšem lisovat ihned. To že zbavíte hrozno třapin před lisováním, by měla být samozřejmost.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dr.lecter - (28) - 137.192 (?), 4.11.2015 18:09

tak to necham nakvasit len zopar dni koli lepsej farbe a urobim ten burcak, len kolko kvasi burcak? kratko nie? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.224 (?), 4.11.2015 18:17

Taky na to není jednoznačná odpověď, V závislosti na teplotě. V pokojové      4 - 8 dní???     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dr.lecter - (28) - 137.192 (?), 4.11.2015 18:41

alebo mi niekto prosim presne povedzte ako to spravit, od A po Z. akurat som to dogniavil tak na vymyslanie uz neni vela casu...

dakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.7 (?), 4.11.2015 20:51

Nedělejte z toho žádnou vědu.

Hrozny bez třapin podrtit a když jinak nedáte, tak i hned přicukřit. Nakvašovat v teple, nejlépe by bylo pod nějakým jalovým víkem. Tak dlouho až Vám bude vyhovovat barva. Pak vylisovat a dát kvasit. Bez přidavku kvasinek - ty už přece jsou v tom rmutu a kvasí tam. Cukr už nepřidávat když jste ho dal do drtě na začátku. A pokud ho ubylo, tak vykvasil.

Po dokvašení, když se víno začne čistit stáhnout z kalů do menší nádoby - aby byla plná, a nechat dokvašovat a čistit. Toto pak ještě zopakovat až budete spokojen s čirostí. Nádoby, ale musí být vždy plné a omezen přístup vzduchu - bublátko.

(Když nemáte menší a menší nádoby pro stahování lze do původní nasypat nějaký inertní materiál nebo nějakou malou nádobku s vodou).

No, a někdy na jaře můžete stahovat do láhví.

Rafael.

Nakvašování
Nakvašování
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dr.lecter - (28) - 137.192 (?), 5.11.2015 15:18

dakujem pekne :)

 taky som mal aj plan tak to sedi.

ale myslim ze do jari je daleko, v januari uz musi byt aj vypite :) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.19 (?), 5.11.2015 18:44

To delší uležení a zrání není samoúčelné. Během té doby ještě probíhá spousta procesů zlepšujících kvalitu!!!
*
Trochu napomůžou níže uvedené způsoby. Ale hlavně jsem je používal když jsem potřeboval dlouhodobé uložení v láhvích a jako zabranění sekundárního kvašení při přenesení do tepla a omezení nákaz. Místo síření a chemických konzervací.

Můžete zkusit, měl jsem s tím dobré zkušenosti i jak trochu "posunout" nápoj v čase. I bez doporučeného přicukření.

Umělé stárnutí vína, Valenta.
----------------------------------------------
Až na malé odchylky je postup obdobný sterilizaci (pasterizaci). Provádí se z neznalosti velmi ojediněle nebo u vín nevhodného druhu. Zpravidla uměle stárneme domácí vína, připravená ze sušených plodin, někdy těžší vína s větším obsahem cukru, u nichž není větší nebezpečí nemoci a vad.


Postup:
Při posledním stočení, když můžeme předpokládat úplné vykvašení, vmícháme do vína 15-20 Dg cukru na 5 l vína a plníme je do láhví. Otevřené láhve vkládáme do většího hrnce (nejlépe sterilizačního), v němž je již voda teplá 50° C, přiklopíme víko, pak zvýšíme teplotu na 70-75° C a udržujeme ji 15 minut. Důležité je vkládat láhve až do teplé vody!

Po vyjmutí láhve zazátkujeme a dnem vzhůru je ponecháme velmi zvolna vychladnout (např. zabalené do pokrývek). Po případném utěsnění (parafinování) a zajištění (želatinovým klobouckém) je uskladňujeme.

Víno můžeme nechat stárnout také v uzavřených lahvích při zajištění (viz obdobný postup sterilizace vína obr. 10 a obr. 11).
Umělým stárnutím získá víno neobyčejně na kvalitě a pří otevření i po krátké době chutná jako 2- 3 roky staré.

O sterilizaci (pasterizaci) mluvíme obyčejně v souvislosti s přípravou moštů. Tímto postupem ničíme nejrůznější škodlivé mikroorganismy a mošt se stává sterilním. U domácího vína se sterilizace dosud více neuplatňuje, ponejvíce z neinformovanosti, přestože se jí kvalita vína zlepšuje. Mimoto je tento způsob jedním z nápravných účinných opatření při nemoci vína octěním a můžeme jej provádět i v domácnostech, kde nemáme sterilizační hrnec (obr. 10).

Do hrnce vložíme na podložky nepravé dno (e) s vyvrtanými otvory, nalijeme vodu tak, aby láhve určené ke sterilizaci byly ponořeny až po hrdlo, víkem přivřeme izolovaný drátek (a) vedený dvojmo pro snazší manipulaci a zahříváme do dosažení teploty 70-75° C. Při této teplotě ponecháme láhve asi 15 minut. Aby v důsledku roztažnosti objemu zátky nevystřelily z hrdla, vložíme do hrdla před uzátkováním slabý izolovaný drátek (obr. 11), který po skončení sterilizace jednoduše vyjmeme. Jinak je možno zátky zajistit lékárnickým uzlem.

I při tomto postupu nastane jako u první první metody znatelné zlepšení kvality.

Ale po pravdě napsáno používal jsem tyto metody jen u vín která jsem chtěl dlouhodobě uskladňovat v láhvích a v nevhodných podmínkách. Jinak jsem dával přednost vhodným umělohmotným sudům, demižonům, studenému sklepu, klasickému ležení a mimo koštování se vína začala pít až po roce - při další sklízni příslušné suroviny...

Atˇ se daří.

Rafael.

Staření - pasterizace.
Staření - pasterizace.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 187.224 (?), 5.11.2015 19:09

Popravdě, tohle bych nečekal. K první degustaci bych si pro porovnání přikoupil ještě lahev dobrého francouského a porovnal chuť vína, s chutí "zavařeného nehotového nakvašeného vinného nápoje z červených hroznů".

frown   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika