odpuzení včel

host - 180.82 (?) 
17.8.2006 17:08, zobrazeno: 40640x
jak a čím odpudit včely z kvetoucíhon přísavníku kterým máme porostlý dům?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 17.8.2006 23:50
Obávám se, že včely z přísavníku nijak nedostanete, mají ho ve velké oblibě a létají na něj i když je jinde relativně vydatnější pastva.
Máme taky psím vínem porostlou chatku a nikdy jsem ještě nedostal žihadlo od sbírajích včel, takže to neřeším...

host - 180.82 (?), 19.8.2006 10:18
jenže naš pes je neustále chytá a nemůžeme ani nechat otevřená okna a dveře

host - 244.114 (?), 25.8.2006 19:48
Včel se nezbavíte a byla by i chyba proti nim bojovat.Takže vám asi nezbyde,než do oken a dveří dát sítě a budete mít klid nejen od včel,ale i od much a jiného hmyzu.

host - 237.104 (?), 27.5.2012 17:57

dobrý den mám zahradní jezírko které je plné včel..Naše paní sousedka má ůle na zahradě ale nemá pro ně nikde zdorj vody takže lítají k nám.myslíte si že když by měli zdroj vody u ůlů lítali by o 30 metrů dál?? Děkuji za názory popřípadě jak jinak včely odpudit (nikoli zabít) vysoký plot nepřipadá v ůvahu.Děkuji za všechny názory i rady

host - 9.2 (?), 27.5.2012 18:45

Složité. Jestli je to jezírko přírodní, bude to problém. Včely tu vodu rády (nejraději mají slanou, např. zředěnou močůvku). Napáječka blízko úlů by pomohla, ale včely to nemaí moc rády, radši létají pro vodu dál a pak je tom čistá voda. Dále ta napaječka nesmí NIKDY být bez vody, jinak si na ni odvyknou a už na ní nelétají, i kdyby tam voda byla. Spíše ji využijí zjara za chadu a v létě jdou jinam. Pokud možno, upravte jezírko tak, aby u břehů byly nějaké plovoucí rostliny, nebo listy, z kterých se včely mohou napít. Nejhorší jsou hladké svislé stěny. Odpudit včely nelze.

host - 69.62 (?), 28.5.2012 7:53

Souhlasím s předpřispěvatelem. Ony si zdroj spíše vybírají samy. Zdroj u úlů nic neřeší.Část jich bude létat na napaječku, ale zbytek bude stále na Vašem jezírku. Dobré jsou ty zmiňované vodní rostliny s plovoucími listy. Pokud byste dal lekníny, mám zkušenost, že snadno přistanou na listech a z okraje sají vodu(dělají to i vosy a jiný hmyz).Rády sedají na hladinu, která je porostlá hustě Okřehkem apod. Včely také rády berou vodu ze savých ploch či materiálů jako je třeba mech či žabinec na hladině, vlhký písek po dešti atd.atd..Čerstvou studniční vodu ignorují. Sedají třeba na čerstvě odebrané plochy kompostu či zetlelého hnoje.Houfně sedají i na půdu, která je nasáklá š´távou z kompostu. Klidnmě berou vodu z pohozených pneumatik, folie atd. Těch včel na Vašem jezírku se nemusíte bát.U nevčelaře to jejich bzučení vyvolává obavy, zvlášť když se jich u takovéhoto zdroje slétne hodně, ale mimo své hnízdo (úl) neutočí. Pokud je včelstvo ostřejší brání hnízdo i do vzdálenosti několika metrů a to hlavně ve směru česen (vsupů do úlu). V terénu se nebrání.Většinou se chová plaše.Včely vidí rychle se pohybující předměty.Pokud se pohybujete pomalu, snadno Vás přehlédnou. Spíše si všimnou, že mrkáte očima, než že tam u nich jste.Pokud ano, tak po nějaké době to většinou zaregistrují čichem, ale jak jsem napsal.Mimo svůj domov a jeho okolí nejsou agresivní.

host - 237.104 (?), 28.5.2012 13:44

díky za všechny rady je pravda že mám jezírko kde okraje jsou spíše nasáklé vodou a je tam mělko a včely jsou tam... i když mám lekníny tak se spíše shromaždují na kraji což mi hrozně vadí kdyby byly na leknínech uprostřed jezera tak by to bylo v poho... dnes jsem krmil ryby z ruky jedna rybka vyskočila vystříkla vodu a včely hned zautočili tak jsem chytil prá žihadel... musím to prostě nějak vyřešit nějak je odpudit tak už to dál nejde je tam tak 500 včel odhadem

brousek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 175.210 (?), 29.1.2013 9:48

Ničím, jestli vám až tak vadí, budete se muset zbavit přísavníku, nebo přehodnotit váš vztah ke včelám. Tam, kde včelky mají nějakou snůšku, tak se starají o to, aby nanosily co nejvíce domů.Přísavník odkvete, včelky o něj ztratí zájem.

brousek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě13:51
Pila8:28
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025