Víno z okrajových oblastí, kde hrozny už zdaleka nemají potřebnou cukernatost ale občas se jich urodí dost, se dělá jako ovocné víno.
Připraví se rozkvas vinnými kvasinkami, do půl litru převařeného moštu ochlazeného na 30 st C, klidně i jablečného. Za dva dny se intenzívně rozkvasí. Ale může to být klidně i půl litru koupeného kvasícího burčáku..Bobule, lepší červené než bílé, ale mohou být i bílé, se otrhají z třapin a zmáčknou v ruce. Měly by rozmačkané naplnit 8 - 10 litrový kýbl. Ca 8 - 10 litrů vody se svaří s 3 -4 kily cukru, podle cukernatosti hroznů. Nechá se ochladit na 30 st C, pak se vlije do cca 20 litrového demižónu, přidají se otrhané a rozmačkané hrozny a rozkvašený zákvas. Nechá se kvasit pod kvasnou zátkou, dokud většina bobulí neklesne dolů.Víno se potom stáhne do cca 10 - 14 litrového demižónu, kde se nechá dokvasit a potom nalahvuje Zbytek vína, rozmačkané bobule, kal ze dna atd se může zkusit nějak přefiltrovat a vytlačit na nějaké druhořadé víno nebo schovat jako přídavek do ovocného kvasu.