Hlavně nezapomeňte přidat živnou sůl protože bylinný výluh a cukr k výživě kvasinek nestačí. Kvasilo by to velmi neefektivně a lenivě!
*
Víno z květů černého bezu.
ing. Valenta, Příprava domácích vín, (bible domácích vinařů a podobných expedimentátorů).
----------------------------------------------------------------
(Rp. na 5l nádobu)
Květu z černého bezu se v domácnostech, zvláště na venkově, používá k přípravě kosmatic a osvěžujících nealkoholických nápojů. Při tom je víno z těchto květů snad vůbec nejlacinější, ale také velmi lahodné. Svou chutí připomíná muškátové víno. Na kvalitě získává delším uležením.
Postup:
10 okvětí černého bezu očistíme pod tekoucí vodou od prachu a drobného hmyzu, nos-
nou stopku co nejvíce zkrátíme. Květy necháme okapat a spaříme roztokem 1 kg cukru ve 4 l vody. Přidáme 1/2 balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe dva na
plátky nakrájené citróny bez jadérek i s kůrou) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Směs ponecháme asi týden v kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou. Zákvas procedíme, vymačkáme a mošt ponecháme stejným způsobem kvasit. Víno se velmi brzy čistí a po vykvašení je přetočíme a plníme do lahví.
*
(Omytím květů se zbavíte pylu, považuji to za zbytečné až nevhodné. Ale to je každém, jaký je kdo "hygienik").
Lepší je se důkladně věnovat zbavení se zelených stopek.
Rafael.