Založení zahrady



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 163.134 (?) 
14.3.2014 1:04, zobrazeno: 35667x
Dobrý den! Budu od nuly zakládat zahradu, představuji si kompaktní porost bez mezer tak, aby trvalky nakvétaly postupně po celou sezónu. Nejsem schopná nikde vyčíst ucelený návod, jak na to. Asi je to know-how zahradnických firem, ale nějak se mi nechce davat X tisíc za projekt ��. Trvalky bych asi pravidelně proložila jarními cibulovinami, aby co nejdřív na jaře byly barvičky a jak dál? Jaké rostliny a jak daleko od sebe, aby za např. 3 roky byl ten prostor plný? Jsou nějaké květiny, které se vedle sebe nesnesou? Co mi poroste pod ořešákem? Chtěla bych tam živý plot z pustorylu, forsythie a šeříku, ale zrovna posledně jmenovaný je na tom poblíž dost bídně, jen nevím, jestli je to tou blízkostí ořešáku nebo je jiný důvod. Měla jsem za to, že šeřík je takové křoví, které roste všude, ale i obyčejný odkopnutý i nějaký "lepší" koupený tam vyloženě živoří. Opravdu je ořešák tak špatný pro ostatní rostliny? Předem děkuji za všechny rady a tipy!
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.3.2014 8:16

Ořešák je velmi konkurenční jak do zastínění, tak do spotřeby vody a živin. Vodu a živiny doženete hnojením, ale podmínky limitované letním zastíněním nevyřešíte. V jižní polovině asi půjde ta forsytie, je dost plastická a na stín reaguje pouze zdrobněním větviček. Forsythie poroste ale nepokvete. Dobře Vám tam půjde Tis. Jen při sbírání ořechů pochopíte, proč je dobré nemít pod ořechem nic než pracovní plochu, komposty a lavičku pro odpočinek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 163.134 (?), 14.3.2014 16:18

Oba šeříky jsou dost daleko, určitě nemají nedostatek světla, tím jsem si jistá. Ale při touze dát k ořešáku popínavé růže jsem narazila na informaci o škodlivých silicích, které vylučuje, tak jsem myslela, že mám vyřešenou záhadu dvou "nedomrlých" šeříků poblíž... Světlem to asi opravdu nebude. Co je k zamyšlení, je to sbírání ořechů, jenže strom je u plotu a chceme oddělit sousedy, takže něco tam dát určitě chci. Tis je taky jedovatá potvora, mohl by vydržet, jen se ho bojím v souvislosti s potomkem :-(.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 14.3.2014 16:42

Tohle ale za Vás tady nikdo nevyřeší. Nezkoumejte silice, pod ořešákem prostě poroste máloco ať už je důvod jakýkoli. Je to dominantní strom a podle toho se chová. Jestli rodí, je to dobře a máte cenné ovoce. Co spadne k sousedovi je podle nového OZ jeho. Pokud jde o tis, nedávno jsem jej kultivoval motorovou pilou těsně u země na zahradě domku, který koupila dcera. Sice se tu dočtete, že jej někdo běžně konzumuje, akorát si dává pozor na pecky, ale vysvětlujte to ročnímu batoleti, které kam vleze, to olíže a okouše. Můj názor je, že parkové a "lesní" dřeviny patří do parku a do lesa, ne na zahrádku. Prokoukejte diskuse, někde tu jsou fotky velice pěkné přídomní zahrady jedné čtenářky právě s trvalkami. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 182.227 (?), 16.3.2014 8:19

Pro vyhledání obrázků jak psal PP, zadejte si do kolonky vyhledávání Marie, nebo Marie12.Má moc hezké trvalky.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 77.148 (?), 16.3.2014 16:41

Děkuji Vám, za pochvalu pokud bude mít paní zájem tak jí tady některé obrázky vložím.Jinak ve vyhledávání zadejte Pochlubte se svojí zahrádkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 163.134 (?), 20.3.2014 4:14
Jasně, že mám zájem, už se těším!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 163.134 (?), 20.3.2014 4:28
Marie, ještě než se podívám na velkém počítači na fotky, můžu poprosit o dvě informace, které bych možná viděla - jak jste oddělila záhony od trávníku (zvažujeme buď gumovou roli nebo plast zatloukaný hřeby, ale nevíme, co je lepší) a pak, když chci záhony bez mezer, asi nebudu používat folii a musím prostě plít, dokud nemám kompaktní žádaný porost trvalek?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 20.3.2014 7:10

No řekl bych, že záleží na poloze a "infekčním tlaku" plevelů. Plít budete pořád a stále. Například takové karhátí = bršlici vám opravdu,,ale opravdu nepřeju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.107 (?), 20.3.2014 16:29

Hodně záleží na přípravě záhonů - pokud pečlivě zlikvidujete vytrvalý plevel na záhoně a necháte nějaký čas na klíčení semen bude následná práce meší. Ale semena mohou klíčit několik let. První rok trvalky doplníte letničkami a volné místo můžete mulčovat pilinami, trávou (pozor na semena), případně podložit kartóny. Plevel, si ale můžete přinést i s rostlinami a i pokud bude záhon souvislý plevel nezmizí zcela. Při zakládání pozor hlavně na vytrvalé šířící se plevely - svlačec, pýr, bršlici. Dle mě se bršlice dá zbavit podstatně snáz, nesnáší sekání. pýr není tolik vidět a o to hůř se likviduje mezi rostlinami a svlačec koření hluboko.. Záleží na tom jak zahrada vypadá nyní. EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika