Živý plot(lapač prachu)



host - 116.21 (?) 
1.7.2018 16:05, zobrazeno: 1840x

Dobrý deň,
Potrebujem poradiť vhodnú rastlinu do živého plotu.
Dôvod toho že chcem vysadiť živý plot je pomerne frekventovaná prašná cesta, ktorá lemuje celú jednu stranu záhrady. Nejde mi o súkromie, ale o to že všetko ovocie(ríbezle, černice, hrozno atď.) je neustále silno zanesené vrstvou prachu a to aj vo vzdialenosti 4 metre od tej cesty! Čiže plot má slúžiť ako lapač prachu.
Ideál v mojich predstavách je asi nejaký takýto:
1.) Prirodzená výška v rozmedzí 1,8m-3,0m(aby to netrebalo strihať a starať sa o to)
2.) Aby to nerástlo príliš do šírky najviac tak 1 meter(pomerne blízko plotu rastie alej starých vysokokmenných jabloní na vzrastnejšej podnoži).
3.) Aby to nemalo vysoké nároky na vlahu(je to teplá oblasť s minimom zrážok+ pôda je vysoko priepustná, takže aj to málo čo naprší okamžite stečie niekde do podzemia)
4.) Sadenice musia byť cenovo dostupné, prípadne ľahko rozmnožiteľné z odrezkov, semien a podobne, keďže ide o pomerne dlhý úsek cca 85 metrov a sadeníc bude treba ozaj veľa.
5.) Plot môže byť opadavý, keďže v zime a na jar ma ten prach voľako netrápi. + treba brať v úvahu že kvôli spomínaným jabloniam je to miesto dosť zatienené, tak aby to rastliny znášali

Predtým tam bol vysadený Buxus(Krušpán), ale ten pred troma rokmi padol za obeť Mére krušpánovej a od vtedy mám ten problém s prachom na ovocí.
Tak či onak sa ten krušpán dosť rozširoval do šírky a zasahoval do spomínaných jabloní, takže ho trebalo pravidelne rezať, ajkeď je pravda že po ostrihaňí až tak rýchlo nerástol(suchá oblasť+ zlápôda). Moja predstava je teraz zasadiť, povedzme prvých 5 rokov polievať, odburiňovať a podobne a potom sa už vôbec nestarať a vyhnúť sa rezu, keďže ide o pomerne veľa metrov toho plotu. Preto hľadám rastlinu, ktorá prirodzene nerastie širiko a ani veľmi vysoko.
Vopred ďakujem za všetky rady a som ozaj zvedavý, či taká rastlina čo by spĺňala moje kritéria vôbec existuje.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 225.115 (?), 1.7.2018 17:13

V obdobné situaci jsme použili kroucenou vrbu - nastříhané větve jsme zapíchali do půdy asi půl metru od sebe, přijaly se všechny, nechali jsme je, ať si rostou - do dvou let z nich byl neprostupný hustý vysoký porost. Asi čtvrtý rok jsme na jaře provedli seříznutí kolmých silně rostoucích větví, aby se vrby zase zahustily v požadované výšce. Zareagovaly perfektně, o silnici skoro nevíme. Je třeba ale udržovat i šířku plotu, ale není to problém, vrba roste jako vrba. Na jaře velmi brzy obrůstá, na podzim poskytuje "šikovné" listí na přikrytí choulostivějších rostlin - listí se přes zimu neslepí a neplesniví, zůstane nadýchané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.179 (?), 1.7.2018 22:18

Jen dotaz k té kroucené vrbě - jak ten plot máte dlouho? Že u nás za osadou je cca 15-20tiletá, a má kmen průměru min.30cm... Z toho si víceletý živý plot nedokázu představit.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 225.115 (?), 1.7.2018 23:41

Nesmí se to pustit moc do výšky (klidně zarovnat pilou, nůžkama...), plot a lapač dělá koruna, ne kmen. Ale i ten obroste spoustou větví, když se to na jaře nahoře řízne. Teď je to momentálně hmota asi tři metry a víc vysoká, větve dosahují až k zemi, co překáží, to se ufikne, co se plazí po zemi přiberu sekačkou. Chce to nešetřit to a nebát se říznout. Je to nezmar. Výsledek je neproniknutelné houští. Bylo to pro nás to nejlevnější a nejrychlejší řešení a zatím maximální spokojenost. Samozřejmě to není rozumné řešení na hranici pozemku se sousedem.

Vrbám je asi deset roků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika