Vážený pane, zdá se, že chcete ohromit co nejodbornějšími slovy z vinařské terminologie. Nejsem si ale jist, jestli jste někdy rybízové víno vůbec připravoval. Nevím, k čemu nám jsou údaje, co povoluje zákon a co zakazuje EU.
Dozreté biele ríbelze majú kyselín pomenej. Záleží na zbere. Keď na kríku zavädajú, kyselín v nich veľa nezostáva.
Já tedy nevím jaký máte rybíz u Vás, ale já mám i v plné zralosti rybíz nezvadlý (a taky na chuť dost kyselý). Když je nechám na keři velmi dlouho, bobule postupně odpadávají. Zvadne jen několik posledních bobulek, všechny pak jen v případě, když se nalomí nebo uschne celá větev.
Z bielych ríbezlí to ide aj bez vody - to si opravdu nemyslím. I odrůdy se sladkými bobulemi se tak popisují ve srovnání s ostatními rybízy, ne s jiným ovocem. Sladký Losan a Jantar je vždy kyselejší než navinulá ryngle.
Vždy ideo víno s prívlastkom, ale nie o víno prívlastkové. Takže prívlastok ríbezľové je rovnaký prívlastok ako víno dezertné s prídavkom korenín, cukru, medu, alkoholu...
To už je slovíčkaření s účelem zcela zakalit vodu (tedy víno).