Děkuji za odpovědi. Ručně jsme odstranili shnilé bobule a prohnali mlýnkoodšťopkovačem. Nyní necháme rmut 6 hodin a vylisujeme. Cukroměr ukazuje 23,3% sach.(při 18st) a moštoměr ukazuje 21,5 (kg/HA) (nesoulad je v pořádku?) Další postup: po vylisování zasíříme mošt pyrosulfidem, a necháme do zítřka "sednout" kal. A jelikož nemáme bentonit, odkalíme opatrným stočením (máme čiřidlo Mostgelatine 250g, lze v této fázi použít?) A po odkalení nasadíme kvasinky a uzavřem demižon kvasnou zátkou. Je to ok? :)
ještě jeden dotaz: všude se píše, že macerace rmutu dělá bez přístupu vzduchu. To mám kád přetáhnout potravinářskou fólií? Jak to prakticky řešíte vy?
velký dík za pomoc