Založení matečnice - domácí množení trvalek



host - 240.105 (?) 
21.2.2016 13:07, zobrazeno: 4310x

Zdravím.

Mám takový dotaz, jak založit (aspoň malou) matečnici trvalek a jak se vlastně postupuje v praxi při množení výsadbového materiálu?

Ne, nechci mít doma zahradnictví, ale v dohledné době několika let mě čeká výsadba několika trvalkových záhonů - jistý je jednostranný záhon 1-1,5 x 10-12m u nízkého plotu, záhon uprostřed volné plochy tak 5 x 3m, předzahrádka s cestičkou asi 5 x 4m, bylinkovo-léčivkový kruhový záhon průměr aspoň 4m,  záhony v mírnějším svahu asi 1,5-2 x 10-12m a další menší plochy kolem 3 m2.

Nakoupit veškeré sazenice v zahradnictví v květináči K9 by mě při ceně 40-80 Kč opravdu zruinovalo. Ne že bych nechtěla dat zahradníkům vydělat na živobytí, ale potřebuju toho opravdu hodně, takže bych si chtěla část vyrobit vlastní silou. Další věc je, že to trvá delší dobu, než se trvalky rozrostou, tak bych je chtěla trochu opečovat předem a na konečné místo dávat už silnější a větší, aby byl záhon dřív zapojený.

Mám k dispozici dospělé a silné rostliny různých vysokých floxů, bylinných pivoněk, denivek, půdopokryvných růží, pak levandule, šalvěje, perovskii, ořechoplodce, kopretiny, boby, digitalis, třapatky... na trhu se také dají nakoupit různá semena trvalek... jak tedy postupovat, aby to mělo nějakou štábní kulturu a přineslo to výsledky? Předpokládám, že budu potřebovat hromadu menších sadbovačů, bedny na jejich uložení, stimulátor na zakořenění, místo s polostínem... a?

Uvítám konkrétní rady a zkušenosti, i když z nich vyplyne, ať se na to vykašlu a začnu přežívat o chlebu a vodě a šetřit na nákup v zahradnictví.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.22 (?), 21.2.2016 17:30

Když jsem měla v plánu založit záhony s keři, travami a trvalkami, vyčlenila jsem si v užitkové části dva menší záhony na namnožení předem. Tam jsem především řízkovala keříky a růže, dále jsem tam umisťovala zakoupené trvalky, aby se více rozrostly, některé jsem tam i vysévala k předpěstování  (vč.např kostřavy). Po přípravě nových záhonů jsem rozrostlé trvalky rozdělila a vysadila, také nařízkované keře. Klasické trvalky jako pivoňky apod. stačí odrýpnout (rozdělit) těsně před "stěhováním". Řízky keřů se dají získat po sousedech nebo "uďobnout" třeba v pouliční výsadbě.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 21.2.2016 20:06

Díky za napsání. Keře mám taky různě od sousedů, dobrý zdroj jsou v mém případě i výprodeje ve velkých bau-hau-horn... spíš ty trvalky musím řešit. Prosté rozdělení na dva mi nebude až tak stačit, potřebuju toho hodně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.22 (?), 21.2.2016 20:28

Dělit jen na dvě části nemusíte, stačí malý "oplégr", trvalky rostou rychle.      Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 232.81 (?), 23.2.2016 20:24

Pokud máte k dispozici silné rostliny (rozumím-li správně větší trsy), lze je většínou rozdělit na několik jedinců. Většina trvalek se celkem rychle rozrůstá, takže na podzim budete mít větší množství trsů, které lze dělit dále. Některé trvalky lze množit řízkováním, zkuste hledat v literatuře kdy a jak (různé brožury mají i veřejné knihovny), snad by se to našlo i na internetu. Z mé vlastní zkušenosti lze dobře řízkovat listropady, polštářovité karafiáty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika