Zásady při osázení svahu



Stránky: 1,  2,  3   
host - 128.46 (?) 
23.8.2016 4:51, zobrazeno: 18338x

Máme na zahradě 6m dlohý svah, který bych ráda osázela trvalkami.

Nevíte, jsou nějaké zásady jak na to, aby to dobře vypadalo? Vyšší rostliny se dávají nahoru nebo dolů?

Svah je k jihu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 157.239 (?), 23.8.2016 6:34

Vyjděte z vlastního estetického cítění, nebo Vám více záleží na tom, jak TO bude vidět okolí-tcháni, sousedé, starosta...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 231.244 (?), 23.8.2016 21:13

Taky záleží na tom, odkud se díváte: shora či zdola?

Jaká je celková plocha?

Jaké je okolí, návaznost na další výsadby...

Jak je zahrada využívána?

Jak si to Vy sama představujete? atd atd,,,

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 24.8.2016 6:59

...úhel sklonu-prudkost, pochozí...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 128.46 (?), 24.8.2016 21:49

Pane Josefe, děkuji za otázky, svah jsem také vyfotila. Loni jsme koupili dům s touto zahradou a vůbec se mi to nelíbí, chtěla bych aby to působilo nějak elegantněji.

Díváme se na to zespodu a celková plocha svahu je cca 30m.

Na zahradě jsou jalovce ostříhané do koulí, velká plocha na druhé straně schodů je pokrytá jehličnany, co zakrývají kus svahu. Je tam dost různých tůjí a cypřišků.

Při focení jsem stála tedy čelem ke svahu, za zády je chatka a za ní zeleninová zahrádka. Za zády mám také bazén. Po pravé roce je 10 ovocných stromů, rybízy a pár kusů révy. Po celé zahradě je tráva.

Celá zahrada je zelená a zelená, nic barevného tam není. Na jaře rozkvete skoro všechno na "skalce"  ale pak je celý rok všude jen zeleno. Není na co se dívat.

Druhý pán se ptal na úhel sklonu + je to hodně prudké, jako ty schody. Bohužel nevím co znamená jestli je svah pochozí?

Ráda bych na tu skalku dala něco barevného, aby tam vždycky kvetla aspoň jedna rostlina. Vlastně to ani nemusí nutně kvést, stačily by barevné listy.  Nějaké keře k sousedovic plotu, ale měly by být max 2 m vysoké a aby rostly spíš dovysoka než doširoka. 

Vzhedem k tomu, že zahradničím teprve druhý rok, nemám dost znalostí ani zkušeností ohledně rostlin a hlavně asi moc nemám představivost. V katalogu Starkl je toho sposta, ale netuším jak květiny zkombinovat aby to vypadalo elegantně a jednoduše. Vůbec tam nemusí být moc druhů.

Tak co si o tom myslíte? Podařilo se vám někomu osázet svah aby vypadal jednoduše, vesele a čučavě?

Děkuji   Jana


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.68 (?), 25.8.2016 11:28

Je to opravdu pustina, ale s velkým potenciálem :-)

Nízké trvalky co bydlí u plotu bych presadila na okraj, ke schodum. Jinak záleží na vás, zda máte raději kytky nebo kere. Keru s barevnymi listy nebo pěkně kvetoucich je spousta, jejich nevýhoda - pár let trvá, než zacnou pořádně rust a být opravdu pěkné. Kytky máte hned. K plotu vysoké, doprostred střední, na okraje nízké - tim se nemůže nic pokazit a když jo, tak presadite :-) možná tu a tam nechat v tom svahu pesinku kolmou k plotu, aby se vam vše lepe obsluhovalo.

Kromě cibulovin jsou na pěstování jednoduché treba kosatce nebo vlčí boby, jirinky, horská chrpa, denivky, turecký mák, dluzichy, cechravy, kokarda, monarda a suskarda, moje oblíbená trojice :-) - no je toho spousta.. Zkuste si o nějaké přebytečné kytky říct u sousedů, ty budou odolné, zvykle na vaše prostředí.

Na růže bacha, je to sice kralovna květin a kvete asi ze vsech nejdéle, ale vyžadují dost péče (rezat, zakopcit, odkopcit, strihat kvety, strikat proti cerni) a do trvalkoveho zahonu resp. mezi ostatní keře se imho moc nehodí, snad kromě popinavych, ktere by se mohly opirat o plot. A vlastně jsem ještě zapomněla doporučit nějaké popinavky na ten plot :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 128.46 (?), 25.8.2016 22:33

Děkuji zaodpověď, přesně tohle jsem potřebovala! Takže k plotu vysoké, doprostřed střední a na kraje nízké, dobře. Začnu se po nich pídit.

A ty popínavky na plot - neznáte nějaké, které by tak nějak zůstaly na naší straně. Aby to nerostlo moc vysoko a nepřelézalo k sousedům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 39.68 (?), 26.8.2016 6:42

Pokud je plot váš, můžete si na něj dát co chcete a sousedé si případně ošmiknou, co by jim překáželo. Jestliže je plot sousedů, musela byste se napřed zeptat, zda jejich plot můžete nechat popnout.

Plotu se (aspoň u nás :-)  ) hodně drží plaménky a akebie, ale ta se na slunko nehodí, dtto brectan.  Zimolezy rostou hodně divoce a lezou daleko skrz plot. Někde mezi tím je psí víno a okrasná réva. Trubač mám ještě mladý. Na plotě se ale musí všechno trochu umravňovat :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 226.160 (?), 25.8.2016 22:49

Jo, to by šlo, v podstatě nemám námitek.

Do pozadí (v tomto případě nahoru) spíše květiny vyššího vzrůstu, dolů a do středu spíše nižší.

Dozadu také ty, co mají jednotlivé květy/květenství spíše velké; dopředu a dolů jemnější, s menšími, jednotlivými květy, pro pozorování zblízka.

Dost často (obvykle) je to tak, že vyšší trvalky kvbetou v létě a na podzim (potřebují daleko více času na to, aby narostly do květuschopných rozměrů); nižší trvalky zjara a v létě - a mezi ně trs velké trvalky či středního keře...

Barevná, výšková, texturní rozrůzněnost, pestrost.

Barevné olistění keřů není plnocennou náhradou výrazně kvetoucích rostlin.

Konkrétněji: do pozadí (nahpru). třeba ibišky syrské (skupinka tří barev - modrá, růžová a bílá; dávám přednost jednoduchým květům), rudbékie, záplevák, janeba, vytrvalé slunečnice, podzuimní astry, oman pravý... 

Střední: velké rozchodníky (Sedum spectabile/Hylotelephium), turan, střední astry (Aster dumosus, A. amellus...), (výše zmíněné čechravy nejsou moc na slunce a sucho), pupalky, šalvěje, levandule, šanty..., ořechokřídlec...

Jako doplňky a solitéry třeba komule Davidova ("motýlí keř" - "tibetský šeřík"), vysoký sporýš (Verbena bonariensis), ůplně úžasná (ale zpravidla krátkověká) je Gaura, divizny...

Ať se Vám daří.

Josef.

EDIT: Než jsem sesmolil svůj příspěvek, už tu byla i reakce autorky dotazu wink, takže se můj příspěvek zařadil až za ní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 39.68 (?), 26.8.2016 6:51

Pane Josefe, k té gauře: dvakrát mi i přes mírnou zimu vymrzla, už jsem chtěla gaury vzdát. Vloni na podzim jsem odkvetle gaury neostrihala a zjara jsem měla plnou zahradu čehosi, co jsem chtěla vyplit, a ejhle, ona to byla vysemenena gaura. A dostala se od puvodnich dvou rostlin (bílá a ruzova) dost daleko. Jsem zvědavá, co bude s gaurami dál - kdyby to tak mělo být každou zimu, budu muset gaury likvidovat :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika